https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-rozvoj-rybarstvi-v-cesku-pujde-do-roku-2029-miliarda-korun?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na rozvoj rybářství v Česku půjde do roku 2029 miliarda korun

23.6.2022 01:08 | PRAHA (ČTK)
Na podporu tuzemského rybářství a udržitelné akvakultury půjde do roku 2029 miliarda korun z nového Operačního programu Rybářství, který Česku schválila Evropská komise. Rybáři budou nově moci čerpat dotace například na rekreační a sportovní funkce rybníků nebo akumulaci vody v krajině. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo zemědělství.
reklama

 

Částka určená na rozvoj rybářství je podobná jako v současném programovém období. Program bude financován z evropských peněz i ze státního rozpočtu.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) operační program přispěje ke zkracování dodavatelských řetězců nebo využívání inovativních postupů v produkci ryb. "Podpoříme rovněž výzkum a ekologické hospodaření. Chceme také zachovat druhovou pestrost, která je v souladu se strategií Evropské komise pro biodiverzitu, proto jsme připravili i příspěvky na vysazování úhoře říčního," uvedl.

Program má také podpořit udržení produkce z tradiční akvakultury, zvýšení produkce rybích farem šetrných k životnímu prostředí nebo na zvýšení podílu sortimentu sladkovodních ryb na českém trhu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.6.2022 05:04
A kolik z toho půjde na likvidaci predátorů ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.6.2022 07:57 Reaguje na smějící se bestie
Nic. Jestli jste to nepochopil, tak to je skrytá podpora predátorů. Rybářům se zavřou drž.. ústa, aby byli zticha a volavky, kormoráni, vydry a podobná verbež bude mít co žrát.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.6.2022 12:12 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
va

vaber

23.6.2022 08:47
u nás je kolem vody víc rybářů než ryb v řece,
při chytání mají tolik věcí, že u řeky zničí prostor jak stanující rodina, nechávají tam odpadky , autem musí zajížět až k řece, protože všechny ty věci nechtějí nosit,
u vody dřepí celý rok asi nikde nepracují ,ryby od nich nemají žádný odpočinek,
kde jsou ty časy kdy se začínalo chytat 15.června ,
rybáře nemam rád
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.6.2022 10:34 Reaguje na vaber
Jenže on je rybář a "rybář". Ten první se snaží, aby vody, na kterých chytá, vypadaly k světu. Pracuje v revíru na brigádách, pomáhá při vysazování nových ryb, čistí okolí vod od civilizačních odpadů a i při rybolovu se chová ohleduplně. Naproti tomu "rybář" je jedinec, kterému se pořízení dokladů a cajku musí vyplatit. U vody se chová, jako kdyby mu tam všechno patřilo, celkově přírodu doslova plundruje a chová se, jako by to všechno bylo na jedno použití.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.6.2022 12:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1**
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.6.2022 12:13 Reaguje na vaber
Na řekách vidím také spoustu rybářů, je jich tam podle mé zkušeností mnohem víc než volavek, kormoránů, vyder... mnozí rybáři chytají ryby od nevidím do nevidím. Kam se na ně hrabou zvířecí a ptačí predátoři.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.6.2022 12:13 Reaguje na Majka Kletečková
nepovídejte
povídejte
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.6.2022 12:33 Reaguje na smějící se bestie
1**********
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.6.2022 12:32 Reaguje na Majka Kletečková
Jenže rybáři jsou povinni dodržovat rybářský řad, který jim stanoví, které ryby a kdy mohou lovit, případně kdy je zakázán jejich lov. Dále je stanovena jejich minimální lovná míra, maximální počty, které si mohou ponechat, případně povinnost vrátit do vody takzvané trofejní kusy. Jaká pravidla dodržují ti predátoři? Akorát jediné - sežer co se ti podaří ulovit. Kromě toho dokáží predátoři mnohem více ryb zničit tím, že je poraní, přičemž poraněné exempláře někam odplavou a posléze uhynou. Osobně si myslím, že všichni rybářiv Česku nenadělají na rybí obsádce takové škody jako predátoři.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.6.2022 22:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
„Kromě toho dokáží predátoři mnohem více ryb zničit tím, že je poraní, přičemž poraněné exempláře někam odplavou a posléze uhynou. Osobně si myslím, že všichni rybáři v Česku nenadělají na rybí obsádce takové škody jako predátoři.“

Rybáři (sportovní, nikoliv profesionální chovatelé kaprů a podobných ryb) loví pro zábavu, nikoliv z hladu. Chycené ryby často hází zpět do vody a ne vždy se jim podaří úspěšně vytáhnout háček z rybí tlamy. Někdy vytáhnou zaseklý háček i s kusem rybího těla. Je otázkou, zda to považovat za zranění nebo ne. Poraněné nebo uhynulé ryby, které jsem viděla na řekách, měly na svědomí malé vodní elektrárny nebo jiné vodní překážky, případně jedovaté látky uniklé do vody.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.6.2022 06:15 Reaguje na Majka Kletečková
Zkuste se někdy pobavit s rybáři, co dokáže "návštěva" hejna kormoránů na rybníce. Ti ptáco neuloví každou rybu, na kterou zaútočí, ale řadu z nich posekají. Navíc se potápějí dost hluboko, takže ryby před nimi nemají šanci uniknout. A s těmi malými vodními elektrárnami akorát uhýbáte od tématu, protože nemáte žádné argumenty. A co se týče rybářů vyznávajících metodu "chyť a pusť", tak naprostá většina se k těm rybám chová ohleduplně. Jak jinak by mohly prosperovat soukromé revíry, kde tahle metoda funguje?
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.6.2022 13:11 Reaguje na Majka Kletečková
1+ paní Hanzlová
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.6.2022 14:25 Reaguje na karel krasensky
... tak pravil Josef Ryba.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.6.2022 14:56 Reaguje na Majka Kletečková
Dobrá pamět
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.6.2022 12:58
Jsou dvě sorty, Rybníkář a rybář amatérský, co chytá na udici. Největší škody biodiverzitě robí ti profesionální přesazováním rybníků, které pak kapr vyžere do mrtě, zakalí a zničí vody odpadními látkami.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.6.2022 12:58 Reaguje na Slavomil Vinkler
No a ty peníze půjdou těm profi.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.6.2022 14:23 Reaguje na Slavomil Vinkler
Dobře jste to vystihl. Na rybníkáře z hlavní jihočeské rybníkářské firmy to sedne dokonale. Svým hospodařením devastují rybniční ekosystémy nejen na Třebońsku.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.6.2022 16:11 Reaguje na Majka Kletečková
Jo, Jakub Krčín z Jelčan i jeho předchůdci, či následovníci, byli b l b c i.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.6.2022 17:24 Reaguje na smějící se bestie
Jakub Krčín nebyl blbec, neboť nenasazoval do rybníka 300-600kg/ha, ale asi tak desetinu. A nekrmil obilím a v tom je celý rozdíl. To ti dnešní pokračovatelé jsou rabiáti.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.6.2022 17:20 Reaguje na Majka Kletečková
A uvědomujete si, že současná výroba ryb je stejný průmysl jako třeba fabrika na šrouby, auta a bůhvícoještě? Rybníkář má samozřejmě určité náklady a podniká s vidinou zisku. Akorát těch rizik ten rybníkář podstupuje trochu více než majitel fabriky. Můžou mu tam vtrhnout nejrůznější predátoři, kteří mu vyberou část produkce, obsádka rybníka může být nakažena nějakou chorobou a provozovatel rybníka místo realizace zisku bude platit likvidaci mrtvých ryb v kafilerii a samozřejmě nezapomeňme na lidské pytláky, kteří se taky na jeho snažení přiživují. Takže jeho snahou je co největší výtěžnost, aby mohl kompenzovat případné ztráty. A mimochodem, zátěž životního prostředí díky chovu ryb je určitě mnohem menší než kupříkladu zátěž způsobená výrobou výpočetní techniky, díky které teď můžete přispívat na Ekolist.
Odpovědět
OD

Ondřej Dočkal

23.6.2022 20:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Aniž bych chtěl zpochybňovat to, že ekonomika je dneska důležitá i v rybníkářství, nutno dodat, že srovnání rybníka s fabrikou poněkud pokulhává v tom, že dle platné legislativy je KAŽDÝ rybník tzv. významným krajinným prvkem, což ve zkratce znamená, že to prostě není jenom fabrika na maso, nějaké ekostabilizační funkce holt zachovávat by měl. Taky se sem tam v takovém rybníku vyskytuje ještě nějaký zvláště chráněný druh např. žáby, což dle platné legislativy taktéž cosi znamená, atd., atd. To máte jak v lese - taky si lesníci nemůžou dělat úplně co chtějí, taky by měli respektovat legislativu. I v té šroubárně platí nějaké zákony, i když se netýkají žab, ale v tomto případě např. bezpečnosti práce, zákazu práce nezletilých apod. Takže fabrika? Proč ne - ale při respektování platné legislativy.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist