https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/namornici-u-jamajky-natocili-vzacnou-bilou-velrybu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Námořníci u Jamajky natočili vzácnou bílou velrybu

1.12.2021 13:18 | KINGSTON (ČTK)
Vorvani bývají zpravidla šedí, černí nebo hnědí. Netypicky zbarveného vorvaně obrovského, kterého ve svém románu zvěčnil americký spisovatel Herman Melville, se přírodovědcům podařilo zpozorovat za poslední dvě desítky let jen párkrát
Vorvani bývají zpravidla šedí, černí nebo hnědí. Netypicky zbarveného vorvaně obrovského, kterého ve svém románu zvěčnil americký spisovatel Herman Melville, se přírodovědcům podařilo zpozorovat za poslední dvě desítky let jen párkrát
Posádka nizozemské obchodní lodi natočila poblíž Jamajky záběry, na nichž je vidět vzácná bílá velryba. Netypicky zbarveného vorvaně obrovského, kterého ve svém románu zvěčnil americký spisovatel Herman Melville, se přírodovědcům podařilo zpozorovat za poslední dvě desítky let jen párkrát, napsal deník The Guardian.
reklama

 

Vorvani bývají zpravidla šedí, černí nebo hnědí. "Zcela bílého vorvaně jsem neviděl nikdy. Viděl jsem ale jedince, kteří byli bílí jen zčásti, například měli bílé skvrny v oblasti břicha," řekl deníku mořský biolog Hal Whitehead, který se na výzkum vorvaňů specializuje.

Naposledy byl bílý vorvaň spatřen v roce 2015 poblíž Sardinie. V Austrálii v 90. letech získal slávu bílý jedinec jiného druhu kytovce - keporkaka.

Bílá velryba nemusí být nutně albín, může se jednat o zvíře, které trpí leucismem, tedy sníženou pigmentací. Pokud by kytovec pozorovaný u Jamajky byl albín, poznalo by se to podle růžových očí. Záběry vorvaně ale byly natočené z takové dálky, že oči u něj vidět nejsou.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.12.2021 16:38
To může být vnuk či pravnuk Moby Dicka, jich zas tolik néni. A mimochochodem, proč by měl TRPĚT leucimem? Prostě je světlý. Pamatuji z dětství, jak o jednom pánovi říkali, že "trpí samomluvou". Nijak netrpěl, prostě přemýšlel nahlas.
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.12.2021 07:12
Nic,až tak mimořadného.Jednou když jsem měl blechy a chytal jsi je taky jsem zamačkl jednoho albína
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist