https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvice-pro-ekologicti-cesi-v-europarlamentu-vetsina-cssd-niedermayer-a-telicka-uvadi-analyza-ekologickych-organizaci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejvíce proekologičtí Češi v Europarlamentu: většina ČSSD, Niedermayer a Telička, uvádí analýza ekologických organizací

15.5.2019 13:51 | PRAHA (Ekolist.cz)
Velká většina (16 z 21) českých europoslanců a europoslankyň podporovala v uplynulém volebním období (2014–2019) při hlasování Evropského parlamentu lepší péči o krajinu a zdraví lidí. Nejlepších výsledků dosáhla pětice: Jan Keller, Olga Sehnalová, Pavel Poc (všichni ČSSD), Luděk Niedermayer (TOP 09) a Pavel Telička (nejdříve ANO, pak HLAS).
Velká většina (16 z 21) českých europoslanců a europoslankyň podporovala v uplynulém volebním období (2014–2019) při hlasování Evropského parlamentu lepší péči o krajinu a zdraví lidí. Nejlepších výsledků dosáhla pětice: Jan Keller, Olga Sehnalová, Pavel Poc (všichni ČSSD), Luděk Niedermayer (TOP 09) a Pavel Telička (nejdříve ANO, pak HLAS).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA

Velká většina (16 z 21) českých europoslanců a europoslankyň podporovala v uplynulém volebním období (2014–2019) při hlasování Evropského parlamentu lepší péči o krajinu a zdraví lidí.

Jen u třech poslanců (dva za ODS a jeden za Svobodné) převažovaly negativní postoje v této oblasti. Nejlepších výsledků dosáhla pětice: Jan Keller, Olga Sehnalová, Pavel Poc (všichni ČSSD), Luděk Niedermayer (TOP 09) a Pavel Telička (nejdříve ANO, pak HLAS).

Vyplývá to z analýzy hlasování o více než stovce vybraných relevantních návrzích, kterou dnes na tiskové konferenci představilo Hnutí DUHA spolu s asociací ekologických organizací Zelený kruh.


reklama

 

Hnutí DUHA také vyhodnotilo volební programy osmi stran a koalic, které mají šanci uspět v evropských volbách, a zjistili, že nejsilnější ekologický program má koalice Spojenci pro Evropu (TOP 09 a STAN s podporou Zelených a Liberálně ekologické strany), následují Piráti a hned v závěsu Hnutí ANO.

S velkým odstupem od úvodní trojice jsou ODS, ČSSD, KDU-ČSL a KSČM, kteří hodně témat vynechávají. Program SPD je zaměřen vyloženě na zhoršení životního prostředí.

Hodnocení volebních programů bylo doplněno anketou rozeslanou stejným stranám. V anketě Hnutí DUHA položilo konkrétní otázky, jak budou strany řešit znečištění ovzduší, erozi půdy či sucho, snižování množství odpadů či modernizaci energetiky a snižování emisí skleníkových plynů.

Kromě ODS a SPD všechny strany dodaly odpovědi. Výsledky ankety potvrdily silně ekologické programy Spojenců pro Evropu a Pirátů, kteří se ve všech otázkách postavili za ekologické řešení.

Odpovědi ČSSD naznačují, že se kandidátky a kandidáti chtějí věnovat ekologickým tématům, která v programu strany chybějí.

Naopak u Hnutí ANO konkrétní otázky ukázaly, že obecně pozitivní postoje v programu v řadě oblastí kandidáti neplánují naplnit a inklinují spíše k toleranci znečišťovatelů a podpoře velkých zemědělců, naopak jasně se přihlásili k redukci odpadů a ochraně lesů.

Podobně neprogresivní postoje v oblasti zemědělství a ochrany klimatu v anketě odhalila KDU-ČSL (která v programu o ekologických problémech a řešeních nemá skoro nic) a také KSČM. Obě strany se však kladně staví k řešení problémů s ovzduším i ochraně světových lesů.

Všechny strany, které se ankety zúčastnily, slibují, že budou přísné na průmysl z hlediska předcházení vzniku odpadů, opakovaného použití výrobků, delších záručních lhůt a dlouhodobého zajištění náhradních dílů. A shodují se také v podpoře ochrany lesů.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

15.5.2019 14:30
Nikdy bych nedal hlas ani jednomu z nich.Jsou to prodejní kariéristi a v podstatě zrádci lidu.
Odpovědět
ig

15.5.2019 15:30
Radši cisternu nafty do Vltavy než volit ultralevicového pošuka Kellera.

A to neznamená, že ty ostatní bych volil, jen už nemám tolik cisteren s naftou.
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.5.2019 19:36
Keller je alespoň vnitřně konzistentní, ale i tak bych ho nevolil.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

16.5.2019 05:55
A smíme vědět, koho budete volit? Já Spojence.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.5.2019 19:37 Reaguje na Katka Pazderů
Spojence bych zrovna nevolil, protože jsou součástí gangu, který procpal přes Parlament tunel století - církevní restituce. Tihle lidé můj hlas prostě nedostanou. Dostane ho některá z euroskeptických stran.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

17.5.2019 12:30
Duháci jsou horší než komunisti, to je trochu jiné hodnocení
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=982543915423772&set=a.455079661503536&type=3&theater
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist