https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-potravinarskem-veletrhu-dostaly-cenu-i-rozlozitelne-zvykacky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na potravinářském veletrhu dostaly cenu i rozložitelné žvýkačky

22.10.2020 08:39 | PAŘÍŽ (ČTK)
Vyhrály zeleninové noky, následované máslovými sušenkami a veganskými žvýkačkami bez cukru a bez dopadu na životní prostředí, které se vyrábí z ovocného stromu zapoty obecné. Ilustrační obrázek
Vyhrály zeleninové noky, následované máslovými sušenkami a veganskými žvýkačkami bez cukru a bez dopadu na životní prostředí, které se vyrábí z ovocného stromu zapoty obecné. Ilustrační obrázek
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | piqsels
Rozložitelné žvýkačky, moučníky z nálevu z cizrny nebo nápoje ze zbytků kakaových bobů si vysloužily ocenění ve francouzské soutěži pro inovativní potraviny. V klání, které se konalo navzdory zrušení Mezinárodního potravinářského veletrhu (SIAL), letos porota vyzdvihla projekty šetrné k životnímu prostředí a výzkum zaměřený na nízké výrobní náklady, napsala agentura AFP.
reklama

 

Seznam finalistů obou soutěží potvrzuje aktuální snahu potravinářského průmyslu o přístup ohleduplný k životnímu prostředí. Odborná porota SIAL ocenila produkty prospěšné pro zdraví, s vysokým obsahem zeleniny, jednoduše zpracované, bez zbytečných přísad a vykazující etické, environmentální nebo občanské hodnoty. Vyhrály zeleninové noky, následované máslovými sušenkami a veganskými žvýkačkami bez cukru a bez dopadu na životní prostředí, které se vyrábí z ovocného stromu zapoty obecné.

Dobrým směrem se podle odborné poroty vydali výrobci, kteří používají odpadní materiály z výroby jiných potravin. Existuje několik druhů sušenek upečených ze zbytků obilovin použitých k výrobě piva. Švýcarská společnost Koko Joo získala cenu pro začínající firmy za nealkoholický nápoj vyrobený ze zbytků kakaových bobů.

První místo ve studentské soutěži Ecotrophelia si odnesly dvě portugalské studentky za moučník ve skleněném obalu vyráběný z vody použité k uvaření cizrny doplněné o pomerančovou kůru a včelí pyl.

Kvůli koronaviru se tradiční veletrh v Paříži letos nemohl uskutečnit. Jeho pořadatelé však zachovali tradici udílení cen za inovaci a z více než 500 přihlášených výrobků ocenili medailemi tři nejlepší. V rámci veletrhu SIAL se konala také Ecotrophelia Europe, která každoročně oceňuje inovativní nápady studentů agronomie z celé Evropy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist