https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/neuvazeny-narust-biopoli-muze-vest-k-rozpadu-trhu-s-biopotravinami-varuje-svaz?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Neuvážený nárůst biopolí může vést k rozpadu trhu s biopotravinami, varuje svaz

26.11.2021 01:42 | PRAHA (ČTK)
Podle posledních údajů bylo v ekologickém režimu v ČR zhruba 15 procent zemědělské půdy. Do roku 2030 by se tak měl její podíl zvětšit o dvě třetiny.
Podle posledních údajů bylo v ekologickém režimu v ČR zhruba 15 procent zemědělské půdy. Do roku 2030 by se tak měl její podíl zvětšit o dvě třetiny.
Licence | Volné dílo (public domain)
Technokratické zvyšování ploch v ekologickém zemědělství by mohlo zapříčinit rozpad trhu s biopotravinami, varuje Zemědělský svaz ČR. Pokud nebude dostatečně vysoká poptávka, klesly by ceny a byli by ohroženi stávající producenti, uvedl předseda svazu Martin Pýcha ke koaliční smlouvě nastupující vlády. Ta počítá, stejně jako evropská strategie Farm to Fork (Od zemědělce ke spotřebiteli) s tím, že se do roku 2030 přesune čtvrtina zemědělské půdy do ekologického režimu.
reklama

 

Podle posledních údajů bylo v ekologickém režimu v ČR zhruba 15 procent zemědělské půdy. Do roku 2030 by se tak měl její podíl zvětšit o dvě třetiny. "Zvyšování ploch musí odpovídat zvyšování poptávky po biopotravinách," řekl Pýcha. Podobně svaz protestuje také proti koaliční snaze zařadit desetinu zemědělských ploch mezi neprodukční plochy jako jsou úhory, meze nebo větrolamy. Pýcha argumentuje tím, že se ještě zvýší utužení půdy v okolí mezí nebo množství naježděných kilometrů zemědělské techniky.

Pýcha, jak už svaz uvedl dříve, také doufá ve větší prostředky na spolufinancování evropského rozvojového programu, svaz chce z českého rozpočtu alespoň 70 procent sumy, která půjde z evropských peněz zemědělcům. V končícím období činilo kofinancování 35 procent, budoucí vládní koalice za zavázala k udržení alespoň tohoto poměru.

"Rovněž nesouhlasíme se souběžnou aplikací platby na první hektary a zastropováním přímých plateb. Již současné zvýhodnění menších zemědělských podniků funguje, což dokládá zvyšování velikost farem do 500 ha na úkor větších podniků i nárůst počtu malých zemědělců s výměrou do pěti hektarů," dodal svaz.

Samotnou osobu budoucího ministra Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) svaz komentovat nechtěl, spolupráci s ním v době, kdy zastával post šéfa Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu byla v dobrá. Svaz naopak kvituje to, že lidovci budou mít svou nominantku Annu Hubáčkovou na postu ministryně životního prostředí, svaz se bude snažit usilovat o to, aby stát více v rámci ekologických programů podporoval environmentální postupy v zemědělství.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

26.11.2021 09:08
A co jako? Ať si pěstuje kdo chce co chce a co umí a když se rozpadne trh, nevyhovující produkty z něj budou vytlačeny a jejich místo zaujmou jiné, přesně takové jaké chtějí lidi kupovat :D Ještě kdyby do toho přestali rýt svými rypáky politici a přestali to páté přes deváté dotovat :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2021 10:11
A neměl by tento problém vyřešit zákon nabídky a poptávky? Veškeré regulace totiž vedou k jediné věci - doplatí na to zákazník.
Odpovědět
MD

Marek Drápal

26.11.2021 10:46
Obávám se, že tradiční biozelinářství a jiné obory, kde je vysoký podíl ruční práce budou převálcovány robotickým zemědělstvím ať už budou či nebudou nějaké kvóty.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.11.2021 11:24 Reaguje na Marek Drápal
Jenže tam je problém v tom, že zemědělské roboty si pořídí velké až obrovské firmy, jiné tolik peněz dohromady nedají.
A když se u nás zastropují dotace, ty velké zelinářské firmy u nás nevzniknou. Vzniknou v zahraničí, k nám budou akorát tu zeleninu vyvážet do supermaketů, protože roboticky ji udělají znatelně levněji a přitom stejně dobře nebo lépe než naši tradiční zelináři.
Našim tradičním zelinářům tak už definitivně zbude pouze jako trh drobný přímý prodej nebo maximálně máloobjemový prodej drobným samostatným prodejnám bio i klasických potravin. Budeme dotovat jak diví drobné zelináře, ti ale stejně budou tvořit jen procenta trhu, většina zeleniny bude dovozová.
Odpovědět
ig

26.11.2021 11:59 Reaguje na Radim Polášek
Tak je to přece v pořádku. Jsme průmyslová země, provozujme průmysl a dotovanou zeleninu nakupujme ze zahraničí :-)
Odpovědět
sv

1.12.2021 16:10 Reaguje na Marek Drápal
A proč se obáváte?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2021 11:06
Ale, co to? Strach o přežití neekonomického způsobu hospodaření?
Strach jednoho dotovaného z konkurence druhého dotovaného, či dokonce
z převisu nabídky? Za kvalitu si někteří lidé připlatí a nemusejí jim
na ni přece doplácet ti, kteří se spokojí s klasickými produkty.
Dotace požírají tak už i své příjemce a začíná boj mezi nimi navzájem.
Zrušit dotace komplet a trh ukáže o co je zájem a za kolik.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist