https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekula-je-treba-dotacni-kyvadlo-vratit-od-velkych-podnikatelu-do-rovnovahy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Nekula: Je třeba dotační kyvadlo vrátit od velkých podnikatelů do rovnováhy Aktualizováno

3.1.2022 16:40 | PRAHA (ČTK)
Ministr představil několik svých nápadů, jak pomoci krajině. Jedním z nich je snížení maximální výměry jedné pěstované plodiny ze současných plošných 30 hektarů na deset hektarů v místech, kde je eroze.
Ministr představil několik svých nápadů, jak pomoci krajině. Jedním z nich je snížení maximální výměry jedné pěstované plodiny ze současných plošných 30 hektarů na deset hektarů v místech, kde je eroze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do úřadu ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), v poledne Nekulu jmenoval do funkce prezident Miloš Zeman.
reklama

 
Dotační kyvadlo se v posledních letech vychýlilo k velkým podnikům, teď se musí vrátit do rovnovážné polohy, řekl po svém jmenování Nekula. Podle něj se nyní musí jednat o změnách ve strategickém plánu českého zemědělství na další léta, který se brzy bude posílat Evropské komisi. Odmítl ale uvést, zda bude stát prosazovat maximální dotační limity pro jednotlivé podniky, či zda bude ČR v dalším období spolufinancovat evropskou zemědělskou politiku ze 65 procent, jak to navrhovalo předchozí vedení ministerstva pod Miroslavem Tomanem (ČSSD). Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se o těchto problémech musí rozhodnout ve vedení koalic.

Kroky úřadu podle něj měly být vidět nikoliv jako jednotlivosti bez souvislostí, ale soubor opatření by měl do sebe zapadat.

Ministr představil několik svých nápadů, jak pomoci krajině. Jedním z nich je snížení maximální výměry jedné pěstované plodiny ze současných plošných 30 hektarů na deset hektarů v místech, kde je eroze. Měl by se snížit objem smývání ornice zemědělské půdy ze 17 tun na devět tun na hektar. Tento limit ale snížila již protierozní vyhláška předchozí vlády, podle které je devět tun na hektar maximální přípustná hodnota. Nekula chce také více chránit břehy řek.

Ministr zatím odmítl sdělit jména budoucích politických náměstků na úřadu, dlouhodobě se spekuluje například o Radku Holomčíkovi (Piráti). Novými náměstky po tzv. systemizaci jsou podle organizační struktury ministerstva dočasně pověřeni Petr Jílek, který již dříve náměstkem na ministerstvu byl, a Aleš Kendík, který je náměstkem pro vodní hospodářství. Ministr jejich jména zatím nepotvrdil, na místa podle něj budou vypsána regulérní výběrová řízení.

Zeman se s Nekulou sešel hodinu před jmenováním na pohovor, který dříve absolvoval se všemi budoucími členy vlády. V krátkém proslovu k novému ministrovi Zeman uvedl, že neřídí pouze jeden z úseků národního hospodářství, ale že zemědělství formovalo i historii českého národa. "Zatímco průmyslová revoluce nás zasáhla tak před 200 lety a předtím byla jenom řemesla, zemědělství má více než tisíciletou historii a vztah k půdě, jakkoli byl některými ideologiemi zneužíván, je součástí našeho historického povědomí," řekl prezident. Rolníci a sedláci byli podle něj se svojí "pověstnou tvrdohlavostí" páteří národa.

Podle Fialy nejde jen o resort, kde se rozhoduje o kvalitě potravin, ale zemědělství též ovlivňuje to, v jakém prostředí lidé žijí či jak hospodaří s vodou. Mezi aktuální Nekulovy úkoly řadí rozhodnutí o struktuře zemědělské politiky v příštích sedmi letech nebo záležitosti, které rozdělují zemědělskou veřejnost. Mínil například debatu o takzvaném zastropování zemědělských dotací.

Nekula absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, poté působil mimo jiné v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti, v letech 2016 až 2018 byl předsedou představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. V letech 2015 až 2017 byl i členem představenstva Výstaviště České Budějovice. Nekula byl starostou obce Těšetice na Znojemsku. Dříve uvedl, že na funkci rezignuje, chce být neuvolněným místostarostou, podle dnešního vyjádření již na post v posledních dnech rezignoval.

Vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) je tak kompletní. Nekula nemohl být v prosinci společně s ostatními členy kabinetu jmenován kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Za Nekulu dosud resort dočasně vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka po nástupu do čela ministerstva zemědělství uvedl, že chce řešit jen záležitosti, které nesnesou odkladu, například přípravu příštího programového období. Záhy po převzetí úřadu však odvolal generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka. Zdůvodnil to manažerskými pochybeními a neefektivní reorganizací firmy. Následně oznámili rezignaci i zbývající vrcholoví manažeři Lesů ČR. Jurečka byl ministrem zemědělství mezi lety 2014 a 2017 ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

3.1.2022 19:55
Sice má vystudovanou Mendelu, ale pozor, je to ekonom, ne zemědělec.
Nejlepší by bylo, kdyby stát zpět vykoupil tu půdu, ty louky, které Státní pozemkový úřad za ODS rozprodal zemědělcům. Jsou to typicky louky, kterým by slušelo zalesnění. Proč udržovat pastvou něco, kde má být les a ještě za to platit.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

3.1.2022 22:13 Reaguje na Katka Pazderů
Proč les, když u nás je mnoho organismů vázaných na volnou krajinu?
Navíc výsledkem pastvy jsou třeba kožené boty, kabelky, bundy, řemínky a další paráda, a proč suroviny na parádu dovážet, když nám naroste na našich loukách, a ještě k tomu si uděláme teplo v bříšku.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

4.1.2022 15:10 Reaguje na Katka Pazderů
Jsou to typicky louky, kterým by slušelo zalesnění? Chcete zalesnit celé Podkrkonoší? Stejně na takovou transakci stát nemá peníze. Prodával za 2 Kč/m2, vykoupil by zpět za 15 - 20 Kč/m2, případně i dráž a zainvestoval zalesňování? To opravdu nehrozí - naštěstí.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

3.1.2022 22:14
Velké farmy se rozdělí na malé, aby byly tak o fous míň než maximum plochy pro menší farmy a dotace potečou dál.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

4.1.2022 07:55 Reaguje na Pavel Jeřábek
Myslím, že to tak nepůjde, podle mě bude rozhodné nějaké datum.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

4.1.2022 15:10 Reaguje na pavel peregrin
Někteří už rozdělili. Nebyli sice úplně "velcí", ale byli u zdroje (informací).
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

4.1.2022 15:05
Já už bych Nekulu neřešila. Ukázalo se totiž, že skutečným ministrem zemědělství je a bude Jurečka, který se na to už dlouho chystal. Nekula sehraje jen roli užitečného trouby. Škoda.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist