https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-severu-ruska-unikla-z-poskozeneho-ropovodu-necela-tuna-ropy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na severu Ruska unikla z poškozeného ropovodu necelá tuna ropy

15.5.2021 01:46 | MOSKVA (ČTK)
TASS rovněž napsal, že podle federálního ministerstva pro mimořádné události nejsou vodní zdroje havárií ohrožené. Na místě probíhají nouzové záchranné práce. Ilustrační obrázek
TASS rovněž napsal, že podle federálního ministerstva pro mimořádné události nejsou vodní zdroje havárií ohrožené. Na místě probíhají nouzové záchranné práce. Ilustrační obrázek
Foto | Peter Olexa / Unsplash
Na severu Ruska praskl podzemní ropovod, z něhož unikla ropa. Podle prvních informací agentury RIA Novosti představitel pohotovostní služby uvedl, že uniklo 3000 kubických metrů, podle zdroje agentury TASS unikla necelá tuna kapaliny. Okolnosti havárie se zjišťují. Ministerstvo pro mimořádné události naznačilo, že únik nepředstavuje ekologické nebezpečí.
reklama

 

RIA Novosti uvedla, že k mimořádné události došlo na Karamovském ropném poli v Purovské oblasti Jamalo-něneckého autonomního okruhu (JANAO). "Po prasknutí podzemního potrubí o průměru 219 milimetrů unikly tři tisíce kubických metrů ropy," sdělil nejmenovaný pracovník pohotovostní služby. Dodal, že ventily na poškozeném úseku potrubí byly uzavřeny a přeprava ropných produktů pokračuje záložním potrubím.

Společnost Gazpromněfť-Nojabrskněftěgaz později agentuře TASS upřesnila, že z porušeného potrubí shromažďujícího těženou ropu uniklo 0,85 tuny transportované kapaliny (plyn, voda, ropa). Znečištěná plocha je přitom v rozsahu 250 čtverečních metrů.

TASS rovněž napsal, že podle federálního ministerstva pro mimořádné události nejsou vodní zdroje havárií ohrožené. Na místě probíhají nouzové záchranné práce.

Loni v květnu způsobil lokální ekologickou katastrofu masivní únik ropného paliva z tepelné elektrárny v Norilsku na severu evropské části Ruské federace. Uniklo přes 21 000 tun paliva a maziva, které se dostaly do několika řek a do jezera. Šlo o nejzávažnější ekologickou katastrofou v Rusku od roku 1994, kdy v Komijské republice na severu evropské části Ruska uniklo do přírody 94 000 tun ropy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

15.5.2021 10:31
Víte, co znamená latinské přísloví in vino veritas?
Kdo se opije, věří i TASSu.

Jeden kubík (a možná i tisíc) ropy je v Rusku pod hladinou rozlišení a NIKDO se tím zabývat nebude. Je to prostě čistá lež.

Jezdíval jsem tam na stavby i na hory a zaráželo mě jejich bytostné šlompáctví a nezájem o přírodu i lidi, systémový bordel prakticky ve všem. Neexistovalo tam žádné čištění odpadních vod ani kouřů, dokázali otrávit i Volhu rtutí, arzénem i jinými jedy.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.5.2021 17:02
"Šlo o nejzávažnější ekologickou katastrofou v Rusku od roku 1994, kdy v Komijské republice na severu evropské části Ruska uniklo do přírody 94 000 tun ropy". Tehdy vlastnil těžarskou společnost co těžila v Komi, dnešní "hrdina" protiputinovského odporu Rus Chodorkovskij, žíjící po propuštění z vězení v důsledku Putinem udělené milosti na Západě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2021 18:03 Reaguje na Jiří Daneš
Asi jste si ty hrdiny spletl, jmenoval se Němcov a ten dnešní je Navalnyj. Chodorkovskij byl klasický oligarchos, jen nepolíbil prsten.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.5.2021 22:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Nic jsem si nespletl, Chodorkovskij založil dokonce cosi jako protiputinovskou neziskovku, ovšem v zahraničí, do Ruska se bojí, bylo mu prominuto hezkých pár let basy. Snad jsem měl napsat jeden z ... A ta jeho firma se jmenovala Jukos.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2021 07:07 Reaguje na Jiří Daneš
A proč to sem píšete?
Odpovědět
sv

16.5.2021 11:34 Reaguje na Jiří Daneš
Jinými slovy, když se hysterický volksrusák potřebuje uvolnit a nakydat nějakou tu špínu na kritiky kremelského bandity puťky, tak si ji musí vymyslet. Pro info, v Komijské republice od 90. let těžil a stále těží Lukoil, když skoupil tamního vlastníka licence KomiTEK. Tedy žádný Jukos.
Odpovědět

Jirka Černý

15.5.2021 20:28
Pokud přijmeme fakt že v Rusku kubík ropy váží cca 28 kg dává to smysl.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist