https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-se-obava-mozne-kontaminace-vodou-z-odry-uzavrelo-plavebni-kanal?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo se obává možné kontaminace vodou z Odry, uzavřelo plavební kanál aktualizováno

15.8.2022 12:44 | BERLÍN (ČTK)
Analýzy vzorků odebraných v řece v Polsku i v Německu ukázaly zvýšené hodnoty soli, naopak se nepotvrdily původní zprávy o znečištění rtutí.
Analýzy vzorků odebraných v řece v Polsku i v Německu ukázaly zvýšené hodnoty soli, naopak se nepotvrdily původní zprávy o znečištění rtutí.
Foto | Marathoni62 / Wikimedia Commons
Polské a německé úřady prozatím stále neznají příčinu masového úhynu ryb v Odře, Německo ale z obav z možné kontaminace svých vodních toků pozastavilo dopravu v kanále Odra-Spréva a uzavřelo tamní plavební komory. Ve Štětínském zálivu, který Německo s Polskem sdílejí a do kterého Odra ústí, budou uhynulé ryby odchytávány s pomocí norných stěn.
reklama

 

Analýzy vzorků odebraných v řece v Polsku i v Německu ukázaly zvýšené hodnoty soli, naopak se nepotvrdily původní zprávy o znečištění rtutí. Braniborský ministr životního prostředí Axel Vogel dnes rozhlasové stanici RBB-Inforadio řekl, že na výsledky rozsáhlého rozboru bude nutné počkat i několik dní. U uhynulých ryb odborníci hledají stopy po těžkých kovech, které by mohly takovouto katastrofu způsobit.

"Od polské strany máme zprávy, že v rybách nebyly nalezeny žádné těžké kovy a zejména žádná rtuť, což je uklidňující," řekl Vogel.

Německá ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová dnes ve veřejnoprávní televizi ARD prohlásila, že je nezbytné příčinu úhynu ryb zjistit. "Pokud by se to nepodařilo, znamenalo by to především u polského obyvatelstva, ale pravděpodobně i u našeho, obrovskou ztrátu důvěry," uvedla.

Polská policie zatím prověřuje 72 oznámení, které dostala po vypsání odměny ve výši milionu zlotých (asi 5,2 milionu Kč) za informace o pachateli či pachatelích, kteří mají na svědomí znečistění, uvedla zpravodajská televize TVN 24. Z Odry už polští rybáři, vojáci a místní obyvatelé vylovili více než 40 tun uhynulých ryb, ale stále se neví, co zabilo život v řece, napsal dnes na svém webu opoziční list Gazeta Wyborcza. Úhyn ryb podle serveru Onet postihl také řeku Ner, protékající centrální částí Polska. Zde se ale leklé ryby počítají na desítky kilogramů a reakce úřadů na informace o znečištění řeky byla rychlá. Řeka Ner se vlévá do Visly a s Odrou není nijak spojená.

I kvůli stávající nejistotě se braniborské a berlínské zemské úřady dohodly, že z preventivních důvodů až do odvolání zastaví dopravu na kanále Odra-Spréva. Klíčové je především zdymadlo Kersdorf, přes které se dostává voda z Odry do německého říčního systému. Berlínská správa uvedla, že díky uzavření tohoto zdymadla se nedostane žádná oderská voda do Sprévy, a tím ani do Berlína. Také šéfka říčního úřadu pro Sprévu a Havolu Katrin Urbitschová ujistila, že do německé metropole se nyní oderská voda nedostane.

Kvůli uzavření plavebních komor ale nemohou po kanálu plout žádné nákladní či sportovní lodě. To znamená, že řada plavidel nyní v říčním systému uvázla. Opětovné otevření kanálu pro lodní dopravu bude možné až tehdy, kdy budou vyjasněny příčiny úhynů ryb a bude vyloučena možná kontaminace německých řek.

Úřady také varují před koupáním v Odře a vyzývají obyvatele, aby oderskou vodu nepoužívali k zalévání a nekonzumovali ryby ulovené v této řece. Východoněmecký Frankfurt nad Odrou dokonce vydal vyhlášku, kterou zakázal mimo jiné koupání v Odře, čerpání vody z řeky, rybaření či využívání oderské vody pro napájení dobytka. "Stejně jako mnozí v našem regionu pevně věřím, že tato vyhláška bude platit jen krátce a že ji budu moci brzy zrušit," řekl frankfurtský starosta René Wilke.

V Německu i Polsku se hovoří také o hrozbě pro baltské pobřeží. Rybáři a dobrovolníci nyní podél toku Odry na obou stranách hranice sbírají rybí mršiny, kterých z řeky vytáhli již tuny. Aby se uhynulé ryby nedostaly do Baltského moře, dohodly se představitelé Polska a německé spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko na vybudování norných stěn ve Štětínském zálivu, do kterého Odra ústí.


reklama

Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

15.8.2022 22:01
To jsem zvědav, co to ve skutečnosti bude. Aby to nakonec nebyla polská "Bečva".
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.8.2022 22:32 Reaguje na Radim Polášek
To mě napadlo také. Psalo se tu o nezvykle velkém okysličení a o nezvykle vysoké salinitě, žádných těžkých kovech. Jestli za tou slaností nestojí p. Hruška se svou pomocí polským soudním znalcům z oboru, bylo by zajímavé znát pH, čichové posouzení, a možná hledat kyanidy a sloučeniny chlóru. Také jsem zvědavá.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist