https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejpocetnejsim-ptacim-druhem-u-ceskych-krmitek-je-sykora-konadra?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejpočetnějším ptačím druhem u českých krmítek je sýkora koňadra

23.1.2023 15:04 | PRAHA (ČTK)
Sýkora koňadra byla letos, stejně jako ve všech čtyřech předchozích ročnících sčítání, nejčastějším i nejpočetnějším hostem krmítek a zahrad.
Sýkora koňadra byla letos, stejně jako ve všech čtyřech předchozích ročnících sčítání, nejčastějším i nejpočetnějším hostem krmítek a zahrad.
Nejpočetnějším ptačím druhem u českých krmítek je opět sýkora koňadra. Ke krmítkům často přilétají také vrabci polní nebo vrabci domácí. Vyplývá to z výsledků takzvané Ptačí hodinky, sčítání ptáků, kterého se na začátku ledna zúčastnilo přes 28 000 dobrovolníků, sdělila Česká společnost ornitologická (ČSO), která akci organizuje.
reklama

 

Účastníků, kteří ptáky sčítali, bylo v letošním pátém ročníku o zhruba 7000 méně než v loňském roce. Sečetlo se přes 517 000 ptáků, meziročně méně.

Sýkora koňadra byla letos, stejně jako ve všech čtyřech předchozích ročnících sčítání, nejčastějším i nejpočetnějším hostem krmítek a zahrad. Zaznamenalo ji asi 85 procent sčitatelů. Celkový počet koňader byl 93 451. Dalšími dvěma nejpočetnějšími druhy byli znovu vrabci polní s počtem zhruba 76 000 a vrabci domácí, kterých lidé viděli přes 73 000. Nevyskytují se ale tak plošně jako sýkory.

"Vrabci navštívili během sčítání zhruba 40 procent krmítek (oba druhy vrabců podobně). Když už se ale vrabci objevili, přilétli průměrně v mnohem větším hejnu," uvedl koordinátor Ptačí hodinky z ČSO Ondřej Belfín.

V letošním ročníku bylo oproti loňsku podle Belfína menší zastoupení lesních ptáků, například strakapoud velký klesl z pátého místa na deváté. "Méně početné byly i ostatní 'lesní druhy', například sojka obecná, pěnkava obecná nebo dlask tlustozobý," uvedl Belfín.

"Díky datům z posledních pěti let vidíme, že pro některé druhy mohou být takové sezonní změny v četnosti podobné. To naznačuje, že jejich výskyt během sčítání mohou ovlivňovat stejné faktory, například teplota nebo množství semen," řekl expert.

Podle Belfína jsou u lesních druhů v posledních pěti letech v početnosti výkyvy. "Proto je důležité sčítat několik let po sobě. Jen tak zjistíme, jestli se jedná o krátkodobé výkyvy nebo dochází k dlouhodobým změnám," dodal Belfín.

Sčítání ptáků na krmítkách se letos konalo od 6. do 8. ledna. Účastníci programu si na pozorování vyhradili pokaždé celou hodinu. Díky údajům od účastníků programu ornitologové zjistí více informací o chování ptáků přezimujících v Česku, jako například kteří ptáci v zimě ubývají, nebo naopak přibývají.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist