https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-zeland-zaznamenal-nejrozsahlejsi-beleni-morskych-houbovcu-v-historii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový Zéland zaznamenal nejrozsáhlejší bělení mořských houbovců v historii

24.6.2022 11:53 (ČTK)
Nový Zéland se potýká s nejrozsáhlejším bělením mořských hub v historii, informoval list The Guardian s odvoláním na vědce. Poté, co se oceány extrémně oteplily, zbělaly miliony těchto mořských tvorů.
reklama

 

Již v květnu vědci upozornili na to, že poprvé našli vybělené mořské houby u jižního pobřeží Nového Zélandu. Původně odhadovali, že zasaženy byly stovky tisíc tvorů. Když ale prozkoumali okolí ostrovní země, zjistili, že se jev týká milionů, možná i desítek milionů houbovců.

"Jedná se nejspíše o nejpočetnější a nejrozsáhlejší případ tohoto úkazu, který byl kdy na světě zaznamenán, rozhodně ve studených vodách," řekl profesor James Bell, mořský ekolog z Victoria University.

První případy zaznamenal Bellův tým blízko národního parku Fiordland. Na základě tohoto zjištění bylo vysláno více plavidel do okolí, aby se zjistilo, jak rozsáhlé jsou škody. "Týmy nahlašovaly vybělené houbovce skoro všude, kam dojely, proto se domníváme, že se jedná o desítky milionů kusů," uvedl Bell.

Podle Bella předběžné výsledky experimentů podniknutých v průběhu poslední cesty ukázaly, že teplá voda je pravděpodobnou příčinou bělení.

Mnohé mořské houby jsou závislé na symbiotických organismech, které v nich fotosyntetizují, poskytují houbám potravu a někdy i produkují chemické látky odrazující predátory.

Vědci uvedli, že typ mořské houby, který zkoumali, se zřejmě začal zbavovat těchto koexistujících organismů, jež také dodávají houbě barvu. "V případě chorošovky se domníváme, že po zvýšení teploty mořské vody houby začaly vyhánět symbionty a zůstaly obnažené," prohlásil podle BBC James Bell. "Je to podobné jako v případě bělení korálů, které bylo zaznamenáno v tropických vodách," dodal.

Zatímco některé druhy se mohou ze silného bělení zotavit, ne všechny to podle Bella dokážou.

Dvě vlny mořských veder na Novém Zélandu zapříčinily rekordní zvýšení teploty oceánů, v některých oblastech stouply teploty až o pět stupňů oproti obvyklým hodnotám, uvedl oceánograf z Otažské univerzity (University of Otago) Robert Smith.

"Na severní a jižní hranici Nového Zélandu jsme zažili nejdelší a nejsilnější vlny veder za posledních 40 let, od roku 1981, kdy se začaly teploty oceánů měřit pomocí satelitů," řekl Smith. V některých oblastech začala vedra již v září loňského roku a teprve nyní skončila. Podle vědců je neobvyklé, že tyto nadprůměrně vysoké teploty trvají tak dlouho.

"Některým organismům nevadí den nebo týden nadprůměrných teplot. Následky začneme skutečně pociťovat po delší době. Je to pro nás nyní takový vhled do budoucnosti, jak budou oceány pravděpodobně vypadat pro generace našich děti a vnoučat," uzavřel Smith.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist