https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vodohospodarska-opatreni-pujde-130-miliard-kc-schvalila-vlada?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na vodohospodářská opatření půjde 130 miliard Kč, schválila vláda

21.1.2022 01:16 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí předložilo Plány pro zvládání povodňových rizik v povodích Labe, Odry a Dunaje. Mezi konkrétní opatření budou patřit například výstavba ochranných hrází, včetně mobilních prvků, suchých nádrží a přírodě blízkých protipovodňových opatření.
Ministerstvo životního prostředí předložilo Plány pro zvládání povodňových rizik v povodích Labe, Odry a Dunaje. Mezi konkrétní opatření budou patřit například výstavba ochranných hrází, včetně mobilních prvků, suchých nádrží a přírodě blízkých protipovodňových opatření.
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Na prevenci a ochranu před povodněmi v ohrožených oblastech v povodích Dunaje, Odry a Labe půjde do roku 2027 přes 62 miliard korun. V totožných oblastech má jít 68 miliard na čistírny odpadních vod, kanalizace, revitalizaci řek a potoků či zmírnění dopadů sucha. Návrhy ministerstev zemědělství a životního prostředí vláda schválila.
reklama

 

Ministerstvo životního prostředí předložilo Plány pro zvládání povodňových rizik v povodích Labe, Odry a Dunaje. Mezi konkrétní opatření budou patřit například výstavba ochranných hrází, včetně mobilních prvků, suchých nádrží a přírodě blízkých protipovodňových opatření. Celkové předpokládané náklady podle materiálů pro vládu činí 62,35 miliardy korun.

Přes 45 miliard je pro povodí Dunaje, na povodí Labe má jít zhruba 8,5 miliardy a 8,33 miliardy korun do povodí Odry. "Z toho ze státního rozpočtu půjde 27,347 miliardy Kč, z finančních zdrojů podniků povodí 2,858 miliardy Kč, z ostatních veřejných rozpočtů 5,888 miliardy Kč a ze zdrojů EU 26,256 miliardy Kč," stojí v předkládací zprávě. V plánech schválených na sklonku roku 2015 bylo pro šestileté období vyhrazeno přes 29 miliard korun. Doba realizace opatření může překročit šestileté plánovací období. Částky představují celkové náklady na jejich uskutečnění.

"Plány pro zvládání povodňových rizik jsou zásadním strategickým materiálem k ochraně životů, zdraví, majetků a kvality životního prostředí. Řeší jednak snížení míry povodňového nebezpečí a jednak připravenost obyvatel a odolnost staveb, objektů infrastruktury, hospodářských i dalších aktivit vůči negativním účinkům povodní. Samozřejmě jejich síla je v realizaci konkrétních opatření," uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Národní plány povodí Labe, Odry a Dunaje, které předložil resort zemědělství, počítají do roku 2027 s vybudováním 2469 opatření za více než 68 miliard korun. Z národních zdrojů má jít 52,3 miliardy a z evropských fondů 15,8 miliardy korun na stavbu čistíren odpadních vod, kanalizací, na revitalizaci řek a potoků na zmírnění nepříznivých dopadů sucha.

"Naším cílem je zlepšovat ochranu povrchových i podzemních vod, vodních ekosystémů, prevence před povodněmi, hospodaření s vodami a jejich udržitelné užívání," uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

21.1.2022 06:36
Skvěle. Už jsem si myslila, že je to další útok na náš státní rozpočet. Rozloženo do 7 let to tolik bolet nebude.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.1.2022 07:35 Reaguje na Katka Pazderů
ono v tuto dobu je to spíš účetní operace než realita projektů...buď budou budovat čistírny odpadních vod nebo budou budovat separační toalety a produkty používat v bioplynce a přečištění žluté a hnědé vody...momentálně je stav takový, že odpadní vody z čističky obsahují chemii, drogy a farmaka, které hyzdí naše řeky a ovlivňují žití vodních živočichů.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.1.2022 07:54 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A mnohé zatím nejdou odstranit.
Přednější jsou dividendy do ciziny, že !
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

21.1.2022 08:27
Nalijme si čistého vína a přestaňme si navzájem lhát. Každá fabrika vypouští nekontrolovatelně chemii a těžké kovy do řek, říček a potůčků. Ministerstvo to reguluje a nařizuje povodím, jak mají konat. A pokud se opravdu nechtěně stane havárie jako třeba na Bečvě, tak se to zamete pod koberec. Soudci jsou loajální a televize, rozhlas i noviny skoupené grázly, kteří mají v popisu všechno překrucovat, zatajovat a mlžit. Jak se říká " kapr si sám sobě rybník nevypustí". A pokud to opravdu někdo myslí vážně a upřímně, tak mu gratuluji, ale bude to cesta trnitá a s povahou Českou nejméně dvě volební období.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.1.2022 12:38 Reaguje na Zdenek Wenzel
to je sice možné ale nedělejte si iluze, právě ta chemie je třeba z tolik oblíbeného Jaru či kosmetiky z WC, Drogy od těch fetek co bez kreku kokainu a dalších civilizačních vynálezech nemůžou být a farmaka, tak proto, že mnohde nejde o léčení ale o to, aby si lidi kupovali to co farmaceutické firmy vyprodukovali...čili fet či známá antikoncepce, antibiotika atd.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist