https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektera-stravovaci-zarizeni-jednorazove-plasty-z-provozu-uz-vyloucila?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některá stravovací zařízení jednorázové plasty z provozu už vyloučila

24.7.2021 01:54 | PRAHA (ČTK)
Návrh zákona k zákazu jednorázových plastů vláda schválila v lednu, měl začít platit od července. Musí ho ale ještě projednat Sněmovna, která se k němu zatím nedostala.
Návrh zákona k zákazu jednorázových plastů vláda schválila v lednu, měl začít platit od července. Musí ho ale ještě projednat Sněmovna, která se k němu zatím nedostala.
Licence | Volné dílo (public domain)
Stravovací zařízení nečekají, až Sněmovna projedná návrh zákona, který zakazuje uvádět na trh jednorázové plastové kelímky, příbory či brčka. Některá tyto výrobky z provozu už vyloučila a nahradila je papírovými, dřevěnými a jinými alternativami. Zákazníky zároveň motivují, aby si k nápojům nebrali brčka nebo víčka. Lidem, kteří si přinesou vlastní hrnek, dávají slevu. Vyplývá to ze zjištění a ankety ČTK mezi provozovateli gastronomických provozů.
reklama

 

Návrh zákona k zákazu jednorázových plastů vláda schválila v lednu, měl začít platit od července. Musí ho ale ještě projednat Sněmovna, která se k němu zatím nedostala. Podle Evy Dostálové z oddělení komunikace a vzdělávání kanceláře Poslanecké sněmovny byla už jednou snaha bod zařadit jako pevný, ale nenašla se k tomu dostatečná většina. I kdyby zákon prvním čtením prošel, do konce volebního období ho Sněmovna podle ní schválit nestihne. Předloha zákona je převodem evropské směrnice schválené v roce 2019.

Globus ve svých 15 restauracích podle mluvčí společnosti Anety Turnovské už rok k nápojům nabízí jen papírová brčka. Ke konzumaci jídel jsou k dispozici dřevěné příbory. V plánu podle ní je rozšířit partnerství s Otoč kelímek. "V našich kavárnách jsme před koronakrizí nabízeli teplé nápoje do kelímků na opakované použití v projektu Otoč kelímek. Jakmile to situace dovolí, rádi bychom systém rozšířili i na naše restaurace, kde již nyní například nepoužíváme k odnosu jídel krabičky z expandovaného polystyrenu," řekla Turnovská.

Řetězec Fruitisimo v posledních letech podle svého výkonného ředitele Michala Příhody snížil objem používaných plastů o několik tun. Loni například změnil materiál kelímků, používá jen ty ze 100procentního recyklátu, tzv. rPET. "Vybízíme zákazníky, aby si nebrali ke kelímku víčko, ani brčko, jelikož to není nutné a dá se vypít i bez těchto komponentů," uvedl. Lidem, kteří si přinesou vlastní lahev, dostanou slevu pět korun na nápoj. Fruitisimo v průběhu srpna podle Příhody nahradí plastová brčka papírovými a plastové lžičky dřevěnými.

Pražský gastronomický koncept Manifesto, který 17. srpna otevře už třetí provoz, a to na Andělu, od počátku využívá jen jednorázové obaly z kompostovatelných materiálů, uvedl zakladatel konceptu Martin Barry. Letošní novinkou bude to, že restaurace na Andělu budou jídlo servírovat na porcelánových talířích s klasickými příbory. "Již od roku 2019 čepujeme pivo a veškeré nápoje servírujeme do skla. Tím se za jeden rok ušetřilo okolo 760.000 jednorázových kelímků z kukuřičného plastu. Zároveň dohlížíme na materiál obalů pro rozvážku jídla, aby byl odbouratelný a ekologicky šetrný," uvedl.

V kavárnách Starbucks podle informací na webu sítě od roku 2008 mohou zákazníci ušetřit deset korun na nápoji, pokud si donesou vlastní hrnek. Tato možnost je populární a meziročně roste o 100 procent, uvedla společnost. Starbucks zároveň nyní zpoplatnil jednorázové kelímky. Jednokorunový příplatek věnuje v plné výši na výsadbu stromů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

24.7.2021 06:13
globální systém recyklace může kdykoliv zkolabovat kvůli přesycení trhu, proto je odklon od doby plastové žádoucí
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.7.2021 07:39 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Když se zaváděly plasty, argumentovalo se tím, kolik se šetří lesů.
Návrat ke dřevu a papíru není žádná výhra.
Pouze kompostovatelnýný plast jistě, ale jak ho vytřídit??
Odpovědět

Jirka Černý

24.7.2021 07:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Zahrnout to na pár let do hlíny a to co zůstane je nekompostovatelný plast. Celý ten problém není nic nového, pamatuju že už tak před 30ti lety jsem viděl dokument o materiálech s předem danou životností, princip byl njaká složka z kukuřice? Škrob? Už nevím je to fakt dávno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.7.2021 08:13 Reaguje na Jirka Černý
A co s tím, co zůstane? Jak to vypreparovat ze země a zlikvidovat?
Řešením by bylo, aby v určitém provozu (výhledově všude) byly všechny plasty takto dělané.

Ale petku z toho asi neuděláte.
Odpovědět

Jirka Černý

24.7.2021 08:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, muselo by to na kartrovačku, ale to jde na kompostárně asi stejně. Petky z toho nepůjdu to je jasné, ale obrovské množství plastu ano, jednorázové jídelní nádobí, různé krabičky pro restaurace, bufety atd. Je toho obrovské množství. Myslím že rozklad šel nastavit od 14 dní na víc jak rok což je dost široké spektrum využití.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.7.2021 09:39 Reaguje na Jirka Černý
To je velmi dobrý systém, ovšem já se bojím, že čecháček zase začne bečet jak ovce, že je to moc drahý.
Kus igelitu vyhodit naskládku (v lepším případě) je cenově bezkonkurenční.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.7.2021 13:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Recyklaci/likvidaci igelitu/plastu, měli řešit zelený už v době, kdy ho prosazovali do obalového hospodářství. Mají minimálně 40let zpoždění.
Odpovědět
os

orb slavík

24.7.2021 14:11 Reaguje na smějící se bestie
Nechápu, proč osočujete ,,zelený", oni produkují a uvádí do oběhu plasty? A koho konkrétně těmi zelenými myslíte. Blábol
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.7.2021 16:46 Reaguje na orb slavík
Zelený byli ti, co plast prosazovali téměř jako spásu světa.

Výsledky vidíme !

A tak je to i u mnoha jejich projektů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.7.2021 15:48 Reaguje na smějící se bestie
Recyklace všeho typu řeší stát a pokud je to ropácký babišistán, tak čemu se čemu?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.7.2021 15:39 Reaguje na Pavel Hanzl
to je civilizační jev, dříve si každý vyřezal lžíci a nechodil do fastfoodů a když chtěl někdo občerstvení napil se vody a snědl hrst borůvek...na to příbory nepotřebujete. Je to taková derabáckost, myslíme si, že dnes žijeme lépe, ale místo aby jsme jedli z ocelového příboru jíme jak bezdomovci
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist