https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nechte-me-plout-kvuli-vyschlym-korytum-rek-sili-v-bosne-hnuti-proti-malym-hydroelektrarnam?fbclid=IwAR2R1u6xAw3u_ex6hmHgKQoCP27Daj__VsW5VhbZL1bIMCw5f3Buqv2H8cc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nechte mě téct! Kvůli vyschlým korytům řek sílí v Bosně hnutí proti malým hydroelektrárnám

9.7.2020 10:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na divokých horských řekách jsou prý tak úseky, kde i tři kilometry neteče žádná voda, protože všechna je stažena do průtoku elektrárny. Což je katastrofou pro všechny živočichy, kteří mají v takové řece přežít. A nemenší katastrofou je to pak i pro zdejší obyvatele.
Na divokých horských řekách jsou prý tak úseky, kde i tři kilometry neteče žádná voda, protože všechna je stažena do průtoku elektrárny. Což je katastrofou pro všechny živočichy, kteří mají v takové řece přežít. A nemenší katastrofou je to pak i pro zdejší obyvatele.
Foto | Brian Eager / Flickr.com
Za posledních 15 let bylo na bosenských tocích zbudováno 106 vodních mini-elektráren. Zhruba dalších 340 podobných, s výkonem do deseti megawatt, je nyní připraveno ve formě projektů a nachystáno pro realizaci. Místním ale s vodními elektrárnami dochází trpělivost. Potřebují čistou vodu k přežití, protože čisté elektřiny se nenají. Píše o tom Phys.org.
 

Stát Bosna a Hercegovina patří z hlediska svého národního energetického mixu k dost špinavým zemím. Přes 60 % zdejší produkce elektřiny pochází z uhlí, vodní elektrárny tu přispívají jen třemi procenty. Ve zdejších horách se však můžete napít z potoka a bez následků. Tak čistá voda tu je. Tedy, pokud zrovna na onom potoce nestojí nějaká hydroelektrárna. Pak už můžete mít problém nějakou vodu v korytě vůbec najít. Zatrubněné části toků a betonové kanály směřující vodu k turbínám totiž často neponechávají přístupnou žádnou vodu, ani ono požadované biologické minimum. Jak je to možné?

„Údaje o zdejších průtocích, které se objevují ve schvalovacích dokumentech nově budovaných vodních děl, totiž pochází ještě z šedesátých a sedmdesátých let minulého století,“ tvrdí Amir Varisic, člen neziskové organizace Zeleni-Neretva. Spolku, který si vytkl za cíl ochránit zbývající bosenské řeky před „zenergizováním“. „Změnila to klimatická změna. Sucho teď v horách trvá i půl roku a srážky jsou vzácnější, rozdrobené, lokální,“ vysvětluje Varisic s tím, že nově stavěné vodní elektrárny cílí na vlastní výkon a neponechávají pak v parných měsících v některých úsecích toku žádnou vodu.

Na divokých horských řekách jsou prý tak úseky, kde i tři kilometry neteče žádná voda, protože všechna je stažena do průtoku elektrárny. Což je katastrofou pro všechny živočichy, kteří mají v takové řece přežít. A nemenší katastrofou je to pak i pro zdejší obyvatele. „Pro nás je řeka život. Je to tepna protékající celým údolím,“ popisuje situaci Sarajlic, jeden z členů protestního hnutí Pusti me da tecem, tedy volně přeloženo Nech mě téct. Na vodě jsou tu závislí zemědělci z celého údolí, jiné obživy nemají. Když voda přestane kvůli elektrárnám téct, horský region se vylidní.

Aktuální rozbuškou velmi emotivního regionálního sporu se stal záměr na výstavbu 15 malých vodních elektráren na toku a přítocích říčky Neretvice. Říčka pramení v nadmořské výšce 1800 metrů a na 27 kilometrech svého roku protéká tuctem malých osad. Lidé v nich žijí z pěstování rajčat a sběru divokých malin, lovu ryb. Jsou navázáni na vodu, o kterou se nechtějí dělit s elektrárnami. Byť jsou zdejší podmínky pro rozvoj hydroelektráren příznivé, nestojí jim to za to.

Jinak to ale vidí Senad Husnic, manažer společnosti Amitea, která energetické zhodnocení Neretvice připravuje už do roku 2016. „Obvinění a postoje odpůrců jsou značně přehnané. Záběry vyschlých říčních koryt jsou pravdivé, ale pochází z doby tak velkého sucha, že tehdy nejely ani elektrárny. Všechny prvky environmentální legislativy řádně plníme a respektujeme.“


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

9.7.2020 08:46
Ani Mao ce-Tungův Velký skok vpřed nebyl bez obětí, nebude ani budování uhlíkově neutrální Evropy
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

14.7.2020 12:46 Reaguje na Viktor Šedivý
Tak nějak. My tu zelenou Evropu vybudujeme i kdyby na chleba nebylo. Kupředu zelená, zpátky ni krok!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.7.2020 14:03
http://suchejezy.cz/
Odpovědět
ČM

Čech M.

9.7.2020 16:24
U nás na řece se před deseti lety rozhodl majitel bývalého mlýna, že si vybuduje vodní elektrárnu. EU mu na to dala dotace a Češi od něj povinně vykupují drahou elektřinu. Vybudoval tedy znova náhon, oplotil celý jeden břeh a prkny zatarasil veškerý přepad jezu včetně šlajsny, takže pod jezem je při normálu pár smradlavých louží a veškerá voda z řeky mu jde do náhonu.
Jestli tohle má být ta nová čistá elektřina, tak jsem zásadně proti!
Voda patří všem.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.7.2020 16:55 Reaguje na Čech M.
A nejlepší je, že podobné situace nechávají nejrůznější ekologické aktivisty úplně v klidu. Že je z x metrů ... a někdy se jedná o stovky metrů ... říčního ekosystému max tak vlhké šutroviště je netrápí. Na tom je krásně vidět to jejich pokrytectví ... nebo tupost.
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.7.2020 14:57 Reaguje na Svatá Prostoto
Pravý aktivista zná dobré a špatné, adoruje nebo zatracuje.
Nemůže zvažovat složitější souvislosti, to by se mu svět nevešel do těch dvou přihrádek.

Uznejte:

demonstrace za okamžitý bezpodmínečný zákaz
vs.
demonstrace za důkladné a uvážlivé prozkoumání alternativ.

Co je atraktivnější?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

14.7.2020 11:48 Reaguje na Svatá Prostoto
Jeden příklad toho, že je to úplně jinak, než píšete....

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-protestuje-proti-stavbe-male-vodni-elektrarny-na-otave

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist