https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-po-sporech-vrati-brazilii-vzacnou-dinosauri-fosilii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo po sporech vrátí Brazílii vzácnou dinosauří fosilii

24.7.2022 01:45 | BERLÍN/BRASÍLIA (ČTK)
Po sporech mezi brazilskými a německými vědci vrátí spolková země Bádensko-Württembersko Brazílii jedinečnou fosilii dinosaura. Podle německých úřadů existují pochybnosti o původu zkameněliny a možnost, že byla z jihoamerického státu vyvezena nezákonně, napsala agentura DPA.
reklama

 

Fosilie druhu nazvaného Ubirajara jubatus, predátora se zvláštními výrůstky na ramenou, se do muzea v německém Karlsruhe dostala v roce 1995. Vědci se domnívali, že zvíře pokrývají řasy. O 25 let později ale výzkum potvrdil, že predátor byl ve skutečnosti porostlý peřím. Vzácný nález zveřejněný v závěru roku 2020 spustil vlnu protestů brazilských vědců, podle kterých byla fosilie z jihoamerického státu vyvezena nelegálně.

Podle ministerstva vědy v Bádensku-Württembersku je původ fosilie nejasný a o způsobu, jakým se dostala z Brazílie do Německa, panují pochybnosti, píší německá média s odvoláním na schůzi regionálního kabinetu z minulého týdne. Převoz do Německa nebyl v souladu s brazilskými zákony, vyhodnotilo ministerstvo. Úřad přitom loni po vyšetřování uvedl, že "neexistují žádné náznaky, že by muzeum přírodních věd v Karlsruhe (zkamenělinu) získalo nezákonně", připomíná DPA.

Ubirajara jubatus žil před více než 110 miliony let v dnešní Brazílii. Podle vědců měl jedinečné vzezření, díky kterému se nepodobá žádnému jinému nalezenému dinosaurovi. Živil se hmyzem a nejspíš i malými obratlovci a dlouhé, tenké keratinové struktury na ramenou pravděpodobně sloužily k přilákání partnera nebo zastrašení protivníka.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist