https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vltavu-ve-vyssim-brode-vyplula-kuriozni-plavidla-po-dvoulete-prestavce?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vltavu ve Vyšším Brodě vyplula kuriózní plavidla, po dvouleté přestávce

5.6.2022 00:41 | VYŠŠÍ BROD (ČTK)
Vyšší Brod.
Vyšší Brod.
Na Vltavu ve Vyšším Brodě v sobotu po poledni vyplulo osm kuriózních plavidel. Na trase do Rožmberku nad Vltavou měřící přes deset kilometrů čekaly kostýmované posádky tři jezy. Šlo o 48. ročník recesistické akce. Organizátoři se k ní vrátili po dvouleté přestávce způsobené koronavirovou epidemií, plavbu ale posunuli ze září na červen.
reklama

 

"Poslední léta to bylo v září, ale to bylo hodně chladno. Po dohodě s plavci jsme změnili termín na první červnovou sobotu, kdy už je slušné počasí a Vltava ještě není tak nacpaná jako třeba v létě," řekla ČTK Dita Kaiserová z městského odboru kultury a cestovního ruchu ve Vyšším Brodě. Co se nezměnilo, byl čas startu udávaný kdysi houkáním vlaku, který v tento čas odjížděl ze zastávky ve Vyšším Brodě.

Posádky se i tentokrát chystaly vyplout ve 13:27, zdržely se o pár minut, i kvůli focení s Pavlem Procházkou z Loučovic, který se s plavbami loučil s tím, že štafetu přebírá syn. Sám plul třiačtyřicetkrát. Byl v kostýmu Pepka námořníka. V dalších posádkách byli například pohádkoví Dařbuján a Pandrhola, mouchy nebo cestovatel Emil Holub. Jedna posádka přijela až od jihomoravského Kyjova.

Pro diváky jsou nejatraktivnější místa u jezů, které jsou ve Vyšším Brodě, Herbertově a v Rožmberku. Vody v řece teklo dost. "Je to po dohodě s Povodím Vltavy, že pustí z Lipna víc, aby ta plavidla neuvízla někde na kameni nebo na souši," řekla Kaiserová. V noci na dnešek navíc pršelo.

Za první kuriózní plavbou stál v roce 1973 nápad party mladíků, že si doplavou na pivo do Rožmberku na čemkoliv, co plave. Použili lehátka, duše od nákladních aut i polystyrenové desky. Jezdí se pro zábavu, komise hodnotí kreativitu posádek. Dvacetitisícová odměna pro nejlepší posádku byla zatím vždycky věnovaná na dobročinné účely.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist