https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-skupina-pripravuje-studii-vyuziti-rekultivacniho-jezera-medard?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová skupina připravuje studii využití rekultivačního jezera Medard

19.5.2021 18:16 | SOKOLOV (ČTK)
Projekt má poskytnout obyvatelům regionu atraktivní bydlení a podpořit v kraji cestovní ruch. Inspirací jsou lokality v Německu nebo Rakousku. Počítá se i s novými pracovními místy.
Projekt má poskytnout obyvatelům regionu atraktivní bydlení a podpořit v kraji cestovní ruch. Inspirací jsou lokality v Německu nebo Rakousku. Počítá se i s novými pracovními místy.
Nová skupina SUAS GROUP, kterou založila Sokolovská uhelná, připravuje studii využití rekultivačního jezera Medard na Sokolovsku. Oživení největší vodní plochy v Karlovarském kraj má přinést výstavbu bytových i rodinných domů, rekreačních objektů i nové pracovní příležitosti. V okolí jezera by se mohlo investovat ze zdrojů skupiny SUAS GROUP i jejích partnerů několik miliard korun, řekl ČTK předseda představenstva Zbyšek Klapka.
reklama

 

Projekt má poskytnout obyvatelům regionu atraktivní bydlení a podpořit v kraji cestovní ruch. Inspirací jsou lokality v Německu nebo Rakousku. Počítá se i s novými pracovními místy.

SUAS GROUP s vedením kraje připravuje urbanistickou studii za odhadovaných deset milionů korun, hotová by měla být do konce roku. "Studie bude dbát na to, aby území bylo přirozeně začleněné do stávající struktury okolních obcí. Současně, aby projekty, které tam vzniknou, aby podporovaly ekologii, udržitelnost a podporovali zaměstnanosti v regionu," uvedl Klapka.

"Lokalita může být dobrým magnetem jak pro místní, tak pro turisty. Urbanistická studie má říci, pro jaké účely se jaká část jezera se bude hodit. Předpokládáme, že by tam mohlo vzniknout rezidenční a rekreační bydlení i řada aktivit, které souvisí s turistikou a volnočasovými aktivitami," dodal Klapka. Začátek realizace prvních projektů lze očekávat kvůli rozsahu a náročnosti příprav do konce dekády.

Výstavba v okolí Medardu se pojí s restrukturalizací Sokolovska po ukončení těžby uhlí. Společnost chce na projekt získat evropské dotace, šanci má například u Fondu Spravedlivé transformace (Just Transition Fund, FST), kam již podala projektový záměr.

Jen do infrastruktury se podle Klapky počítá s investicemi stovek milionů korun. Na některých projektech se chce společnost podílet přímo, současně chce ale do lokality přilákat další investory.

Rekultivační jezero Medard je největším jezerem svého typu v Česku. Vzniklo zaplavením zbytkové jámy hnědouhelných lomů Medard-Libík a s plochou 493,5 hektaru výrazně přesahuje druhé největší rekultivační jezero Most na Mostecku (311 ha). Přilehlé pozemky Medardu jsou 2500 hektarů, břehová linie je okolo deset kilometrů. Napouštět se začalo vodou z řeky Ohře před 11 lety.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

19.5.2021 22:40
Rekultivace jsou velmi prospěšné, jenže pánové trochu zapomínají, že ty zrušené elektrárny vyráběly elektřinu. Takže by to území mělo dávat alespoň polovinu, než za uhláků. Tj. pokrýt část plochy panely, na výhodná místa větráky a v areálech vybudovat vyvíječky na vodík a moderní paroplynové turbíny (na vodík).
O výstavbě mastodonta EDU (JED) si můžeme nechat jen zdát a uhlí kočí totálně.
Kde to chcete jinak vzít??y
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.5.2021 08:58 Reaguje na Pavel Hanzl
znásilňování krajiny ve jménu hezčího byznysu bylo dost....jestli si někdo myslí, že díra do " pekla" se dá přirovnat s Rakouskými jezery ledovcového původu, měl by zajít na pozorování
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

20.5.2021 09:32
Já bych nadpis upravil něco jako ve smyslu "Nová skupina zavětřila
obrovský možný zisk a slétla se na Medard jako supi." Si to rozparcelujou, zastaví to a budou prodávat za neskutečnou cenu.A ještě budou čerpat dotace.
Jak z tohoto chudého kraje vyždímat co nejvíce...
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

20.5.2021 09:34
Už vidím, jak místní budou mít peníze na nový atraktivní bydlení.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist