https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nedaleko-tureckeho-letoviska-marmaris-bojuji-hasici-treti-den-s-lesnimi-pozary?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nedaleko tureckého letoviska Marmaris bojují hasiči třetí den s lesními požáry

23.6.2022 19:51 (ČTK)
Nynější požár vyvolal vzpomínky na loňské požáry z přelomu července a srpna, které byly nejhorší v turecké novodobé historii.
Nynější požár vyvolal vzpomínky na loňské požáry z přelomu července a srpna, které byly nejhorší v turecké novodobé historii.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř 3000 hasičů a dobrovolníků bojují už třetí den s lesními požáry na jihozápadě Turecka nedaleko oblíbeného středomořského letoviska Marmaris. Kvůli horkému počasí a větru se plameny rychle šíří. Úřady se domnívají, že požár založil žhář a jednoho podezřelého dnes zadržely, uvedla agentura Reuters.
reklama

 

Požár vypukl v úterý večer v lesích nedaleko Marmarisu. Podle agentury AP s ním bojuje na 2600 hasičů a dobrovolníků s pomocí téměř tří desítek vrtulníků. Vyšetřovatelé zjišťují příčinu požárů a nevylučují žhářství.

Do oblasti nynějších požárů ve středu přiletěl i prezident Recep Tayyip Erdogan a ministr vnitra Süleyman Soylu, kteří rozsah škod obhlédli z letadla, napsala agentura Anadolu.

Soylu dnes večer uvedl, že úřady zadržely jednoho člověka podezřelého ze založení požáru. "Podezřívali jsme ho od počátku," uvedl ministr vnitra a dodal, že u muže se nalezly i kanystry s benzinem. Podle vyšetřovatelů podezřelý založil požár kvůli obchodním neshodám se svou rodinou.

Ministr zemědělství Vahit Kirişci uvedl, že požár poničil na 3000 hektarů porostu, uvedla agentura AP. Ministr řekl, že by se situace mohla zlepšit dnes večer, pokud zeslábne silný vítr, který napomáhá k šíření požáru. Proti plamenům bojují vedle hasičů a dobrovolníků také desítky helikoptér a letadel.

Nynější požár vyvolal vzpomínky na loňské požáry z přelomu července a srpna, které byly nejhorší v turecké novodobé historii. Postihly zejména jihozápad země, včetně přímořských oblastí vyhledávaných turisty v provinciích Mugla či Antalya. Oheň zničil na 100 000 hektarů lesa a způsobil smrt osmi lidí.

Lesní požáry nyní třetí den zuří také na severu Kypru, informovala dnes DPA. I tam práci ztěžuje vítr a horké počasí. Místní hasiči očekávají, že by jim měla dorazit na pomoc i dvě letadla s Izraele.


reklama

Další informace |
Reklamní sdělení:
Nikdy nevíte, kdy Vás na dovolené může překvapit podobná katastrofa. Neriskujte a sjednejte si cestovního pojištění.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.6.2022 20:39
Jedno z nejkrásnějších míst Turecka, Národní park Marmaris.

Snad to rychle zvládnou, žháře pověsit za kule do průvanu.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist