https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvyssi-vanocni-strom-se-v-nedeli-rozsviti-na-kvilde
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Správa NP a CHKO Šumava: Nejvyšší vánoční strom se v neděli rozsvítí na Kvildě

26. listopadu 2011 | Správa NP a CHKO Šumava
Na Kvildě se o první adventní neděli rozsvítí nejvyšší živě rostoucí vánoční strom v České republice. Smrk je velký 26,5 metru.
Ještě jedno NEJ si v neděli připíše obec Kvilda, která leží uprostřed Národního parku Šumava. Vedle toho, že je Kvilda NEJvýše položenou obcí České republiky, obhájí i letos pozici republikového rekordmana pokud jde o výšku živě rostoucího vánočního smrku. Ten na Kvildě dorostl do výšky 26,5 metru.

Dlouhou dobu držela v tomto ohledu prvenství Valašská Bystřice. Její obyvatelé zdobí od roku 1972 smrk rostoucí na obecní návsi a měřící ke dni registrace valašskobystřického rekordu 24,75 metru. Od roku 2008 už ale rekord v této netradiční disciplíně drží Kvilda.
„Předtím tady strom nikdo nestrojil a proto ho ani nikdo nezměřil,“ vysvětluje starosta Kvildy Václav Vostradovský. Letos se na Kvildu chystají vyrazit i inspektoři z pelhřimovské agentury Dobrý den, aby strom přeměřili a zapsali ho do České knihy rekordů.
Vánoční smrk z Kvildy zaujme také svou výzdobou. „Září na něm tři tisíce světelných diod, což od loňska znamená přírůstek o 500 diod. Osvětlení je úsporné. Celková spotřeba se pohybuje kolem 120 wattů,“ uvádí Václav Vostradovský. To rozhodně nebývá obvyklé. Často se totiž stává, že jiná města a obce na zdobení využívají klasické žárovkové osvětlení, které má mnohem vyšší elektrický příkon a tudíž i spotřebu elektrické energie.


Pavel Pechoušek
tiskový mluvčí
Správa NP a CHKO Šumava
1. máje 260
385 01 VIMPERK
tel.: +420 388 450 213
mobil: +420 731 530 509
e-mail: pavel.pechousek@npsumava.cz
www.npsumava.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist