https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekula-staty-s-nizkou-spotrebou-pesticidu-nesmeji-byt-v-nevyhode?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nekula: Státy s nízkou spotřebou pesticidů nesmějí být v nevýhodě

24.3.2022 14:03 | PRAHA (ČTK)
V České republice zemědělci podle Nekuly používají v průměru 1,9 kilogramu přípravků na ochranu rostlin na hektar. "Belgie či Itálie ale používá čtyřnásobek, tedy až osm kilogramů. Je proto nezbytné, aby největší snížení spotřeby pesticidů nastalo právě ve státech, které mají nejvyšší spotřebu," uvedl.
V České republice zemědělci podle Nekuly používají v průměru 1,9 kilogramu přípravků na ochranu rostlin na hektar. "Belgie či Itálie ale používá čtyřnásobek, tedy až osm kilogramů. Je proto nezbytné, aby největší snížení spotřeby pesticidů nastalo právě ve státech, které mají nejvyšší spotřebu," uvedl.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státy Evropské unie s nízkou spotřebou pesticidů nesmějí být podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) v nevýhodě. V návrhu Evropské komise k používání pesticidů by měl být zohledněn pokrok jednotlivých zemí v posledních letech. Nekula to řekl po setkání s eurokomisařkou pro zdravotnictví Stellou Kyriakidesovou. Ta podle něj potvrdila, že země s nízkou spotřebou pesticidů nebudou penalizovány a jejich dosavadní úsilí v budoucím návrhu EK bude bráno v úvahu. Nekula s Kyriakidesovou probírali mimo jiné i bezpečnost potravin a potravinové zajištění v souvislosti s válkou na Ukrajině.
reklama

 

V České republice zemědělci podle Nekuly používají v průměru 1,9 kilogramu přípravků na ochranu rostlin na hektar. "Belgie či Itálie ale používá čtyřnásobek, tedy až osm kilogramů. Je proto nezbytné, aby největší snížení spotřeby pesticidů nastalo právě ve státech, které mají nejvyšší spotřebu," uvedl. Používání pesticidů bude jedním z témat, které bude ČR řešit při svém předsednictví v Radě EU od 1. července. Na evropské úrovni vzniká v současné době směrnice o udržitelném používání prostředků na ochranu rostlin.

Nekula s Kyriakidesovou mluvili také o situaci na zemědělských trzích v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Kyriakidesová uvedla, že válečný konflikt ukázal, že globální systém potravin je velmi křehký. EU si podle ní uvědomuje současné výzvy a ke zvládnutí situace má pomoci solidarita a jednota jednotlivých zemích.

Hlavním úkolem je podle Nekuly stále zachování produkce kvalitních a bezpečných potravin a potravinové zabezpečení. Tématem dnešní schůzky bylo dále označování potravin. Současný systém je za českou stranu jasný a srozumitelný, v případě dalších změn se ČR kloní k dobrovolnosti, aby nevznikala zbytečná administrativa, uvedl ministr.

V souvislosti s přepravou zvířat by měla podle něho platit jednotná celoevropská pravidla. S Kyriakidesovou se shodli, že životní podmínky zvířat by se měly nadále zvyšovat. "Evropská unie by měla přijmout jednotný zákaz klecových chovů (nosnic), který bude v České republice platit od roku 2027," dodal Nekula.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

24.3.2022 15:09
Jo, ale pořád jsou ti naši sedláci, nejhorší v Evropě, podle těch zelenejch !
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist