https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevnici-prazske-zoo-mohou-v-expozici-pozorovat-mlade-hrabace-kapskeho?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvníci pražské zoo mohou v expozici pozorovat mládě hrabáče kapského

31.7.2022 00:26 | PRAHA (ČTK)
Hrabáči jsou savci, kteří v domovské subsaharské Africe obývají zvláště savany a buš.
Hrabáči jsou savci, kteří v domovské subsaharské Africe obývají zvláště savany a buš.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Praha
Návštěvníci pražské zoologické zahrady mohou od minulého týdne pozorovat mládě hrabáče kapského. Narodilo se na začátku července sedmnáctileté samici Kvídě a třináctiletému samci Dracovi. Váha mláděte se z porodní 1450 gramů zvýšila asi na tři kilogramy. ČTK to sdělily tisková referentka zoo v Troji Alena Maděrová a kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová.


reklama

 

Odchov mláďat hrabáčů v lidské péči je podle zástupců trojské zoo náročný. Samice a její potomek jsou proto nyní pod dohledem chovatelů. Přesto mohou několikadenní mládě návštěvníci zoo nyní zahlédnout v pavilonu Africký dům, kde se expozice těchto afrických savců nachází.

Hrabáči jsou savci, kteří v domovské subsaharské Africe obývají zvláště savany a buš. V dospělosti, které hrabáči dosahují v jednom roce života, mohou tato noční zvířata vážit okolo 50 kilogramů a měřit asi 60 centimetrů v kohoutku. Samice je březí sedm měsíců a rodí jedno mládě. To je na mateřském mléce plně závislé zhruba tři a půl měsíce od narození, poté přechází na stravu dospělých, která se skládá výhradně z mravenců a termitů.

Novorozené mládě je čtvrtý společný potomek samice Kvídy a samce Draca. První společný potomek se rodičům narodil před sedmi lety. Byl jím samec Kito, který dnes žije v Zoo Randers v Dánsku. Mláďata, která se samici Kvídě narodila v roce 2013 a v roce 2014, se podle informací na webu zoo odchovat nepodařilo.

První dvojice hrabáčů, samice Bojsa a Nebojsa, přišla do pražské zoo v roce 1979. Až do roku 2001 mohli návštěvníci zahrady hrabáče pozorovat jen výjimečně. Hrabáči totiž tehdy obývali prostory v karanténě a do venkovního výběhu chodili jen za horkých letních dnů.

Do pražské zoologické zahrady, která je příspěvkovou organizací hlavního města, loni zavítalo 962.987 návštěvníků. V roce 2019, před pandemií koronaviru, byla návštěvnost asi o půl milionu vyšší. V roce 2021 se v zoo narodila či vylíhla asi tisícovka mláďat. Za obzvláštní chovatelské úspěchy toho roku zoo v Troji označila odchov čtyřčat tayry, mláďat papouška trichy orlího, samičky tapíra jihoamerického a kachňat pižmovky konžské.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist