https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektere-casti-evropy-celi-invazi-agresivnich-srsni-asijskych?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některé části Evropy čelí invazi agresivních sršní asijských

31.3.2022 11:12 | OLOMOUC (ČTK)
Útočná a dravá sršeň asijská, která se specializuje na lov včel, pochází z jihovýchodu Asie. Do Evropy pronikla v roce 2004, kdy byla poprvé pozorována ve Francii.
Útočná a dravá sršeň asijská, která se specializuje na lov včel, pochází z jihovýchodu Asie. Do Evropy pronikla v roce 2004, kdy byla poprvé pozorována ve Francii.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Některé části Evropy čelí invazi agresivních sršní asijských, které decimují včelstva a chovatelům způsobují velké ztráty. S těmito útočnými sršněmi se potýkají například včelaři ve Francii, Portugalsku či Španělsku, pozorovány ale byly i v Bavorsku. Na území České republiky jejich přítomnost kvůli chladnému zimnímu počasí zatím nebyla zaznamenána, odborníci však vyzývají k obezřetnosti, informovali odborníci z katedry biochemie a geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.
reklama

 

Útočná a dravá sršeň asijská, která se specializuje na lov včel, pochází z jihovýchodu Asie. Do Evropy pronikla v roce 2004, kdy byla poprvé pozorována ve Francii. V následujících letech se rozšířila do dalších zemí. "V roce 2010 byla nalezena na severu Španělska v oblasti Navarra a následně se šířila západně až do oblasti Galicie, kde byla první hnízda objevena v roce 2012. Na území Portugalska asijskou sršeň odhalili v roce 2011," uvedl Jan Brus z katedry geoinformatiky. V současnosti se sršně asijské šíří hlavně ve Španělsku, Portugalsku a ve Francii, v oblastech blíže Atlantickému oceánu. V Německu či Velké Británii byl jejich výskyt zatím zaznamenán ojediněle a hnízda byla rychle zlikvidována.

Ve španělské Galicii nebo v Portugalsku se výskyt těchto sršní za několik málo let stal významným faktorem úhynu včelstev i nižší produkce medu. "Nálety sršní likvidují celé včelnice, čítající i několik desítek včelstev. Včelstva sice mohou do jisté míry útokům čelit, ale za cenu sníženého výnosu medu a rozvoje včelstva, protože sršně velmi omezují letovou aktivitu včel a tím přínos pylu a sladiny," doplnil Jiří Danihlík z katedry biochemie.

Na území ČR zatím nebyla přítomnost sršní asijských zaznamenána, jejich přezimování komplikuje chladné zimní počasí, ostražitost je však podle odborníků na místě. Poukazují na možnost, že se sršeň asijská přizpůsobí středoevropským podmínkám natolik, že zde bude schopná přezimovat. Pomoci v boji s tímto invazním druhem sršní mohou podle nich i laici, kteří si na zahradě či v přírodě všimnou podezřele vypadající sršně nebo hnízda. "Důležité je tento nález vyfotografovat... Fotografii lze zaslat včelařským odborníkům či pracovníkům Státní veterinární správy," doplnil Brus.

Hnízda je nutné zlikvidovat dříve, než kolonie sršní asijských na sklonku léta vyprodukuje pohlavní jedince. Pro včelaře budou postupně vznikat různé materiály, aby se zvýšila jejich informovanost a nedocházelo k zbytečné likvidaci sršně obecné, která je pro ekosystém prospěšná. Sršeň asijská má spíše černé zbarvení a vyznačuje se širokým oranžovým pruhem na zadečku a tenkým žlutým proužkem na prvním zadečkovém článku. Měří 17 až 32 milimetrů. Naproti tomu sršeň obecná má převážně světle žlutý zadeček s černými pruhy. Hlava je zepředu žlutá a shora červená. Dělnice měří 18 až 23 milimetrů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

31.3.2022 12:30
V Evropě je forma nigrithorax, tedy s černou hrudí, a s malým žlutým proužkem na 3 zadečkovém článku a velkým žlutým proužkem na 4 zadečkovém článku.
zatím byla nalezena nejblíte v Bavorsku, v roce 2019.
Foťte sršně a posílejte je na SVS nebo ČSV.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.3.2022 12:32 Reaguje na Katka Pazderů
A poté likvidujte.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.3.2022 12:58
Viděl jsem dokument z Francie a k smíchu to nebylo. Dokonce pár lidských obětí napadených sršni, zdecimovaná včelstva a absence přirozeného nepřítele.
Velmi těžce se hledá , nákladná likvidace apod.

Místo Green Dealu by se měl Brusel věnovat nebezpečným invazivním druhům, méně papíru , více akcí v praxi.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.3.2022 14:03
Liší se to hnízdo nějak zásadně od hnízd sršně obecné? Bo když ta potvora poletí kolem, tak si ji rozhodně moc zblízka prohlížet nebudu.

K podobným článkům by to chtělo nějaký obsáhlejší obrazový materiál, takhle je to pro laika dost na pikaču.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.3.2022 14:45 Reaguje na Svatá Prostoto
https://zoommagazin.iprima.cz/priroda/srsen-asijska-ceska-republika
https://zoommagazin.iprima.cz/priroda/video-souboj-srsen-vcela
Odpovědět
Pe

Pepa

31.3.2022 22:25 Reaguje na Svatá Prostoto
tak až ta potvora teda poletí kolem tak jí chyť, přivaž na nohu chmýří a pozoruj kam letí, no a až doletí do svého hnízda tak jej neutralizuj..
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

31.3.2022 15:44
Ona i ta sršeň obecná mi v loni vartovala okolo česna a nějakou včelku odnesla... Chce to více fotek a metodu jak je hledat.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist