https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-a-norsko-po-vyhre-luly-uvolni-penize-na-ochranu-amazonskeho-pralesa?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo a Norsko po výhře Luly uvolní peníze na ochranu amazonského pralesa

2.11.2022 09:30 (ČTK)
Po výhře levicového kandidáta Luize Inácia Luly da Silva v prezidentských volbách v Brazílii chtějí Německo a Norsko uvolnit peníze na ochranu amazonského deštného pralesa. Podle agentury DPA to v úterý řekl zástupce německého ministerstva pro rozvojovou pomoc. Prostředky z takzvaného amazonského fondu byly v posledních letech zmrazené.
reklama

 

Norská vláda se chce spojit s Lulovým týmem, který má na starosti převzetí moci od vlády současného pravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Norský ministr pro ochranu klimatu a životní prostředí Espen Barth Eide agentuře NTB řekl, že Norsko má k dispozici "značnou" sumu, kterou bude možné vyplatit.

Prostředky v amazonském fondu na ochranu pralesa a klimatu byly zmrazeny kvůli sporům o jejich vynakládání během Bolsonarovy vlády, činnost fondu byla prakticky ochromena, píše DPA. Bolsonaro považuje Amazonii za především za oblast s nevyužitým hospodářským potenciálem. Chtěl v ní rozšiřovat zemědělství a těžbu nerostných surovin a návrhy na ochranu deštného pralesa označoval za vměšování.

Amazonský fond financuje Německo společně s Norskem. Peníze z něho jsou určené na ochranu přírody v brazilské Amazonii a na boj proti odlesňování. V roce 2008 ho založila brazilská vláda a spravuje ho brazilská rozvojová banka BNDES.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist