https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/norma-o-svetelnem-znecisteni-ma-podle-hladika-chranit-verejnost-i-prirodu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Norma o světelném znečištění má podle Hladíka chránit veřejnost i přírodu

2.3.2023 01:50 | PRAHA (ČTK)
Míra umělého osvětlení v noci podle Hladíka stoupá ročně téměř o deset procent a aktuálně více než 80 procent světové a více než 99 procent evropské populace žije v noci pod osvětlenou oblohou.
Míra umělého osvětlení v noci podle Hladíka stoupá ročně téměř o deset procent a aktuálně více než 80 procent světové a více než 99 procent evropské populace žije v noci pod osvětlenou oblohou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Norma o světelném znečištění, která vstoupila 1. března v platnost, má podle náměstka ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) snížit dopady takzvaného světelného smogu na veřejnost i přírodu. Světelné znečištění podle ministerstva životního prostředí (MŽP) negativně ovlivňuje nejen životní prostředí, ale i spotřebu energie či rozpočty měst a obcí, proto se úřad zasadil o jeho regulaci.
reklama

 

"Míra nočního osvětlení v posledních desetiletích skokově roste, ale současně není tomuto problému věnována patřičná pozornost a noční osvětlení je v mnoha případech předimenzováno. Proto ministerstvo životního prostředí zadalo vypracování technické normy s jasně definovanými pravidly nejen pro města a obce, ale i pro soukromé firmy, sportoviště, architektonické památky nebo reklamní plochy," řekl Hladík.

Nová technická norma stanovuje podle ministerstva maximální hodnoty nově zřizovaného osvětlení pro soukromý i veřejný sektor. Norma není právně závazná, resort ale plánuje spolupracovat s ministerstvem pro místní rozvoj na jejím zohlednění v návrhu vyhlášky k novele stavebního zákona. Podle Hladíka by tak norma mohla být právně závazná nejdříve od ledna 2024.

"Jednáme i s ministerstvem kultury o využívání normy při osvětlování památek, stejně tak jako s ministerstvem průmyslu o zohlednění v rámci dotačních titulů," nastínil Hladík.

Náměstek zároveň uvedl, že Česká republika je lídrem tohoto tématu na úrovni Evropské unie. Podle Hladíka totiž ČR vnesla problematiku venkovního osvětlení do evropských diskusí během loňského předsednictví EU. Do budoucna tak resort doufá v to, že se tato norma ujme i v ostatních státech unie.

"Česká technická norma je v tuto chvíli nejambicióznější z existujících evropských norem. To ale neznamená, že máme hotovo. Jednak přibývá dalších vědeckých studií zpřesňujících informace o negativních účincích umělého světla v noci, zároveň na trhu přibývá šetrnějších řešení, proto počítáme s tím, že požadavky této normy budou procházet pravidelnou revizí," sdělila ředitelka odboru politiky životního prostředí a udržitelného rozvoje MŽP Anna Pasková.

Míra umělého osvětlení v noci podle Hladíka stoupá ročně téměř o deset procent a aktuálně více než 80 procent světové a více než 99 procent evropské populace žije v noci pod osvětlenou oblohou.

Norma se vztahuje na pět oblastí, a to osvětlení pozemních komunikací jako například silnice, parkoviště, chodníky a cyklostezky, osvětlení venkovních pracovišť jako sklady, haly nebo letiště, další oblastí je osvětlení venkovních sportovišť v podobě stadionů nebo sjezdovek, architektonické osvětlení u památek nebo uměleckých děl a také reklamní osvětlení v podobě billboardů nebo LED panelů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

2.3.2023 05:30
Jak říkám, dlouhodobý program Strany Zelených se plní i bez naší účasti ve vládě.
Je dobré být ve vládě, ale ještě lepší je být nositelem těch správných myšlenek.
A jako zvítězila pára nad zvířecí silou, tak zvítězí i vodík nad fosilem.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.3.2023 07:09 Reaguje na Katka Pazderů
Ve svém důsledku byla pára a ee z páry podstatně levnější než ze zvířecí síly.
No a vodík je asi 20 x dražší než fosil. A nezlevní. Nedá se dobře skladovat a potřebuje EE. A když EE bude jen z občasných zdrojů, tak nebude nikde kousek místa pro samé slunečníky a větrníky.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.3.2023 08:10 Reaguje na Katka Pazderů
No odhad na náhradu fosilu bychom potřebovali (podle spotřeby paliv v r. 2021) navíc postavit asi 15 bloků Temelína. Dovedete si to představit?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.3.2023 08:49 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.3.2023 09:24 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jo a neříkejte, že to oze spraví. To by bylo 15 tisíc fofrníků a 15 tisíc km2 FV. No a to je 1 fofrník na 6 km2 plochy republiky a 2x zastavěná plocha v republice. In fact, spočítal si to někdo ze zelených?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.3.2023 12:53 Reaguje na Slavomil Vinkler
A pro ještě názornější představu, jak je to zcela mimo, tak je to asi 2 kW na hlavu. To se zdá málo, když si člověk představí pračku, troubu nebo panel na střeše. Ale je možno si představit, že to znamená 4 koňské síly na hlavu a tedy 40 milionů!!! koní v naší republice.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.3.2023 07:11
Co se týče osvětlení, už to tady v zákoně bylo. A co se stalo?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.3.2023 08:48
Takže se minimálně od 23:00h do 4:00h, nebude svítit na památky, zhasnou reklamy i osvětlení v mnohých ulicích ?
Odpovědět
MD

Milan Dostál

2.3.2023 09:03 Reaguje na smějící se bestie
Norma není závazná a kdo ví jestli někdy bude. Tak že reklamy a mnohdy zbytečná světla asi jen tak hned nezhasnou.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist