https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novou-prirodni-rezervaci-u-trebone-obyva-sest-divokych-koni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novou přírodní rezervaci u Třeboně obývá šest divokých koní

15.9.2021 01:38 | JINDŘICHŮV HRADEC (ČTK)
Meandry Lužnice nabízí pro divoké koně zcela jiné podmínky než Milovice.
Meandry Lužnice nabízí pro divoké koně zcela jiné podmínky než Milovice.
Zdroj | Česká krajina
Šest divokých koní obývá novou přírodní rezervaci s názvem Meandry Lužnice u Třeboně na Jindřichohradecku. K dispozici mají plochu o rozloze téměř 24 hektarů. Koně pocházejí z rezervace u středočeských Milovic. Za oběma projekty stojí organizace Česká krajina, řekl její ředitel Dalibor Dostál.
reklama

 

"Koně jsme přivezli na místo loni v polovině listopadu. Ale zatím se mohli pohybovat pouze na omezeném prostoru, protože plocha byla dlouho silně podmáčená a nemohli jsme celý prostor připravit a využívat. Navíc vzhledem k tomu, že jsou poslední roky bohaté na srážky, tak v minulých týdnech a měsících byly v místě menší povodně, a proto jsme dokončení rezervace museli odkládat," uvedl Dostál.

Podle něj areál Meandry Lužnice nabízí pro divoké koně zcela jiné podmínky než Milovice. V nové rezervaci jsou pastviny dlouhodobě podmáčené. "Naopak v Milovicích je terén suchý. Ale to vůbec nevadí, protože divocí koně jsou hodně variabilní a dokáží se přizpůsobit prakticky jakémukoliv terénu. Není výjimkou, že jsou schopní spásat například i strmé svahy," uvedl Dostál.

Na vzniku nové rezervace se podíleli soukromí vlastníci pozemků, CHKO Třeboňsko a právě Česká krajina. "Do budoucna ještě uvažujeme o navýšení počtu divokých koní v této lokalitě," řekl Dostál. Dodal, že momentálně je v České republice devět podobných rezervací a do konce roku by měla vzniknout ještě jedna u Krnova v Moravskoslezském kraji. Nejznámější prostor, který Česká krajina využívá, se nachází právě ve středočeských Milovicích v lokalitě o rozloze více než 200 hektarů. Na pozemcích tam jsou stáda divokých koní, praturů a zubrů.

Česká krajina je nezisková organizace, která usiluje o ochranu biologické rozmanitosti a zmírňování dopadů klimatických změn na přírodu i člověka a adaptaci krajiny na změny klimatu. Jednou z jejích hlavních činností je vytváření sítě nestátních přírodních rezervací, které umožní přežití ohrožených druhů rostlin a zvířat, případně jejich návrat do oblastí, kde byly v minulých staletích vyhubeny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.9.2021 01:31
když se tady v tomto článku hovoří o stádech "divokých" koní, zubrů a praturů, jak jsou ta "stáda" početně veliká na těch cca 200 ha ? když vezmeme celoroční úživnost těchto pastvin ? někde jsem četl informaci že se na ekologicky hospodařících farmách počítá na 1 kus cca 4 ha ?
Odpovědět
Sl

Slovan

16.9.2021 16:12 Reaguje na radim buffalo tobias
“Pastvina u Lužnice je podmáčená, a tedy velmi bohatá na vegetaci. S milovickou pastvinou se nedá srovnat. Takže šest klisen, co tam jsou, těch 24 hektarů určitě nespase. Takže se stádo bude postupně zvětšovat.” - každá pastvina je jiná. Nelze tedy říct, že musí být 1 kus na 4 ha či jiné podobné číslo.
Odpovědět
pr

17.9.2021 17:52 Reaguje na radim buffalo tobias
Česká krajina: Na suchých loukách připadá cca 1 zvíře na 3 hektary. Ale u Lužnice může bát poměr výrazně vyšší, podmáčené louky produkují hodně pastvy.
Odpovědět
pr

17.9.2021 17:51
Česká krajina: Moc děkujeme za zveřejnění článku. Jen drobné upřesnění, za projektem u Lužnice stojí v první řadě manželé Svačinovi, kteří na přípravě a budování rezervace odvedli obrovský kus práce. Jen málokdo by za tak obtížných podmínek vydržel. My jsme pro rezervaci jen poskytli koně. Ale obrovské množství práce i finance byly věcí majitelů rezervace. Ještě jednou děkujeme.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist