https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nizozemsti-zemedelci-na-protest-proti-ekologickym-predpisum-zablokovali-dalnici?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nizozemští zemědělci na protest proti ekologickým předpisům zablokovali dálnici

28.7.2022 00:24 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nizozemští zemědělci včera dopoledne na protest proti plánovanému zpřísnění ekologických předpisů na několik hodin zablokovali dálnice a silnice. Vysypali na ně seno, hnůj i odpadky, některé z nich podpálili. Akce vedla k dlouhým dopravním zácpám hlavně na východě země, informují tiskové agentury. Protesty se opakují už více než měsíc.
reklama

 

Zemědělci už několik týdnů protestují proti plánovaným opatřením na drastické snížení emisí dusíku. Do roku 2030 se mají emise snížit v průměru o 50 procent. Podle vládních výpočtů by to mohlo vést k uzavření asi 30 procent chovů hospodářských zvířat v zemi, uvedla agentura DPA.

Protesty přicházejí den poté, co vládou jmenovaný zprostředkovatel Johan Remkes rozeslal zemědělským organizacím pozvánky, aby s vládnoucí koalicí projednaly způsoby snížení emisí dusíku. Část zemědělců Remkese jako prostředníka odmítá, protože je členem strany premiéra Marka Rutteho a bývalým místopředsedou vlády, upozornila agentura AP. Zatím není ani jasné, kdo za akcí stojí.

Podle mluvčí ministerstva zemědělství zašly protesty příliš daleko. "Protestovat je povoleno pouze v mezích zákona," uvedla podle nizozemské stanice NOS mluvčí. Zemědělce vyzvala, aby se zapojili do série debat.

Vládnoucí koalice vyčlenila přes 24 miliard eur (asi 600 miliard Kč) na financování změn, které pravděpodobně přimějí mnoho zemědělců drasticky snížit počet hospodářských zvířat nebo se jich úplně zbavit.

Nizozemsko je po Spojených státech druhým největším vývozcem zemědělských produktů na světě. Relativně vysoké počty zvířat, užívání umělých hnojiv společně s dopravou a výstavbou vedly v této hustě zalidněné zemi k nadměrně vysokým hodnotám oxidů dusíku ve vodě i v ovzduší.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

28.7.2022 13:31
Hm, takže když silnici zablokuje zelený darmožrout, který nikdy nic užitečného neudělal, jen chce zakazovat, je chráněný, ba i podporovaný.
Když to udělá někdo reálně ekonomický aktivní, protože nechce, aby mu stát zničil podnikání, tak "zachází příliš daleko".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.7.2022 14:44
"Podle mluvčí ministerstva zemědělství zašly protesty příliš daleko. "Protestovat je povoleno pouze v mezích zákona," uvedla podle nizozemské stanice NOS mluvčí. Zemědělce vyzvala, aby se zapojili do série debat." ...

to je jak během Palachova týdne:-)))
Odpovědět
sv

s v

31.7.2022 10:48 Reaguje na Svatá Prostoto
Odkdy byli disidenti a demonstranti proti komoušské totalitě závislí na státních dotacích.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.8.2022 15:58 Reaguje na s v
No, o tom ten příspěvek sice nebyl, ale když to vezmeme do důsledku, tak státní peníze brali i ti disidenti a demonstranti:-))). Jako my tady skoro všichni ... třeba nebožtík Kája byl výjimka, ale těch moc nebylo.-).
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist