https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-loni-mirne-pribylo-stretu-aut-se-zveri-policie-jich-resila-1933?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině loni mírně přibylo střetů aut se zvěří, policie jich řešila 1933

10.1.2022 00:16 | JIHLAVA (ČTK)
Na Vysočině loni mírně přibylo nehod, při kterých se auto střetlo se zvěří. Policie jich řešila 1933, což bylo přibližně 40 procent ze všech nahlášených nehod v regionu, uvedla mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková.
reklama

 

Nejvíce nehod se zvěří policie zaznamenala na Třebíčsku, a to 428 případů. O něco méně, 392, jich bylo na Pelhřimovsku.

Podle policie se srážky vozidel s lesní zvěří stávají v kraji na silnicích všech tříd, včetně dálnice D1. "K typicky nejnebezpečnějším místům, kde je vysoké riziko výskytu zvěře, se řadí především rozhraní lesa a pole nebo louky a také cesta vedená lesními porosty. Častou skrýší zvířat jsou též nevysekané okraje silnic, kterými se zvíře může dostat nepozorovaně až těsně do bezprostřední blízkosti vozovky a řidiči mnohdy nezbývá mnoho času na zareagování," uvedl David Jirák z dopravní policie.

Policie loni zaznamenala na Vysočině celkem 4773 dopravních nehod, v porovnání s předchozím rokem se jejich počet zvýšil přibližně o šest procent. Lidí, kteří při nehodách zemřeli, ale ubylo. Loni si nehody vyžádaly 24 obětí, přičemž v roce 2020 bylo zemřelých 37 a o rok dřív 40.

Těžce zraněných bylo minulý rok při dopravních nehodách na Vysočině 74 lidí, o 37 méně než v roce 2020. S lehkým zraněním vyvázlo z nehody 1158 lidí, což je asi o šest procent víc než v roce 2020. Škodu, kterou loňské nehody způsobily, policie vyčíslila na více než 378 milionů korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist