https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-s-ohledem-na-ekologii-vyzvalo-k-pozastaveni-rozvoje-hlubokomorske-tezby?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo s ohledem na ekologii vyzvalo k pozastavení rozvoje hlubokomořské těžby

2.11.2022 13:45 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Německo vyzvalo k pozastavení rozvoje hlubokomořské těžby. Není podle něj dostatečně známo, jaký dopad může mít na životní prostředí těžba kovů, které se používají do baterií elektromobilů. Informovala o tom agentura Reuters. O návrhu předpisů hlubokomořské těžby jedná od pondělí do 11. listopadu Mezinárodní úřad pro mořské dno (ISA), který spadá pod OSN.
reklama

 

Německo, které je čtvrtou největší ekonomikou světa, se přidalo k zemím jako Francie či Nový Zéland. Apelují na to, aby těžebnímu průzkumu mořského dna předcházel výzkum dopadů na ekologii. Německé automobilky Volkswagen a BMW už dříve uvedly, že nebudou kupovat kovy vytěžené z mořského dna.

Krok Německa patrně změní vývoj jednání ISA o předpisech pro hlubokomořskou těžbu, uvedl spoluzakladatel Koalice na ochranu hlubokého moře Matthew Gianni. Dodal, že některé státy zastoupené v ISA začaly hlasitěji vyjadřovat obavy o životní prostředí. Orgán OSN o regulaci hlubokomořské těžby letos jedná už potřetí.

"Německá vláda chce zdůraznit své stanovisko, že současné poznatky a dostupné vědecké znalosti nejsou zatím dostatečné ke schválení těžby na mořském dně," uvedla v pondělí německá delegace na zasedání ISA. Svůj požadavek na pozastavení těžby označila za preventivní.

Berlín nepodpoří žádné plány na hlubokomořskou těžbu, "dokud nebudou dostatečně prozkoumány hlubokomořské ekosystémy a dopady hlubokomořské těžby", dodala delegace v prohlášení, které dnes sdílelo německé ministerstvo životního prostředí.

Spolkový ústav pro geologické vědy a přírodní zdroje (BGR) má od července 2006 smlouvu na průzkum hornin bohatých na mangan o rozloze 77 230 kilometrů čtverečních mořského dna v severním Tichomoří. Smlouva, původně uzavřená na 15 let, byla loni prodloužena o dalších pět let.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

3.11.2022 06:53
A pozemská těžba je nějaká prudce ekologická?
Jediné řešení je maximální recyklace, tj. cirkulární ekonomika.
Což je součást toho nenáviděného grýndýlu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.11.2022 12:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy to zase přeháníte ... u grýndýlu není problémem jeho podstata, ale primárně ono sebevražedné tempo, se kterým se jej EU snaží implementovat.

Jinak je fakt, že mne taky napadlo jak je fajn, že Německo chrání oceány, ale vytěžit Krušné hory kvůli lithiu by mu nevadilo:-) ... teda, samozřejmě hlavně tu část na naší straně hranic.-))).
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist