https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvyssi-povrchova-teplota-zeme-neni-v-udoli-smrti?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejvyšší povrchová teplota Země není v Údolí smrti

29.5.2021 18:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Může tu být až 80,8 °C. Poušť Lút.
Může tu být až 80,8 °C. Poušť Lút.
Údolí smrti v Kalifornii se často považuje za nejteplejší místo na Zemi. Byla v něm naměřena rekordní teplota 56,7 °C. Jedná se ale o teplotu vzduchu. Když přijde na povrchovou teplotu povrchu, vedou v nejextrémnějších teplotách jiná místa – íránská poušť Lút a severoamerická Sonorská poušť. Více informací přináší analýza zveřejněná v žurnálu Bulletin of the American Meteorological Society.
reklama

 

Podle dat za posledních dvacet let se může teplota zemského povrchu na pouštích Lút a Sonora vyšplhat až k neuvěřitelným 80,8 °C. Obě dvě pouště jsou obklopeny horskými pohořími a horký vzduch, který je nad písečnými dunami, tedy nemá kam uniknout. Poušť Lút je navíc částečně pokryta černým pískem vulkanického původu.

Při zjišťování extrémních teplot vědci vycházeli ze satelitních dat NASA. Dalším krokem je podle nich dobře porozumět tomu, zda a případně jaký má na tyto teploty vliv změna klimatu. Nejvyšší teploty zemského povrchu byly totiž zaznamenány až v posledních letech, a to především při příchodu jevu La Niňa, který souvisí s globálním oteplováním.

„Zatímco vliv lidské činnosti na změny v atmosféře je již poměrně dobře prostudován, o tom, jaký má lidská činnost vliv na oteplování zemského povrchu víme jen velmi málo. Doufáme, že náš další výzkum odhalí nejen to, jak se extrémní teploty mění, ale také to, jak budou v budoucnosti ovlivňovat naši planetu,“ říká jedna ze spoluautorek Yunxia Zhao z University of California.

Kromě nejteplejšího místa na Zemi nová analýza odhaluje také nejchladnější místo. V tom stále vede Antarktida s rekordní teplotou -110,9 °C.


reklama

foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

placid.simplicity

29.5.2021 17:34
Slečna Mráčková si uvedené teploty buď prostě vycucala z prstu anebo četla Blesk. Aspoň někdo seriózní s fungujícím rozumem by to mohl korigovat 🤦‍♂️
Odpovědět
ig

30.5.2021 20:16 Reaguje na
Ale no tak. Autorka cituje článek z Bulletin of the American Meteorological Society a dle všeho jej cituje správně. Podívejte se do něj a přečtěte si jak ty teploty naměřili a co znamenají, než se do ní začnete navážet.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.5.2021 05:37
Celkem by mě zajímalo jak souvisí jev El Niňa s globálním oteplováním?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2021 10:40 Reaguje na Jarek Schindler
Velmi. Už jste chytřejší??
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist