https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-prislo-o-jeden-z-peti-ledovcu-uz-nesplnoval-definici?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo přišlo o jeden z pěti ledovců, už nesplňoval definici

27.9.2022 01:18 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Ralf Laternser / Wikimeda Commons
Německé ledovce ustupují mnohem rychleji, než vědci ještě nedávno předpokládali. O status ledovce nyní přišla jižní část Schneeferneru v Bavorských Alpách. Neodpovídá už totiž definici "samostatně se pohybující masy ledu", oznámila ve své zprávě Bavorská akademie věd. V zemi nyní zbývají už jen čtyři ledovce, které jsou rovněž ohroženy táním, uvedla agentura DPA.
reklama

 

Ledovec Schneeferner tál během letošního horkého léta ještě rychleji než v předchozích letech. Místy už má sílu ledu pouhé dva metry a v nejsilnějších místech méně než šest metrů, jak ukázalo zářijové měření. Při posledním měření před čtyřmi lety měl ještě sílu přes deset metrů, jeho rozloha se zmenšila zhruba na polovinu - na jeden hektar - a do dvou let nejspíš zcela roztaje, odhadují vědci podle agentury AFP.

Ledovce jsou podle definice velké masy převážně sněhu, firnu a ledu, které obvykle pomalu sestupují z hor směrem do údolí. Ledovci se nazývají pouze tělesa, která se pohybují samostatně. Většina dnes existujících ledovců vznikla během poslední doby ledové před zhruba 15 000 lety.

V Německu zůstávají čtyři ledovce, jsou jimi severní část Schneeferneru, Höllentalferner, Watzmann a Blaueis.

Loni skupina odborníků zkrátila svou prognózu zbývajícího času existence ledovců z původních 30 let na pouhých deset let, i to už se ale po letošním létě jeví jako zastaralá teorie.

Extrémní tání právě letos zaznamenali glaciologové i v jiných částech Alp. Přispěl k němu vedle vysokých teplot i písek ze Sahary, který v březnu vytvořil na sněhu načervenalou vrstvu. Tmavší povrch absorboval více slunečního záření a led pod ním více roztál, píše DPA.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

27.9.2022 09:34
vznikání a zanikání je přirozený cyklus
Odpovědět

Viktor Šedivý

27.9.2022 17:09 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pšt!
To se nesmí říkat, to narušujete jednotnou frontu boje se zlým uhlíkem. A víte, jak se nakládá s těmi, kdo ohrožují budovatelské úsilí pracujícího lidu vedeného ... kurňa, nějaký time shift ;-)
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist