https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejsme-klimaticti-premianti-uvadi-klimaticka-koalice-na-pravou-miru-predstavu-premiera-babise?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejsme klimatičtí premianti, uvádí Klimatická koalice na pravou míru představu premiéra Babiše

4.12.2019 14:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
18.12.2017
18.12.2017
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Vláda.cz
Premiér Andrej Babiš spolu s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem v pátek veřejně představili, s čím Česko odjíždí na konferenci smluvních stran Rámcové úmluvy o změně klimatu v Madridu (COP25), stejně jako o týden později na Evropskou radu do Bruselu. Podle Klimatické koalice opírá premiér svou pozici na zavádějících či neúplných informacích.
reklama

 

Během páteční tiskové konference mimo jiné znovu zdůvodňoval zdrženlivý přístup vlády ČR k cíli Evropské unie dosáhnout uhlíkové neutrality do poloviny 21. století. "Svá tvrzení vládní představitelé opřeli o prezentaci, která Česko vyobrazuje jako takřka premianta klimatické politiky, který plní své závazky vyplývající z Pařížské dohody," říká Pixová.

Klimatická koalice při podrobnějším prostudování prezentovaných údajů našla znepokojivé množství zavádějících a neúplných informací. Vytvořila proto pro média a veřejnost prezentaci, která uvádí fakta o českém snižování emisí skleníkových plynů na pravou míru a představuje pravdivější obrázek skutečnosti.

„Místo snahy o zachování stávajícího stavu by si tato vláda měla vzít příklad z českých vlád po sametové revoluci, které během 10 let dosáhly velmi výrazného snížení emisí většiny škodlivin, včetně 25% poklesu skleníkových plynů, a do ekologických opatření investovaly ročně 2,4 % HDP, tedy více, než předpokládá Německo či Velká Británie, že je nutné investovat do uhlíkové neutrality," říká Jiří Dlouhý, předseda Společnosti pro trvale udržitelný život. "Kupní síla obyvatel přitom v tomto období vzrostla. Možná nám však unikla nějaká dohoda mezi naši vládou a Evropskou komisí, že u nás vybudujeme velkoplošný skanzen evropského průmyslu poloviny 20. století, kam se budou jezdit dívat obyvatelé dalších zemí.”

Michaela Pixová, koordinátorka Klimatické koalice, k tomu dodává, že Andrej Babiš je mistrem manipulace a vytváření iluze dobře fungující vlády. "Svou volební kampaň postavil na slibu lepších zítřků a země, ve které budou i naše děti chtít žít. Místo dlouhodobějších vizí mu však jde jen o krátkodobé zisky," říká Pixová. Česká vláda podle ní nejen neplní závazky z Pařížské dohody a na COP25 do Madridu jede s prázdnou, ale dokonce cíleně podkopává celoevropskou politiku usilující o udržitelnější budoucnost. "Andreje Babiše si tak jednou dnešní mladá generace bude pamatovat jako premiéra, který nevyužil poslední šance otočit kormidlem z trajektorie vedoucí ke katastrofálnímu oteplení planety,” říká Pixová.

„Českou republiku již nyní klimatická krize stojí (v porovnání k HDP) nejvíce v Evropské unii," říká Kateřina Davidová z Centra pro dopravu a energetiku. "Naopak, přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku by nám přinesl i mnohé ekonomické benefity. Babišův argument, že klimatická neutralita je pro nás příliš drahá, proto neříká celou pravdu.”

„Chceme se bavit o realistických řešeních, které může naše republika udělat v nedlouhém čase, který nám zbývá pro nutné snížení emisí, a o smysluplně zaměřených investicích do moderních technologií místo do jaderných chimér,” říká Edvard Sequens, energetický konzultant pracující ve sdružení Calla.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

4.12.2019 15:40
Zmíněná prezentace ukazuje, že máme vládu, která si nedává nerealistické a líbivé cíle, za které by sice sklidila potlesk od klimaalarmistů, ale které by vedly k neúměrným nákladům. Vždyť už teď vidíme, co s cenou elektřiny dělá důraz na OZE v Německu.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.12.2019 09:29 Reaguje na Richard Vacek
Takový jako Vy mě vždy velice pobaví :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.12.2019 12:06
Soudruzi tak nějak nechápou, že po těch komunistech, kteří cíleně šetřili na úkor životního prostředí, se dalo mnoho a poměrně levně vylepšit. Dnes jsme v situaci, kdy v podstatě není vylepšit co, pokud nechceme, jako některé západní státy EU, přesunout "špinavé" výroby někam do zemí 3. světa a předstírat tím vyřešení problému.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist