https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/negativni-je-lepsi-nez-neutralni.co-to-znamena-pro-microsoft?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhlíkově negativní je lepší než jen neutrální. Co to znamená pro Microsoft?

11.2.2020 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
O společnosti Microsoft už jste nejspíše slyšeli. Ano, přesně ten nadnárodní gigant, s čistým ročním ziskem kolem 43 miliard dolarů, který se zabývá vším, co aspoň trochu souvisí s počítači a světem moderní technologie. Členové jeho představenstva teď způsobili nemalý rozruch, když vyhlásili svůj nový záměr. Do roku 2030 se chtějí stát uhlíkově negativní.  / Ilustrační foto
O společnosti Microsoft už jste nejspíše slyšeli. Ano, přesně ten nadnárodní gigant, s čistým ročním ziskem kolem 43 miliard dolarů, který se zabývá vším, co aspoň trochu souvisí s počítači a světem moderní technologie. Členové jeho představenstva teď způsobili nemalý rozruch, když vyhlásili svůj nový záměr. Do roku 2030 se chtějí stát uhlíkově negativní. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Pokud jste posledních pětačtyřicet let nestrávili na Měsíci nebo v kómatu, nejspíš jste už o společnosti Microsoft slyšeli. Ano, přesně ten nadnárodní gigant, s čistým ročním ziskem kolem 43 miliard dolarů, který se zabývá vším, co aspoň trochu souvisí s počítači a světem moderní technologie. Členové jeho představenstva teď způsobili nemalý rozruch, když vyhlásili svůj nový záměr. Do roku 2030 se chtějí stát uhlíkově negativní. A chtějí vymazat uhlíkovou stopu své minulosti. Píše o tom podnikový blog Microsoft.
reklama

 

Koncept uhlíkové neutrality, respektive nulových emisí uhlíku, je jasný. Mezi emisemi skleníkových plynů uvolněnými do atmosféry a těmi pohlcenými, musí panovat početní rovnováha. A té se obvykle dá dosáhnout nějakým kompenzačním opatřením, třeba výsadbou stromů, které vyprodukovaný uhlík lapají. Ne každý, kdo se chce dobrat uhlíkové neutrality, sází stromy. Většinou postačí nějaké offsetové řešení, uhlíková daň či ekoodpustek nebo to, že za své peníze necháte někde stromy vysadit někoho jiného. Také se očekává, že průběžně budete svou uhlíkovou stopu snižovat. Třeba zapracováním obnovitelných zdrojů energie do výrobního procesu, zvýšenou energetickou efektivitou provozu. Pro korporátní giganty jako třeba Amazon nebo Apple nic nového. Jenže Microsoft jde dál.

Výzva budoucnosti, která jde do minulosti

Místo uhlíkové neutrality teď razí tezi o uhlíkové negativitě. Tedy o snaze pojmout z atmosféry více skleníkových plynů, než je třeba k rovnováze s vlastní produkcí. Chtějí prostě změnit pravidla hry, posunout horizont lidských možností. A ani tím nekončí. Uhlíkově negativní provoz, kterého by Microsoft rád dosáhl do roku 2030, má později vystřídat ještě unikátnější koncept. V roce 2050 by chtěl Microsoft dosáhnout stavu, při kterém svou uhlíkovou negativitou vykryje všechny své emise, které historicky od svého založení v roce 1975 vyprodukoval. A pokud vám laťka neuvěřitelných extrémů přijde stále moc nízko, doplníme, že Microsoft by rád „vykryl“ i veškeré emise spojené s využíváním svých produktů za celou dobu své existence. To už je pořádná senzace.

Absolutní prvenství. Nebo absurdní?

Microsoft si za svůj novátorský přístup rozhodně zaslouží pochvalu, protože společností, které se nezříkají své uhlíkově černé minulosti je zatím … ano, správně, Microsoft je opravdu první. S uhlíkovou neutralitou se zatím úspěšně perou od roku 2012, a zdá se, že ji zvládnou naplnit. Ale jak chtějí dokázat to všechno další slíbené? Tady už prvotní revoluční nadšení trochu opadá. „Bude to chtít naprosto agresivní přístup, moderní technologie, které dosud neexistují a inovativní veřejnou politiku,“ tvrdí ve svém tiskovém prohlášení představenstvo společnosti. Při bližším pohledu do hrubého přehledu toho, jak chtějí uhlíkové negativity, se ale nic moc nového nedozvíme. Je to vlastně mix toho, co s úspěchem zkouší už dnes.

To samé, a čističky navíc

Obnovitelné zdroje energie na 100 % provozu, od datových center po obchody. Elektromobily ve výrobních kampusech i ve flotile přepravních vozů, alternativní modely přepravy osob na služebních cestách. Zvýšení interní uhlíkové daně, ze stávajících 15 dolarů za tunu na blíže nespecifikovanou sumu. Mnohem výraznější zapojení offsetů pro výsadbu oxid uhličitý lapajících stromů. A kde jsou ty zásadní inovace? Na ty si budeme muset ještě chvilku počkat. „Takové technologie totiž ještě neznáme, ale hodláme stimulovat jejich vývoj.“

Relativně slibnou cestou se například jeví obří čističky vzduchu (DAC, direct air capture). Microsoft hodlá v následujících 4 letech investovat jednu miliardu dolarů do jejich vývoje a zlepšení efektivity. Už proto, že současné náklady na odstranění jedné tuny CO2 z ovzduší touto cestou vyjde mezi 300-600 dolarů, tedy nad horní hranicí ekonomické udržitelnosti. „Ale kdyby to fungovalo, byla by jedna taková čistička jako tisíc stromů.“

Na to, jak to celé dopadne, si budeme muset počkat. Microsoft si skutečně nevytknul v budoucnosti zrovna malý cíl. Členové představenstva jej sami přirovnávají k cestě na Měsíc. Což může být velké dobrodružství, s dost nejistým výsledkem. Už proto, že tenhle celý výlet zaplatí na ekopřirážkách sami spotřebitelé. Ale kdyby to vyšlo? Asi se vyplatí držet Microsoftu palce. Jejich přístup k negativitě je velmi pozitivní.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

11.2.2020 06:55
Je mi jasné, že se tu zase seběhne tlupa konzervativců, kteří obsah tohoto článku nebudou schopni pochopit a že zase budou tvrdit jak jsou ty lidi z Microsoftu hloupý atd.....

Podle mého je to opravdu velký přínos pro lidstvo... hlavně kladení si takových cílů a velké nasazení pro jejich realizaci.

„Takové technologie totiž ještě neznáme, ale hodláme stimulovat jejich vývoj.“ A o tom to přesně je.... kdo chce, hledá cesty, kdo nechce, hledá důvody, proč to nejde..... to je to hlavní poselství!

Navíc se mi hodně libí, jak se tyto věci dějí v celé Americe a to přes to, že Trump volá po návratu do minulosti a všemožně se snaží USA poškodit :)


Odpovědět

Jan Šimůnek

11.2.2020 08:25 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Vzhledem k tomu, že MS za celou dobu své existence nebyl schopen vytvořit jediný pořádně fungující program, tak se dá tohle celé považovat jen za snůšku blábolů (jako všechna vyjádření MS od jeho vzniku po současnost).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2020 13:42 Reaguje na Jan Šimůnek
Vzhedem k tomu, že produkty MS používá celý svět včetně vás, tak tyhle bláboly skutečně hranicí s debilitou, máte na to papíry??
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.2.2020 13:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Já se s produkty MS rozešel už někdy v 90. Na počítači mám Linux a svobodný SW, který nemá s MS absolutně nic společného.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

13.2.2020 17:49 Reaguje na Jan Šimůnek
Ale s komunismem ano! ;P
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2020 13:48 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Je v tom hodně hubuku a hlavně reklamy, ale princip je správný.
Je to skutečně výrazně lepší než naše věčné bedákání, co všechno nejde. Zvláště na téhle diskusi.
většina tu bečí, jak je OTE drahá, ale vůbec jim nedochází, kolik zaplatíme za pár lrt, když to nezaplatíme teď.
Zatím platíme jen miliardy za zničené lesy a zemědělství, problémy s pitnou vodou. A to je teprv začátek, letos bude asi další výrazně suchý rok a příští další.......a další.....
Odpovědět
Miloš Večeřa

Miloš Večeřa

11.2.2020 18:17 Reaguje na Lukáš Kašpárek
V nové ekonomice se lépe prodávají myšlenky či slova. Brzy se jistě s obdobným prohlášením přidají další korporace. Jako PR výborné. Sekt bych otevíral až budou tyto myšlenky naplněny. Pokud by si tyto velkohubé předběžné proklamace odpustili a prohlásili, že již jsou uhlíkové negativní, bylo by to na gratulace.
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.2.2020 10:52 Reaguje na Miloš Večeřa
Nebudou naplněny, protože ti darebáci fyzikové nechtějí změnit své zákony.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.2.2020 08:21
Já bych řekl, že firma má tolik peněz, že neví roupama co dělat. Navrhl bych jim alternativu - zlevnit své produkty na polovinu, což by jejich uživatelům usnadnilo odevzdat staré kouřící auto k recyklaci a pořídit si nové, nečadící.
Odpovědět
va

vaber

11.2.2020 13:48 Reaguje na Richard Vacek
jaký je rozdíl ve výrobě CO2 mezi čadícím a nečadícím autem? pozná se to na spotřebě a ta je rozhodující kolik se vyrobí CO2
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.2.2020 14:56 Reaguje na vaber
Čadící ho vytvoří míň, protože část uhlíku jde ven jako saze.
Pokud bychom zakázali katalyzátory, produkovala by auta CO2 méně na stejný výkon.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.2.2020 17:14 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy byste se měl fakt léčit, to není možný!!!
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.2.2020 08:36 Reaguje na Pavel Hanzl
To je fyzika a chemie. Nebo se snad mají "jít léčit" ti, kdo objevili zákon o zachování energie (nebo ti, kdo ho vyučují na školách)?
Prostě tak to je. Nezoxidovaný uhlík, který se spálí v katalyzátoru, nijak nepřispívá k pohonu auta a jen zvyšuje produkci CO2 autem.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

14.2.2020 14:22 Reaguje na vaber
Tie čadiace autá už sú vyrobené, môžu dalej slúžiť. Teraz je veľký tlak na vyradenie dieslov s malou spotrebou, ktoré by mohli ešte roky fungovať. Môžem potvrdiť že Škoda octavia 1,9 TDI z roku 2004 má priemernú spotrebu 4,8 l nafty na 100km - zima, leto, mesto, krátke trasy. Motor dokáže nabehať minimálne 500 000 km aj viac, opravy sú jednoduché.
Odpovědět
va

vaber

11.2.2020 13:45
stromy likvidují CO2 dočasně, potom se dřevo rozloží a nebo spálí a nebylo zlikvidováno nic, auta na elektropohon ,jo , jen se nikde nepíše jak budou vyrábět elektřinu,obvykle se uhlíková zátěž přenese na někoho jiného a všichni jásají jak se emise snížily
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2020 13:49 Reaguje na vaber
Elektroauto je systémově stavěné na nabíjení z fve.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.2.2020 13:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, ve dne nabíjet a v noci jezdit. A za deště chodit pěšky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2020 13:53 Reaguje na Jan Šimůnek
Normální auto stráví 95% své životnosti na parkovišti. Pod panely.
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.2.2020 10:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, ale jezdí tehdy, když je potřeba, a ne tehdy, když se nedá nabíjet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2020 13:52 Reaguje na vaber
Strom je dnes trvalé řešení, protože roste 40 let a za tu dobu už bude rozhodnuto.
Samozřejmě v ideálním případě napůl, ale mezitím se můžou vysázet další milióny stromů a udělat něco s celým systémem.
Odpovědět
va

vaber

12.2.2020 10:30 Reaguje na Pavel Hanzl
to máte pravdu i já říkám že následujících 30let rozhodne ,kam se bude život na planetě ubírat, ale spalují se fosilní paliva která byla uložena miliony let a v případě ropy možná i miliaru let, 40let není trvalá likvidce
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.2.2020 10:53 Reaguje na vaber
Je otázka, zda ropa nevznikla abiogenně (jako na Titanu).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.2.2020 17:18 Reaguje na vaber
Máse to prý rozhodnout už v tomhle destiletí. Pokud už není dávno rozhodnuto. příroda dokáže CO2 odbourávat Právě v zelené hmotě i v mořích, CO2 podporuje růst. Jenže to trvá dlouho, lidé mají systémy na likvidaci CO2 ale to není všespasitelné.
Odpovědět
Miloš Večeřa

Miloš Večeřa

13.2.2020 16:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Uvedu jednoduchý případ. Pokud bychom snížili světovou spotřebu ropy na 20% (čím je myšlena energetická ropa), což odpovídá ekvivalentu 1,6 miliontu tun uhlíku (hustotu ropy jsem názorně zvolil nejnižší 0,7 a nízký názorný obsah uhlíku v ropě 80%). To odpovídá asi 5,86 milionu tun CO2. Pokud byste tedy vysadil jako kompenzační opatření 586 milionů stromů, museli by mít denní přírůstek v podobě 10 kg fixovaného CO2. Což je úplný nesmysl.
Odpovědět
Miloš Večeřa

Miloš Večeřa

13.2.2020 17:02 Reaguje na Miloš Večeřa
Je to také odpověď, proč biopaliva jakékoliv generace nenahradili a nenahradí ropu.
Odpovědět
Miloš Večeřa

Miloš Večeřa

13.2.2020 20:38 Reaguje na Miloš Večeřa
Uvedený výpočet je pro jeden den - (současnost cca 90 milionů b/den).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2020 18:33 Reaguje na Miloš Večeřa
Připadá mě to zase jako nějaký šílený výpočet neporovnatelných veličin které spolu nesouvisí, cesta je přece použít maximum všech možných možností pro snížení emisí i nožností vázat CO2 současně.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist