https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejhorsim-znecistovatelem-skrze-soukrome-lety-v-evrope-je-britanie-tvrdi-studie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejhorším znečišťovatelem skrze soukromé lety v Evropě je Británie, tvrdí studie

30.3.2023 11:53 | LONDÝN (ČTK)
Zdá se, že využívání soukromých letadel nabývá na popularitě. Provoz soukromých tryskáčů v Evropě vzrostl z 350 000 cest v roce 2021 na více než 570 000 v roce 2022.
Zdá se, že využívání soukromých letadel nabývá na popularitě. Provoz soukromých tryskáčů v Evropě vzrostl z 350 000 cest v roce 2021 na více než 570 000 v roce 2022.
Licence | Volné dílo (public domain)
V loňském roce z Británie vzlétlo soukromé letadlo každých šest minut, čímž se země dostala před zbytek Evropy, pokud jde o o tuto extrémně znečišťující formu cestování. Vyplývá to ze studie, o které napsal list The Guardian. Ekologičtí aktivisté z hnutí Greenpeace označili mnoho z těchto cest za "nesmyslné", protože jsou tak krátké, že by se daly absolvovat vlakem, a v jednom případě dokonce za 30 minut jízdy na kole.
reklama

 

Počet soukromých tryskáčů vzlétajících z britských letišť se v letech 2021 až 2022 zvýšil o 75 procent. Celkem jich bylo uskutečněno 90 256, což se rovná 500 000 tun oxidu uhličitého vypuštěného do atmosféry - více než v kterékoli jiné evropské zemi. Vyplynulo to z analýzy nizozemské ekologické poradenské společnosti CE Delft.

Británie vévodí všem evropským žebříčkům týkajícím se soukromých tryskáčů, včetně nejvytíženější trasy - mezi Londýnem a Paříží se uskutečnilo 3357 privátních cest - nejvíce znečišťující trasy a největšího počtu letů.

Soukromá letadla jsou v přepočtu na jednoho cestujícího pětkrát až čtrnáctkrát více znečišťující než komerční lety a padesátkrát více než vlaky, vyplývá ze studie neziskové organizace Transport & Environment’s (T&E)

Předchozí výzkum zjistil, že 50 procent všech emisí z letecké dopravy způsobuje jen jedno procento světové populace.

Zdá se, že využívání soukromých letadel nabývá na popularitě. Provoz soukromých tryskáčů v Evropě vzrostl z 350 000 cest v roce 2021 na více než 570 000 v roce 2022. Množství souvisejících emisí oxidu uhličitého se za stejnou dobu více než zdvojnásobilo na 3,3 milionu tun CO2.

Ekologičtí aktivisté z Greenpeace vyzývají k zákazu cestování soukromými tryskáči. Poukázali na výzkum, podle kterého byla téměř čtvrtina (39 procent) letů v Evropě považována za "velmi krátké", což znamená, že byly kratší než 500 kilometrů a mohly být uskutečněny vlakem.

Na prvním místě tras s největší uhlíkovou zátěží se umístil let mezi Blackbushe a Farnborough v hrabství Hampshire, který je jen 7,4 kilometru dlouhý.

"Miliony lidí na celém světě čelí klimatickému chaosu, přicházejí o živobytí nebo hůř, zatímco menšina spaluje letecké palivo, jako by nebylo zítřka," uvedl Doug Parr z britské pobočky Greenpeace.

"Soukromé tryskáče jsou doménou superbohatých. Není tedy překvapením, že vláda - řízená milionáři pro milionáře - umožňuje soukromým privilegovaným letcům, aby prosperovali na úkor lidí a planety," řekla zákonodárkyně Zelených Caroline Lucasová.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist