https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/neco-takoveho-by-david-attenborough-nikdy-neudelal.dobrodruh-a-moderator-bear-grylls-si-v-bulharsku-uvaril-chranene-zaby?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Něco takového by David Attenborough nikdy neudělal. Dobrodruh a moderátor Bear Grylls si v Bulharsku uvařil chráněné žáby Video

26.2.2019 08:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tohle by David Attenborough kvůli dobrému záběru nikdy neudělal. Bear Grylls se chystá rozkousat žabku. Ilustrační snímek.
Tohle by David Attenborough kvůli dobrému záběru nikdy neudělal. Bear Grylls se chystá rozkousat žabku. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Discovery UK
Populární a současně kontroverzní seriál o přežití v divočině se začíná britskému dobrodruhovi Edwardu Michaeli Gryllsovi, přezdívanému Bear, prodražovat. V průběhu natáčení v Bulharsku si totiž dovolil odchytit několik chráněných žab a připravit si z nich snídani. Což se správcům národního parku Rila, kde k incidentu došlo, vůbec nelíbí. Píše o tom Independent.
reklama

 

Dokud Grylls, bývalý člen britských speciálních jednotek, ukazoval divákům jednoduché techniky přežití v pustinách, dalo se jeho pořadu snad kromě chatrné dramaturgie jen málo co vytknout. V roce 2007 se pravda dostal trochu do potíží, když se ukázalo, že místo proklamovaného bivakování v pustině tráví noci při natáčení v hotelech. Věrní fanoušci mu nakonec odpustili. Ale v roce 2017, při filmařské výpravě do Bulharska, skutečně přestřelil. A tamní ministerstvo životního prostředí ho teď žaluje.

Snídaně, která hnula Bulharům žlučí

Když je totiž žádal o povolení k natáčení ve zdejším proslaveném národním parku Rila, opomněl zmínit, co všechno chce vlastně podnikat. To, že jej filmový štáb bude snímat z lokalit mimo značené cesty a sešlápne tu a tam nějakou tu chráněnou kytku, by mu nejspíš prošlo. Jenže zaplavat si přímo v ledovcových plesech Maričini jezera už je trochu přespříliš. Zvlášť, když takhle Britové prezentují bulharskou ochranu přírody v rámci celonárodně vysílané televizní série Runnig Wild. Pohár trpělivosti bulharských ochránců přírody ale definitivně přetekl při scéně, ve které Bear Grylls odchytává u horského potoka chráněné skokany, pak je zabíjí, vaří a konzumuje.

„Nic takového pochopitelně schváleného nikdy nebylo,“ říká Neno Dimov, bulharský ministr životního prostředí. Národní park Rila patří mezi klenoty bulharské přírody, je jedním z největších chráněných území v Evropě. Nachází se tu prakticky třetina v Bulharsku přítomných druhů rostlin a živočichů. A rozhodně je tu nechrání proto, aby na nich mohl posvačit nějaký britský dobrodruh. „Filmaři porušili celou sérii nařízení a zákazů, když tu natáčeli, včetně zabíjení chráněných zvířat. A to se musí vyšetřit,“ říká Dimov.

Zabít zvíře kvůli natáčení?

Pokuta bulharské produkční společnosti, která pobyt Beara Gryllse zajišťovala, se může pohybovat mezi 450-4450 librami (13 až 131 tisíc Kč), a britský dobrodruh sám může být o 225-2250 liber chudší. Finanční postih má samozřejmě spíše demonstrační charakter. Mnohem větší kritiku sklízí celý pořad od britské veřejnosti. S výtkou přispěl i Sir David Attenborough, kterému se nepozdává, že Grylls zabíjí zvířata čistě pro potřeby natáčení. „Odpověď bude muset hledat sám u sebe,“ říká Attenborough. „Nikdy bych ale vědomě nezabil zvíře jen proto, abych měl hezký záběr.“

Bear Grylls pojídá žáby ve svých pořadech opakovaně, jak je patrné z několika videí:


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist