https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejpocetnejsim-ptacim-druhem-u-ceskych-krmitek-byla-opet-sykora-konadra?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejpočetnějším ptačím druhem u českých krmítek byla opět sýkora koňadra

15.2.2022 15:21 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Nejpočetnějším ptačím druhem u českých krmítek byla letos opět sýkora koňadra. Ke krmítkům letos přilétlo oproti loňsku více lesních druhů ptáků - strakapoudů, sojek, brhlíků, hýlů či dlasků. Vyplývá to z výsledků tzv. Ptačí hodinky, tedy sčítání ptáků, kterého se v lednu zúčastnilo přes 35 000 dobrovolníků. Oznámila to Česká společnost ornitologická (ČSO), která akci organizuje. Účastníků bylo letos asi o 8000 více než v předchozím ročníku. Sečetli celkem přes 707 000 ptáků, meziročně skoro o třetinu více.
reklama

 

Sýkora koňadra byla letos, stejně jako ve všech třech předchozích ročnících sčítání, nejčastějším i nejpočetnějším hostem krmítek a zahrad. "Zaznamenalo ji 88 procent sčitatelů. Celkový počet pozorovaných koňader se vyšplhal na 134 549," uvedla koordinátorka Ptačí hodinky z ČSO Alena Jechumtál Skálová.

Dalšími dvěma nejpočetnějšími druhy byli znovu vrabci polní s počtem téměř 93 000 a vrabci domácí, kterých lidé viděli přes 86 000. Nevyskytují se ale tak plošně jako sýkory. Vrabce zahlédly jen asi dvě pětiny dobrovolníků, zatímco sýkoru koňadru skoro 90 procent lidí a sýkoru modřinku přes 70 procent. "Když už se ale vrabci objevili, přilétli průměrně v mnohem větším hejnu, takže ve výsledku početně předběhli častější modřinky," sdělila Jechumtál Skálová.

Letos se oproti minulému ročníku Ptačí hodinky výrazně zvýšil výskyt strakapouda velkého. "Zatímco loni navštívil během sčítání 26 procent všech krmítek, letos jsme ho spatřili na 42 procentech krmítek. A strakapoud velký se tak stal pátým nejčastěji pozorovaným druhem," uvedla koordinátorka akce. Ještě výraznější byl nárůst četnosti pozorování dlaska tlustozobého, kterého lidé letos vídali u krmítek přibližně třikrát častěji než loni. Zahlédlo ho přes 16 procent sčitatelů.

Hojnější bylo letos pozorování i dalších lesních druhů ptáků, jako jsou sojky, hýlové či brhlíci. "Bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine v dalších letech. Když se u těchto druhů podíváme na proběhlé čtyři ročníky, vidíme výkyvy nahoru i dolů, a proto je důležité sčítat několik let po sobě. Jen tak zjistíme, jestli se jedná o krátkodobé výkyvy, nebo dochází k dlouhodobým změnám," doplnila Jechumtál Skálová.

Sčítání ptáků na krmítkách se letos konalo od 7. do 9. ledna. "Sčítalo i 446 školních kolektivů. Dohromady se sčítání účastnilo 3049 žáků se svými učiteli a vychovateli," uvedla koordinátorka. Pozorovatelé museli na místě setrvat hodinu a zaznamenat vždy nejvyšší počet současně pozorovaných jedinců každého druhu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

15.2.2022 15:32
Překvapili mě vrabci na druhém místě.V pobeskydí už šel do kopru.Lepe řečeno v oblasti kde žijí a to tady v minulosti byly veliká hejna.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.2.2022 17:16
Ještě dodám.Taky už jsem několik roku v zimním období na krmítku nepozoroval kleopatříky tříbarevné.
Odpovědět
Hu

Hunter

15.2.2022 18:04
Taky mě vrabec překvapil :-). Leta jsem je nevídal, poslední asi 3 roky je mám pod střechou a úspěšně hnízdí, i když se na ně pokoušel dostat strakapoud a vytesal mi hezký díry do palubek :-). Strakapouda jsem pořešil a vrabčáci úspěšně přežívají a hnízdí.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.2.2022 18:25 Reaguje na Hunter
Když jsem krmíval jako srač tak dennímí navštěvníky byly hejna oba druhy vrabcu,hrdličky zahradní a běžný navštěvník byl strakapoud malý.Zmizeli dávno tomu.
Odpovědět
Anyr

Anyr

15.2.2022 20:44
Letos jsem zaznamenal: strakapouda velkého, sojku, oba druhy vrabců, sýkoru koňadru, modřinku a babku, brhlíka a kosa, samozřejmě v různém množství.
Na to, že jsme na hranicích KRNAPu, je to celkem bída.
Odpovědět
Anyr

Anyr

15.2.2022 20:54 Reaguje na Anyr
Jo, ještě dodám, že jsem přikrmoval klasikou: lojové koule, slunečnice, pšenice, trochu prosa, plus kosům jablka a sem tam lískové oříšky.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.2.2022 21:16 Reaguje na Anyr
Letos jsem měl od podzimu stabilní navštěvu dva brhlíky,až se přířítíl krahujeec a z brhlíka je vdova nebo vdovec.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.2.2022 21:30
Zaujalo mne u nedavno vyhlasene ankety o "Ceskeho narodniho ptaka"
ze tam bylo spousta hlasu (mozna nejvic) pro straku - a zadny pro strakapouda. Cim to? :)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.2.2022 08:21 Reaguje na Miloš Zahradník
Navrhoval jsem blbouna nejapného, ale asi to neprojde.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist