https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-zlepseni-stavu-lesu-do-roku-2027-pujde-446-milionu-kc-schvalila-vlada?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na zlepšení stavu lesů do roku 2027 půjde 446 milionů korun, schválila vláda

16.3.2023 00:56 | PRAHA (ČTK)
Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání vlády řekl, že nařízení nastavuje podporu změny druhové skladby lesů, ochranu vzácných porostů nebo konkrétní takzvané habitativní stromy, na kterých rostou například houby a lišejníky nebo v nich žije hmyz a ptáci.
Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání vlády řekl, že nařízení nastavuje podporu změny druhové skladby lesů, ochranu vzácných porostů nebo konkrétní takzvané habitativní stromy, na kterých rostou například houby a lišejníky nebo v nich žije hmyz a ptáci.
Foto | a4gpa / Flickr.com
Na zlepšení životního prostředí v lesích nebo přípravu na změny klimatu a ochranu lesů půjde do roku 2027 jako součást Společné zemědělské politiky EU 446 milionů Kč, uvedlo ministerstvo zemědělství (MZe). Podporu schválila vláda. Peníze budou z evropských zdrojů i státního rozpočtu. Vláda rovněž schválila nové podmínky, které musí zemědělci splnit, aby měli nárok na plošné dotace, takzvané podmínky podmíněnosti. Týkají se mimo jiné hospodaření na erozně ohrožených půdách, střídání plodin nebo zákazu rozorávání travních porostů.
reklama

 

Podporu na opatření v lesích získají vlastníci, nájemci nebo pachtýři na zachování druhové rozmanitosti v lesích nebo ochranu genofondu. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání vlády řekl, že nařízení nastavuje podporu změny druhové skladby lesů, ochranu vzácných porostů nebo konkrétní takzvané habitativní stromy, na kterých rostou například houby a lišejníky nebo v nich žije hmyz a ptáci. "Je to v souladu s tím, co naše vládní koalice jednoznačně řekla. Záleží nám na udržení druhově bohatých lesů a zároveň nám záleží na obnově, která je nutná po kůrovcové kalamitě," doplnil.

Například dotace na genofond pomohou financovat šetrný sběr šišek a semínek z cenných lokalit, genetický materiál bude sloužit k osázení nových lesů, uvedlo MZe. Lesnicko-environmentální platby podpoří každoročně 28 000 hektarů cenných porostů.

Schválené podmínky podmíněnosti se týkají například dotací na zlepšení životních podmínek zvířat v hospodářských chovech. Zemědělci budou podle MZe muset také dodržovat protierozní opatření, rozčlenit na více dílů velká pole s jednou plodinou nebo nechávat některá pole ležet ladem, aby na nich poskytli podmínky pro různé rostlinné a živočišné druhy.

Jurečka k tomu uvedl, že smyslem nařízení je lépe pečovat o půdu nebo vodní zdroje. Poznamenal, že v ČR je více než 30 000 subjektů věnujících se zemědělství, mezi kterými jsou rodinné farmy, střední i velké podniky. "Bylo to poměrně dlouho projednáváno, není to jednoduché téma. Pokud opravdu myslíme vážně lepší péči o krajinu, je nutné dělat posun kupředu," řekl.

Pro některá pravidla letos platí výjimka, kterou umožnila Evropská komise. "Letos tedy mohou například i na úhorech pěstovat produkční plodiny. Také povinnost střídat plodiny na jednom poli je odložena až na rok 2024," uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist