https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-posta-v-berline-zkousi-solarni-lod-postaci-ji-nazyvaji-kachnou?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá pošta zkouší solární loď, pošťáci ji nazývají "kachničkou" podle dětské hračky

9.10.2022 00:45 | BERLÍN (ČTK)
Foto | Jonathan Kemper / Unsplash
Nová poštovní loď na špandavském kanálu, který v Berlíně spojuje Havolu se Sprévou, vypadá trochu jako dětská kachnička do vany. Protáhlá a široká příď připomínající zobák, výrazná kabina podobná kachní hlavě a jasně žlutá barva. K obyčejné kachničce má ale tato loď daleko, je totiž na solární pohon. Německá poštovní a logistická skupina Deutsche Post DHL i s pomocí tohoto plavidla chce dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality.
reklama

 

Solární loď, které její vůdce Matthias Ender s kolegy opravdu přezdívá poštovní kachna, je v Německu pro dopravu zásilek zatím jediná. "Teď začíná devítiměsíční zkušební fáze," říká šéf berlínského balíkového střediska Sven Goerke. Věří, že plavidlo se osvědčí a že německá pošta bude mít brzy celou flotilu bezemisních plavidel.

Aquabus 1050, jak se oficiálně tento typ plavidla nazývá, je na střeše vybaven 12 solárními panely, které podle německé pošty v případě slunečního svitu umožňují lodi neomezenou dobu plavby. Pro případy, kdy slunce nesvítí, je zhruba jedenáctimetrová loď odkázána na baterie. S nimi pak podle podmínek dokáže plout šest až osm hodin. O plavbu se stará motor o výkonu pět kilowattů, díky kterému loď dosahuje rychlosti 12 kilometrů za hodinu.

To, že skupina Deutsche Post DHL zkouší loď na solární pohon, je podle celoněmeckého šéfa poštovního a balíkového provozu Thomase Schneidera logickým krokem. Pošta už teď v Německu provozuje tisíce elektromobilů, elektrických kol a elektrických trojkolek. Tvrdí o sobě, že v hlavním městě je nejšetrnějším poskytovatelem poštovních a balíkových služeb, protože asi polovinu zásilek v Berlíně doručuje bez emisí oxidu uhličitého. V metropoli pod logem Deutsche Post či DHL jezdí asi 1000 elektrických aut a přes 1700 elektrických nákladních kol.

"Solární loď tuto nabídku doplňuje jako další regionální projekt," řekl Schneider. V Berlíně, který je protkán sítí vodních kanálů, se tak lodní doprava sama nabízí. Poštovní kachna, jak solárnímu plavidlu pošťáci říkají, od tohoto týdne každý den bez emisí převáží ze Špandavy na západě metropole do berlínského přístavu Westhafen stovky balíků. Tam zaměstnanci zásilky přeloží na nákladní elektrokola nebo do doručovatelských aut, která se pak vydají přímo k adresátům.

Pokud se pilotní projekt podaří, o čemž je Goerke přesvědčen, může být dalším krokem vybudování poštovní flotily takovýchto bezemisních plavidel. Díky berlínským vodním kanálům by se také transportní síť mohla rozšířit do čtvrtí Neukölln či Mariendorf.

Ačkoli je solární loď v poštovních službách v Německu zatím jediná, bezemisní plavidla v zemi výjimečná nejsou. V Berlíně je možné se plavit třeba na solární výletní lodi. Kotví zde také tlačný remorkér Elektra, který kombinuje jako zdroj energie baterie a vodíkové palivové články. V braniborském Strausbergu nedaleko hlavního města zase přes jezero Straussee dopravuje už od roku 1915 cestující elektrický přívoz.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist