https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvyssi-statni-zastupce-naridil-proverit-postup-v-kauze-becva?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejvyšší státní zástupce nařídil prověřit postup v kauze Bečva

13.3.2022 02:24 | PRAHA (ČTK)
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nařídil prověřit způsob, jakým žalobci naložili s trestním oznámením na postup vyšetřovatelů případu otravy řeky Bečvy. Oznámení loni podal člen sněmovní vyšetřovací komise a současný ministr školství Petr Gazdík (STAN). O Střížově rozhodnutí informoval web iROZHLAS.cz. Ekologickou havárii, která na podzim 2020 postihla Bečvu, způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy. Jedovaté látky poškodily biotop asi na 40 kilometrech řeky.
reklama

 

Nařízení prověrky potvrdil serveru Českého rozhlasu mluvčí Nejvyššího státní zastupitelství Petr Malý. "Ve věci podání v tzv. kauze Bečva Nejvyšší státní zastupitelství po přezkoumání všech podkladů využilo svého oprávnění a iniciovalo vykonání dohledové prověrky," uvedl.

Postup olomoucké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ostravě nyní přezkoumá olomoucké vrchní státní zastupitelství. Na kontrolu má dva měsíce. "Výsledek tedy lze očekávat v průběhu května," dodal Malý.

Trestní oznámení kvůli ekologické havárii na Bečvě podal Gazdík týden po loňských sněmovních volbách. Měl podezření, že pátrání po vinících provázel podezřelý postup vyšetřovatelů. Podle dřívějších informací webu Seznam Zprávy poukazoval Gazdík mimo jiné na ztracené nebo chybně odebrané vzorky otrávené vody či nekoordinované postupy kontrolních úřadů.

Nejvyšší státní zastupitelství na základě Gazdíkovy iniciativy doporučilo ostravským krajským žalobcům vykonat ve vyšetřování dohled. Ti však místo kontroly předali oznámení státním zástupcům do Vsetína. Tedy těm, které Gazdík kritizoval, uvedl letos v lednu Seznam Zprávy.

Ekologická havárie, kterou 20. září 2020 způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku.

Loni v červnu navrhla policie obžalovat kvůli havárii společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího ředitel Oldřicha Havelku. Obviněná firma i její ředitel podali v říjnu návrh na zastavení trestního stíhání. Opírají se o vědeckou expertizu, která podle nich vyvrací dosavadní znalecké zkoumání, na jehož základě byli obviněni.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

13.3.2022 08:22
Pokud to dostane v Olomouci Ištvan, půjde to zase k ledu.
Je potřeba napřed provést odbabišování státní správy (aspoň ve špičkách) a pak teprv očekávat spravedlnost.
Odpovědět
os

orb slavík

13.3.2022 18:04
Přiznám se, že jsem si myslel,že to dopadne podle rčení - Vyšetřování skončilo, zapomeńte. Že se Brabčákovi a Burešovi povedlo vše zamotat, znevěrohodnit a zlehčit. Doufám, že dostaneme alespoń vyjádření, jestli státní orgány postupovaly, jak podle zákona měly. Bohužel vzorky vody a ryb jsou pryč. Nikdo nám třeba nevysvětlil, proč ryby hynuly až pod kanálem z dezy. Jsem přesvědčen, že pokud by byl u moci znovu bureš, tak by se touto špínou již nikdo nezabýval.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2022 07:24 Reaguje na orb slavík
Předpokládám, že všechny laboratoře, které dělaly rozbory, mají výsledky v archivech. A ta situace je natolik jasná, že by neměl být žádný problém celý případ vyšetřit i dnes. Pokud to nebudou sabotovat babišovi zkrumpovaní ouředníci, které ještě nikdo nevyházel.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.3.2022 18:44
„Trestní oznámení kvůli ekologické havárii na Bečvě podal Gazdík týden po loňských sněmovních volbách. Měl podezření, že pátrání po vinících provázel podezřelý postup vyšetřovatelů. ... Nejvyšší státní zastupitelství na základě Gazdíkovy iniciativy doporučilo ostravským krajským žalobcům vykonat ve vyšetřování dohled. Ti však místo kontroly předali oznámení státním zástupcům do Vsetína. Tedy těm, které Gazdík kritizoval ...“

Stopy, které by mohly vést k odhalení viníka havárie, byly dovedně zameteny pod koberec. Jsem zvědavá, jak dopadne kontrola toho, jestli státní orgány postupovaly, jak podle zákona měly.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

14.3.2022 11:01
Ať se stalo cokokoli, zdejší fanatiky stejně neuspokojí nic jiného než, že Babiš osobně a úmysně to do té řeky vylil. Za mě to byla obyčejná průmyslová havárie, ať už ji způsobil kdokoli, a zpolitizování fanatickými odpůrci Babiše zajistilo, že se nic důvěryhodně nevyšetří.
Odpovědět
os

orb slavík

15.3.2022 08:35 Reaguje na Milan Dostál
Vy jste takový směšný burešův troll. Nikdy, nikdo netvrdil, že havárie byla způsobena úmyslně. Ani nejsem fanatický odpůrce babiše. Snažím se na to dívat logicky. Ani nebudu znovu argumentovat proč jsem přesvědčen, že řeku otrávila babišova firma, ve vašem případě by to byla ztráta času.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

15.3.2022 09:12 Reaguje na orb slavík
Potrefená husa zakejhala. Pokud to udělala DEZA a jsou důkazy, tak OK, zaplatí dle zákona, ale do tohoto vstupuje pouhý a hloupý odpor proti firmám v majetku Babiše. Vadí mi, představa mnoha lidí, že zničením skupiny Agrofert, nastane ráj na zemi, je přímo idiotská. Z těch firem, alespoň zisky zůstávají v ČR, asi by jste byl, až to koupí třeba nějaký Holanďan určitě vám srdíčko zaplesá, jen ty zisky půjdou mimo ČR, ale co do ekologie nic jiného.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

15.3.2022 09:53 Reaguje na orb slavík
Ještě doplním, tak vy jste přesvědčen. Pokud máte důkazy, tak super, pokud ne tak jste jen takový směšný troll-antibabišovec.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 12:44 Reaguje na Milan Dostál
Přečtěte si zprávu Parlamentní vyštřovací komise, tam to máte celé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 12:42 Reaguje na Milan Dostál
Samozřejmě to byla obyčejná průmyslová havárie, ovšem za ni někdo může a ten má bručet.
Ale ten problém je jinde a je daleko vážnější: Celé vyšetřování bylo totálně zkorumpované od nejvyšších míst a to je x násobně nebezpečnější a trestuhodnější, než celá otrava.
Asi by se tam taky objevily nějaké těžké černoty a ilegální kšefty s jedy, ale to jen spekuluji. Proč by jinak pořád a tak příšerně lhal?
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.3.2022 14:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Vám fakt houká, byl jste někdy v nějaký fabrice, víte co a jak se musí všechno evidovat. Pokud jste schopný i takto veřejně spekulovat tak chápu vaše příspěvky.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist