https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-soud-zamitl-zalobu-ekologickych-aktivistu-proti-volkswagenu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý soud zamítl žalobu ekologických aktivistů proti Volkswagenu

14.2.2023 18:57 | Braunschweig (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zemský soud v německém Braunschweigu dnes zamítl žalobu, pomocí které chtěli ekologičtí aktivisté z organizace Greenpeace přinutit německou automobilku Volkswagen, aby do roku 2030 ukončila prodej vozů se spalovacími motory. Soud své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Volkswagen dodržuje platné předpisy.
reklama

 

Organizace Greenpeace uvedla, že se proti zamítnutí žaloby odvolá. "Firmy jako Volkswagen, které poškozují klima, mají povinnost snižovat emise oxidu uhličitého mnohem rychleji a ukončit podnikatelský model založený na fosilních palivech. To je jediná cesta ke zpomalení klimatické krize," dodala.

Volkswagen, jehož součástí je rovněž Škoda Auto, naopak dnešní rozhodnutí soudu přivítal. "Klimatické žaloby proti vybraným jednotlivým podnikům jsou špatnou cestou a nemají oporu v zákoně," uvedl.

Podobným žalobám čelí Volkswagen i další automobilky u několika různých soudů v Německu. Minulý týden například zemský soud v Mnichově zamítl žalobu ekologické organizace Deutsche Umwelthilfe, která požadovala, aby prodej vozů se spalovacími motory do roku 2030 ukončila německá automobilka BMW.

Evropský parlament dnes definitivně schválil dohodu s členskými státy Evropské unie o nové normě o nulových emisích. Ta počítá s tím, že od roku 2035 má být v členských zemích prakticky nemožné pořídit si nový automobil na benzin či naftu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist