https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nad-kromerizi-tesnovicemi-vznikne-ovocny-sad-ma-pomoci-zabranit-erozi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nad Kroměříží vznikne ovocný sad, má pomoci zabránit erozi

14.10.2021 01:28 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Zemní práce spočívají ve vytvoření mokřadu a takzvaného průlehu s protierozní funkcí. Průleh je mělký, široký a často zatravněný příkop s mírným sklonem proti okolnímu svahu. Ilustrační foto
Zemní práce spočívají ve vytvoření mokřadu a takzvaného průlehu s protierozní funkcí. Průleh je mělký, široký a často zatravněný příkop s mírným sklonem proti okolnímu svahu. Ilustrační foto
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Nad Těšnovicemi, místní částí Kroměříže, vznikne ovocný sad. Podle představitelů města má spolu s úpravami terénu pomoci zabránit erozi. Odhadované náklady jsou do milionu korun, řekla ČTK pracovnice kroměřížské radnice Šárka Kučerová. V budoucnu by sad s desítkami stromů mohla doplnit také vycházková stezka.
reklama

 

Na zahájené zemní a stavební práce naváže výsadba dřevin. "Protierozní úpravy pole nad Těšnovicemi mají za úkol udržet více vody v krajině a ochránit obec ležící pod svahem před případnými následky srážek. Zároveň je cílem projektu vrátit do krajiny tradiční druhy dřevin, v tomto případě ovocných stromů," řekl místostarosta Vít Peštuka (TOP 09, zvolen za Zdravé Kroměřížsko).

Zemní práce spočívají ve vytvoření mokřadu a takzvaného průlehu s protierozní funkcí. Průleh je mělký, široký a často zatravněný příkop s mírným sklonem proti okolnímu svahu. Nad Těšnovicemi by měl zadržet vodu a sloužit jako její zásobárna pro chystané stromořadí. "Mokřad bude tvořit mělká tůně na konci svahu. První část zemních prací proběhne do konce letošního prosince, práce budou pokračovat od března do listopadu následujícího roku," uvedla Kučerová.

V lokalitě o velikosti zhruba 6,5 hektaru podle ní bude komunitní sad s více než stovkou ovocných stromů, a to převážně švestek, jabloní, třešní a hrušní. Plocha pod stromy je již dnes zatravněna a seče ji Zemědělský podnik Kvasicko.

Kromě sadu může podle vedoucího radničního odboru životního prostředí Petra Vodáka v oblasti do budoucna vzniknout vycházková stezka seznamující návštěvníky s původními dřevinami a živočichy v místě. "Podél protierozních zasakovacích průlehů bude příští rok vysázeno stromořadí všech krajových odrůd třešní, které by měly kvést po dobu osmi 'třešňových týdnů'," uvedl Vodák. Na firmu, která zajistí výsadbu, vyhlásilo město výběrové řízení, jeho výsledek zatím není znám.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist