https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nezvykle-teply-podzim-prilakal-na-hrebeny-krkonos-rekordni-pocet-navstevniku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nezvykle teplý podzim přilákal na hřebeny Krkonoš rekordní počet návštěvníků

30.11.2022 15:30 (ČTK)
Turistika v Krkonoších.
Turistika v Krkonoších.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa KRNAP
Závěr letošního podzimu přilákal na hřebeny Krkonoš rekordní počet návštěvníků. Svoji roli hrálo nezvykle teplé a slunečné počasí. Například automatický sčítač na Sněžce za první polovinu listopadu zaznamenal okolo 3600 průchodů, meziročně zhruba o 700 více, vyplynulo z dnes zveřejněných informací Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Nejvíce vytížené byly výstupové cesty na nejvyšší českou horu. V Krkonoších je 27 stacionárních měřicích bodů, z toho většina ve vrcholových partiích hor.
reklama

 

"Automaticky detekují obousměrné průchody osob, průjezdy cyklistů a na některých významných komunikacích i automobilů. Velmi citlivá čidla zaznamenávala během listopadových víkendů stovky až tisíce denních průchodů, což je pro tuto část roku neobvyklé," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Listopad přitom bývá v Krkonoších z hlediska turismu považován za vrchol tzv. mimosezony, tedy návštěvnicky jeden z nejslabších měsíců v roce.

Například sčítač v lokalitě Jelenka v období od 1. do 13. listopadu zaznamenal více než 5000 průchodů, loni za stejnou dobu téměř 4000 a v roce 2019, před pandemií koronaviru, téměř 2000. Rekordní hodnoty sčítače zaznamenaly také u Labské boudy. Za první polovinu listopadu tam detekovaly na 2500 průchodů, meziročně zhruba o 700 více, v roce 2019 za stejnou dobu zaznamenaly okolo 800 průchodů. "Pokud srovnáme celkovou návštěvnost první poloviny listopadu za uplynulých několik let, zjistíme, že ta letošní byla zdaleka nejvyšší," uvedl Drahný.

Velmi podobný trend v podzimní návštěvnosti Krkonoš zaznamenaly sčítače také o posledním říjnovém prodlouženém víkendu. Ve dnech 28. až 30. října detekovaly sčítače maximální denní intenzity průchodů či průjezdů na většině měřených profilů v tomto roce.

"Během pátku 28. října i soboty 29. října se celková denní intenzita obousměrných průchodů či průjezdů pohybovala přes hodnotu 25.000. Toto číslo neodpovídá celkovému počtu návštěvníků. Největší absolutní hodnoty byly tradičně zaznamenány na trasách směřujících na vrchol Sněžky," uvedl Drahný.

V úseku Růžohorky - Sněžka bylo zaznamenáno 3124 průchodů, na cestě Obřím dolem 1909 a na trase mezi Jelenkou a Sněžkou 2001 obousměrných průchodů. "Historická maxima byla překonána v intenzitě automobilové dopravy na Špindlerovu boudu, kdy v oba tyto dny bylo detekováno téměř 900 průjezdů. Od roku 2012, kdy jsou sčítače v provozu, zde dosud tolik denních průjezdů zaznamenáno nebylo," uvedl Drahný.

Příčiny zvýšené návštěvnosti podzimních Krkonoš lze podle něj přisuzovat kromě příznivého počasí i tomu, že turisté stále častěji navštěvují nejvyhledávanější lokality až po skončení vrcholné letní turistické sezony.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist