https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nizozemska-vlada-planuje-snizovat-emise-oxidu-dusiku-zemedelci-protestuji?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nizozemská vláda plánuje snižovat emise oxidů dusíku, zemědělci protestují

13.6.2022 01:47 | HAAG (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nizozemská vláda představila plány snížení emisí oxidů dusíku o 70 procent, v některých oblastech až o 95 procent. Podle vlády jde o "nevyhnutelnou změnu". Zemědělci plány označují za nerealistické a chystají protesty, napsala agentura AP. Nizozemské provinční vlády mají teď rok na to, aby představily konkrétní plány, kterými docílí požadovaného snížení.
reklama

 

Vládnoucí koalice vyčlenila přes 24 miliard eur (asi 600 miliard korun) na reformy, které pravděpodobně přinutí mnoho farmářů výrazně omezit počty chovaných hospodářských zvířat, nebo se jich úplně zbavit.

"Někteří z našich zemědělců nebudou moci pokračovat ve svém podnikání tak jako dosud," řekla Christianne van der Walová, ministryně pro přírodu a pro dusíkovou politiku.

Nizozemsko je po Spojených státech druhým největším vývozcem zemědělských produktů na světě. Relativně vysoké počty zvířat, užívání umělých hnojiv společně s dopravou a výstavbou vedly v hustě zalidněné zemi k nadměrně vysokým hodnotám oxidů dusíku ve vodě i vzduchu.

Proti opatření se postavila nizozemská zemědělská asociace, která sdružuje asi 35 000 zemědělců. Její zástupkyně je označila za "nerealistické". Organizace sdružující "naštvané farmáře" svolala ještě na tento měsíc demonstraci v Haagu, píše AP.

Nizozemskou vládu k činům přinutila mimo jiné nařízení Evropského soudního dvora z roku 2018 a nizozemské Státní rady z roku 2019. Opakované porušování emisních limitů v zemi vedlo k soudním zákazům výstavby a budování infrastruktury, které by míru znečišťování ještě zvýšily.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Marcela Jezberová

13.6.2022 09:06
Vzhledem k tomu, že Holanďani mají asi 3,7 VDJ/ha zemědělské půdy, opravdu mají kam snižovat. Nejrychlejší snížení emisí ze živočišné výroby je snížení počtu zvířat. ČR už toto snížení dávno provedla. Přesto, že máme 0,3 VDJ/ha, stále to ani EK, ani ochráncům klimatu nestačí. Nevěřím tomu, že Holanďani skutečně počty zvířat sníží. To spíš budou tak dlouho protestovat, až jejich vláda vymyslí, jak to udělat, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Naše vláda ale takto nepřemýšlí. Proto se obávám, že snižovat až na nulu budeme spíš my. Strategický plán ČR toto dílo konečné zkázy živočišné výroby zahájí 1.1.2023.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

13.6.2022 09:14 Reaguje na Marcela Jezberová
Fakt emitují (krkají, prdí...) zvířata oxidy dusíku? Jakým mechanismem? Domníval jsem se, že spíše vznikají při spalování paliv na vzduchu při vysokých teplotách.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.6.2022 09:49 Reaguje na Marcela Jezberová
Paradoxně jim možná omezí chov zvířat cena pšenice a jiných krmiv,
protože jsou závislí na jejich dovozu stejně, jako třeba chovatelé
prasat ve Španělsku. Stačil výpadek levné pšenice z Ukrajiny a už
se jim chovy nevyplácejí. Bez domácích levných zdrojů je chov
závislý na cenách z dovozu a přeplácet konkurenci lze pouze na
hranici efektivity chovu. Pak to lze už jenom pomocí dotací na
krmiva a i to se mnohde v EU děje. Takže budete mít asi pravdu,
když tamní vláda podlehne nátlaku a ta koza zůstane celá i při
zvýšených nákladech na krmiva.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.6.2022 11:13
Tak"nevyhnutelné změny", míní maltuziáni Rutte a timermans? 24 mlrd za filtry na ušetření trošky dusíku, ale taky několika mg rtuti, neustálé zprísňováni přísných emisních norem, aby byli nejzelenější? A přitom by západní firmy za ty peníze měly postavit v každé africké a asijské produkční zemi spalovnu a hned by byly změny - snížilo by se zaneřádění krajiny, řek, oceánů a vzduchu nedokonalým pálením odpadů o desítky %, a ne o tyto stotinky promile. Klidně spalovny jen s vytřídením skla a kovu, a jinak veškerý hořlavý zbytek spalovat, tím by ušetřili i plyn nutný ke spalování.
Nemají Češi náhodou pracovat na ratifikaci nějaké úmluvy o oceánech? Tam vy se dohoda o výstavbě spaloven hodila.
PS: oxidy dusíku ve vodě neznám. Ale Nizozemci zatížení půdy nitráty snižovat smí, mají ji zatíženou několikrát více než ČR.
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.6.2022 12:29
Zabij krávu,zachraníš planetu
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.6.2022 15:16 Reaguje na karel krasensky
Opatrně s tou výzvou, ať si to některá nepřečte a nevztáhne na sebe.
Já bych je rovnou nezabíjel, ale pouze odstavil od žlabů(koryt).
Nebo jste opravdu pouze myslel samici hovězího dobytka?
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.6.2022 15:29 Reaguje na Břetislav Machaček
Díky za upozornění.Ještě by mě mohli stíhat za navadění k sebevraždě nebo ják tomu říkají.
Odpovědět
Ladislav Bátora

Ladislav Bátora

7.7.2022 14:37 Reaguje na karel krasensky
Tipuju spíše § 326 odst. 1 tr. zák. v platném znění:
»Kdo jinému vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením značné škody... pro výkon pravomoci ouřední osoby... bude potrestán odnětím svobody až na tři léta«
Což na poměry dnešní ovšem není žádná mimořádná pálka, to vyfasujete i za volnomyšlénkářskou úvahu o důvodech a smyslu speciálních operací. Ale čert věř prokurátorům.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist