https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejbohatsi-clovek-v-asii-chysta-rozsahle-investice-do-zelene-energie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejbohatší člověk v Asii chystá rozsáhlé investice do zelené energie

15.1.2022 00:26 | DILLÍ (ČTK)
Většina ze zmíněných peněz, v přepočtu 67,7 miliardy dolarů (1,5 bilionu Kč), půjde na novou elektrárnu a vodíkový systém. Firma také plánuje vytvořit nové výrobní centrum, které se zaměří na výrobu solárních panelů, technologie palivových článků a další obnovitelné zdroje energie.
Většina ze zmíněných peněz, v přepočtu 67,7 miliardy dolarů (1,5 bilionu Kč), půjde na novou elektrárnu a vodíkový systém. Firma také plánuje vytvořit nové výrobní centrum, které se zaměří na výrobu solárních panelů, technologie palivových článků a další obnovitelné zdroje energie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mukeš Ambani, což je nejbohatší člověk v Indii i v celé Asii, investuje v západoindickém státě Gudžarát šest bilionů rupií (1,7 bilionu Kč) do takzvané zelené energie. S odvoláním na Ambaniho konglomerát Reliance Industries o tom informoval zpravodajský server CNN. Společnost počítá s vytvořením až milionu pracovních míst.
reklama

 

Většina ze zmíněných peněz, v přepočtu 67,7 miliardy dolarů (1,5 bilionu Kč), půjde na novou elektrárnu a vodíkový systém. Konglomerát Reliance plánuje tuto rozsáhlou investici uskutečnit v průběhu deseti až 15 let a pro stavbu elektrárny o výkonu 100 gigawattů už začala hledat pozemky.

Firma také plánuje vytvořit nové výrobní centrum, které se zaměří na výrobu solárních panelů, technologie palivových článků a další obnovitelné zdroje energie. Iniciativa vychází z vize indického premiéra Naréndry Módího, uvedl konglomerát. Gudžarát je premiérův domovský stát. Plán společnosti na vytvoření jednoho milionu pracovních míst zahrnuje přímá i nepřímá místa.

Obnovitelné zdroje energie se v Indii začínají prosazovat. V loňském roce se předpokládalo, že se počet nových instalací těchto projektů ve srovnání s roky 2015 až 2020 v celé zemi zdvojnásobí.

Trend přichází v době, která je pro budoucnost Indie zásadní. Ještě koncem loňského roku se uhlí podílelo na výrobě elektřiny v zemi téměř 70 procenty, což tuto druhou nejlidnatější zemi světa v poslední době stavělo do zranitelného postavení. Loni v říjnu zásoby uhlí ve většině indických elektráren klesly na kriticky nízkou úroveň a zemi hrozila uhelná krize.

Konglomerát Reliance, který zahrnuje petrochemický, telekomunikační a maloobchodní sektor, se už dlouho snaží snížit svou závislost na ropě. V poslední době také prochází zásadní proměnou - Ambani se z něj snaží učinit globálního technologického giganta.

V aktuálním žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, zaujímá Ambani 11. pozici. Jeho majetek dosahuje zhruba 97 miliard dolarů (2,1 bilionu Kč).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

15.1.2022 08:33
Jednoznačně plus, tudy cesta skutečně vede. A co naši multimiliárdáři? Co soudruh Bureš, který u nás vydojil neskutené desítky (přes stovku?) miliard?
Cokdyby ten investoval do OZE, abychom nemuseli platit ty děsivé emisní povolenky?
Odpovědět
DB

Darth Bane

15.1.2022 08:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždyť investuje do OZE, dokonce do toho, co není závislé na počasí. Biopaliva vám nestačí????
Odpovědět
DB

Darth Bane

15.1.2022 08:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, a co kdybyste prodal ten váš nadměrné velký kradeny barák, odstěhoval se do 1+1 někde na sídlišti, tak by vám na to OZE investice zbyla pěkná sumicka, Ne??? A ještě byste snížil svou uhlikovou stopu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.1.2022 11:48 Reaguje na Pavel Hanzl
íííááá.ííááá-ííááá
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.1.2022 23:49 Reaguje na karel krasensky
promluvil osel.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

15.1.2022 11:17
Je to s dotacemi, nebo za své peníze?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.1.2022 11:55 Reaguje na Richard Vacek
Za své. V Indii na dotace nejedou, možná je tam nějaké kofinancování....
Odpovědět
RV

Richard Vacek

15.1.2022 12:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Jen namátkou - pro střešní instalace v Indii dotace klidně 40%:
https://www.loomsolar.com/blogs/collections/solar-panel-subsidy-in-india
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2022 09:14 Reaguje na Richard Vacek
Možné to je, sorry jako.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.1.2022 08:24
Novinářská kachna , bohatí lidé si své peníze hlídají jako oko v hlavě, pokud se zrovna nestanou filantropy jako Bill a Melinda Gates.
Sám rozměr záměru svojí giga velikostí spíše vzbuzuje úvahy o potáhnutí prostředků z veřejných rozpočtů tím správným směrem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2022 09:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
To není možný, bohatí lidé ty peníze utrácí, jinak by jim nanic nebyly. A každý není darebák, který si za dotace na ekologie kupuje luxustní zámečky na Riviéře. Jsou takoví, kteří ji utrácí za potřebné věci a je jich drtivá většina. Zcela běžně dělají bohatí charitu, investují do školství nebo sociálek, zakládají na to různé nadace a neziskové organizace.

Určitě znáte pojem "mecenáši umění" ze středověké Itálie.

Dnes investují třeba do životního prostředí. Jenou u nás kde je vše naopak, se uznávají právě grázli, kteří kradou a hyenizují se právě ti, kteří pomáhají (neziskovky, nadace).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2022 11:07
Elektrický VW Golf tak v Norsku stojí skoro zhruba o osm set eur méně než benzinový.
Tudy vede cesta a to tam nemají, kolik za rok ušetří na benzínu. To bude asi x krát více, než těch 800 eur na pořízení.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.1.2022 15:49 Reaguje na Pavel Hanzl
??? A kam taková cesta vede, když jsou na benzínová a naftová auta napařeny takové daně, že stojí stejně jako elektromobil Tesla? Nevede náhodou ke zchudnutí těch, kteří si drahé auto nebudou moci dovolit?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2022 19:43 Reaguje na Richard Vacek
V Norsku rozhodně ne a u nás to nikdo nezávadí. Ale Dacia v elektrice už stojí u nás půl míče, což je zcela normální cena i pro benzíňák.
Důležité ale je, že člověk ušetří desetitisíce za benzín. ideální je, když jezdí hodně po městě a má ve firmě fve.
Odpovědět
ER

Ema Rychlá

28.11.2022 15:09
Někdo investuje do zelené energie, to my dáváme peníze přes https://www.mycoiner.cz kryptoměnovou směnárnu do Dogecoinu. Líbí se nám že se to stalo oblíbencem i nejbohatšího muže planety a proto nám přijde jako dobrý nápad kupovat právě tento kus měny. Nic jiného podle nás nemá budoucnost.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist