https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-klimaticti-aktiviste-docasne-zastavili-provoz-letiste-berlin-braniborsko?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němečtí klimatičtí aktivisté dočasně zastavili provoz letiště Berlín-Braniborsko

25.11.2022 10:41 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Němečtí klimatičtí aktivisté včera dočasně zastavili provoz na letišti Berlín-Braniborsko, informovala agentura DPA s odvoláním na mluvčího letiště. Členové skupiny Letzte Generation (Poslední generace) vnikli na jeho pozemek a na dvou místech se přilepili. Policie je zadržela. Ve středu večer se aktivisté z té samé skupiny přilepili k dirigentskému pultu krátce před koncertem v hamburské Labské filharmonii.
reklama

 

Letzte Generation na svém twitterovém profilu vysílala, jak její členové prostříhali plot kolem letiště, oblečení do reflexních vest vešli na jeho plochu a přilepili se k ní na jižní a severní straně.

Policie aktivisty zadržela, obnovit provoz ale povolila až poté, co zaměstnanci letiště zkontrolovali, že na něm nějací protestující nezůstali. Letiště kolem 18:20 SEČ na twitteru informovalo, že opět funguje, ale že je stále potřeba počítat se zpožděními.

Ve středu začal s několikaminutovým zpožděním koncert v Labské filharmonii, protože se v koncertní síni k dirigentskému pultu přilepili dva aktivisté z Letzte Generation. Vyzývali obecenstvo k odporu proti údajně nerozhodné klimatické politice německé vlády. Ze sálu se ozývaly povzdechy jako "Ach, ne" nebo výkřiky "Ven". Později je vyvedla policie. Incident potvrdil mluvčí Labské filharmonie. "Samozřejmě si přejeme, aby se koncerty konaly bez narušení pro naše publikum. Zároveň ale chápeme obavy, které nenásilnými prostředky dali najevo mladí protestující," uvedl. Aktivisté v prohlášení k lidem v sále, kteří si přišli poslechnout skladby od Ludwiga van Beethovena, kromě jiného řekli, že "až bude Hamburk pod vodou, už nebude žádná Labská filharmonie, kde si bude možné vychutnávat Beethovena".


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

25.11.2022 13:22
Škoda, že jenom na čas.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2022 09:53
Nejsem fanda ZBYTNÉ letecké dopravy, ale takový postup mohl ohrozit bezpečnost letecké přepravy a mohlo dojít k nehodě. Ať se lepí ke dveřím
parlamentů a vládních budov, ale "terorizovat" společnost a ohrožovat
bezpečnost cestujících je třeba exemplárně trestat. Tímto nic nezmění
a pouze proti sobě popudí racionálně uvažující občany. Za přilepení ke
dveřím budovy EU v Bruselu jim zatleskám, ale u toho zbytku bych jim
nasekal rákoskou na zadek, protože tak nějak se projevuje hysterické
nevyzrálé dítě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2022 09:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Zbytečnými přelety na jiná letiště a kroužením nad letišti kvůli
čekání na přistání přispěli velkým dílem ke klimatické změně sami
aktivisté. U dveří parlamentu by se nic takového nestalo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2022 13:29 Reaguje na Břetislav Machaček
V Německu díky dvěma přilepeným blbcům nemohla projet sanitka a o pár set metrů dál zbytečně zemřela cyklistka, kterou srazilo auto.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2022 13:28 Reaguje na Břetislav Machaček
K žádné nehodě by nedošlo. Podvozek startujícího či přistávajícího Boeingu by si přilepeným aktivistou bez problémů poradil a rozplácnutý aktivista se nedá považovat za nehodu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2022 16:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na letištích nepřistávají pouze ta obrovská letadla, ale
i ta menší a pro ně může být lidské tělo minimálně něco
podobného jako pro motocykl kočka. Přistávání je nejtěžší
manévr z celého letu a letadlo není auto, které se může
při troše štěstí překážce i vyhnout. Nedovedu si představit
ten křik, když by opravdu někoho letadlo rozpláclo, kdyby
vedení letového provozu nezastavilo provoz. Napočítat škody
a šup do vězení pro dlužníky, kde budou pracovat a ne se
flákat.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist