https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejpodivnejsi-tvorove-vyplaveni-na-breh?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejpodivnější tvorové vyplavení na břeh

31.12.2021 16:24 | LONDÝN (ČTK)
Krakatice obrovské jsou největší bezobratlí a mají největší oči z celé živočišné říše.
Krakatice obrovské jsou největší bezobratlí a mají největší oči z celé živočišné říše.
Foto | fir0002 / Wikimedia Commons
Pohled pod hladinu může být jako dívat se na scénu z vědecko-fantastického filmu. Moře a oceány jsou plné bizarních tvorů, kteří jako by pocházeli z mimozemského světa. Tato podivná zvířata se většinou zdržují v kalných hlubinách, ale občas je moře vyplaví na břeh k údivu i zděšení návštěvníků pláží celého světa. Server Live Science vybral některé z nejpodivnějších tvorů, které za poslední desetiletí moře vyplavilo.
reklama

 

KRAKATICE OBROVSKÁ

Krakatice obrovská po celá staletí inspirovala mýty a legendy, ovšem setkání s ní jsou extrémně zřídkavá. Tito gigantičtí tvorové jsou největší bezobratlí a mají největší oči z celé živočišné říše. Obývají mořské hlubiny a na souš jsou vyplavováni jen zřídka. Ale v říjnu 2013 vyplavilo moře obrovskou krakatici na španělské pláži. I s chapadly bylo toto monstrum dlouhé devět metrů a vážilo 180 kilogramů - tedy zhruba stejně jako dospělý medvěd hnědý.

RYBA JAKO Z NOČNÍ MŮRY S ŽÁROVKOU NA HLAVĚ

Tělo hlubokomořské ryby z řádu ďasů našel rybář ve státním parku Crystal Cove v Kalifornii v květnu 2021. Byl to překvapivý a vzácný nález, protože tyto ryby se obvykle zdržují v hloubkách kolem 900 metrů pod hladinou - a vypadají dost strašidelně.

Činitelé parku zjistili, že tělo patrně patří kulovníkovi sagamskému, kterému z hlavy trčí nezvyklý výrůstek, na jehož konci se houpá bioluminiscenční žárovka. Tu kulovník používá, aby v temných hlubinách nalákal kořist do své číhající tlamy.

PLÁŽ PLNÁ MOŘSKÝCH BRAMBOR

Pláže v britském Cornwallu jsou obvykle spojované se zmrzlinou a racky. Ale v srpnu 2018 na návštěvníky čekal nezvyklý pohled. Zjistili, že je pokrytá tvory velkými jako tenisový míček, zvanými ježovka srdčitá - známá také jako "mořské brambory". Ježovky jsou za života pokryté krátkými, žlutohnědými ostny a dny tráví zahrabané v mořském dně - mimo jiné kolem Británie, Irska či Japonska.

Odborníci soudí, že jejich vyplavení bylo důsledkem katastrofy během hromadného páření. Tehdy ježovky vylézají z děr v mořském dně, aby zplodily novou generaci. Pravděpodobně je ale zasáhla bouře, která zabila jak jejich milostné rozpoložení, tak samotné ježovky.

Ježovka srdčitá - známá také jako "mořská brambora".
Ježovka srdčitá - známá také jako "mořská brambora".
Foto | Ecomare / Wikimedia Commons

CHLUPATÁ MOŘSKÁ PŘÍŠERA

Obyvatelé provincie Východní Mindoro na Filipínách byli zmatení, když na pláži v květnu 2018 objevili obří chlupaté zvíře, jehož tělo už bylo ve značném rozkladu a kolem se šířil děsivý zápach. Vědci později došli k závěru, že nafouklé tělo nejspíš původně patřilo nějakému druhu kytovce a to, co vypadalo jako dlouhá srst, byla patrně rozkládající se svalová vlákna.

HLÍSTOUN S OHROMNÝMI VAJEČNÍKY

Pláž na kalifornském ostrově Catalina byla dějištěm nezvyklého jevu v červnu 2015, kdy se na ní ocitla záhadná hlubokomořská ryba - hlístoun. Obr vyvržený na pláž, který byl dlouhý čtyři metry, poskytl vědcům šanci prostudovat jeho vnitřní biologii. Mohli prozkoumat jeho svaly, tlamu a zažívací ústrojí i želatinovité kosti.

Pak vědci obrátili pozornost k rozmnožovacímu ústrojí tohoto tvora - a veškeré pochybnosti o tom, jestli před sebou mají samce nebo samičku, padly, když objevili pár vaječníků dlouhých 2,1 metru a vážících 11 kilogramů.

Záhadná hlubokomořská ryba - hlístoun.
Záhadná hlubokomořská ryba - hlístoun.
Foto | Sandstein / Wikimedia Commons

TISÍCE PODIVNÝCH ČERVŮ

V roce 2019 získala jedna z kalifornských pláží velmi bizarní vzhled, když na ni moře vyplavilo tisíce mořských tvorů, kterým se pro jejich specifický tvar říká "penisová ryba". Ve skutečnosti jde až o 25 centimetrů dlouhé, růžové a buclaté mořské červy s latinským názvem Urechis caupo. Falický tvar těchto červů je dokonale uzpůsobený k životu v norách vyhloubených v přílivových zónách. Biologové předpokládají, že nešťastné červy z domovů vyplavila prudká bouře.

25 centimetrů dlouhé, růžové a buclaté mořské červy s latinským názvem Urechis caupo.
25 centimetrů dlouhé, růžové a buclaté mořské červy s latinským názvem Urechis caupo.
Foto | Jerry Kirkhart / Flickr

ŽRALOCI S CHYBĚJÍCÍMI JÁTRY

Pobřeží Jihoafrické republiky se stalo dějištěm vodní detektivky v květnu 2017, když moře vyplavilo tři žraloky bílé. Záhadou bylo, že všem chyběla játra a jednomu navíc i srdce.

Vědci provedli pitvu všech tří žraloků a prozkoumali jejich zranění, aby zjistili příčinu smrti. Jejich vyšetřování odhalilo pravděpodobné pachatele - kosatky dravé. Tento největší zástupce čeledi delfínovití, známý také jako orka, je proslulý tím, že napadá různé druhy žraloků a žere jejich orgány. Játra jsou obzvlášť oblíbená, protože jsou plná tuku a živin.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist