https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-proc-se-v-newyorskych-autech-zabydluje-cim-dal-vice-krys?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč se v newyorských autech zabydluje čím dál více krys?

27.11.2022 00:47 | NEW YORK (ČTK)
Newyorčanka Libby Denaultová jezdí už osm let se svým vozem Prius do stejného autoservisu v Brooklynu na seřízení a další opravy, které tu vždy zvládli rychle a spolehlivě. Loni v lednu ale byli mechanici v autoopravně Urban Classics v koncích: Na palubní desce vozu stále blikalo upozornění "zkontrolujte motor", přestože vůz neměl žádné problémy, píše zpravodajský server The New York Times (NYT).
reklama

 

"Udělali spoustu testů, ale pořád nemohli přijít na to, čím to je," říká Denaultová. Ale nakonec se jim přece jen podařilo najít zdroj potíží - krysu, která překousala drát senzoru. Oprava přišla na 700 dolarů (zhruba 17 000 Kč).

Krysy či potkani, kteří se zabydlí pod kapotami aut, nejsou pro Newyorčany žádnou novinkou. Ale v posledních dvou letech v mnoha newyorských opravnách zaznamenali výrazně zvýšený počet řidičů, za jejichž problémy s vozem mohou hlodavci. Podle některých mechaniků se za pandemie covidu-19 počet podobných případů zdvojnásobil.

"Vidím nová auta, stará auta, všichni teď přicházejí s problémy s krysami," řekl mechanik z autoopravny v Hell's Kitchen Ozzy Dayan. "Mám díky tomu hodně zakázek, ale je to nechutné."

Právě covid-19 na tom mohl mít do jisté míry svůj díl. Newyorčané si za pandemie častěji kupovali auta - podle údajů poskytnutých newyorským státním úřadem pro motorová vozidla se mezi léty 2019 a 2021 zvýšil počet registrací nových aut o 19 procent. A více aut znamená i více příležitostí k hnízdění pro potkany.

Návrhářka z Brooklynu Jenna Carpenter-Moyesová si v květnu 2020 koupila ojetý vůz, aby se v době pandemie mohla pohybovat po městě. Toho léta, když jela do Hudson Valley, si všimla, že se motor při cestě do kopce zadýchává.

"Rozsvítila se kontrolka 'zkontrolujte motor'. Vzala jsem tedy vůz ke svému mechanikovi, který otevřel kapotu a našel tam kuřecí kosti, chleba a kus sendviče se slaninou, vejcem a sýrem," řekla.

Za opravu a vyčištění auta zaplatila 1200 dolarů, ale od té doby svádí neustálý boj o to, aby si krysy nebo potkani pod jeho kapotou nedělaly piknik. "Spotřebovala jsem spoustu mátového oleje," dodala. Vůně máty podle lidových receptů odpuzuje celou škálu obtížných živočichů, jako jsou myši, krysy, švábi nebo mravenci.

Za pandemie se také zvýšil počet pozorování krys, anebo si na ně přinejmenším stěžovalo více Newyorčanů. "Když se začalo zavírat, krysy ztratily přístup ke svým obvyklým zdrojům potravy," říká doktor Michael Parsons, který je vědeckým pracovníkem Fordhamovy univerzity a odborníkem na městské krysy a potkany. Stejně jako ostatní obyvatelé New Yorku museli tito hlodavci improvizovat a přizpůsobit se.

"Krysy se dokážou velmi rychle přizpůsobit změnám v lidském chování," upozorňuje profesor biologie na Fordhamu Jason Munshi-South, který prováděl výzkum s doktorem Parsonsem. "Takže když pandemie změnila naše chování, ovlivnilo to i krysy a potkany." Hlodavci, kteří se obvykle drželi v blízkosti zdrojů potravy, začali více riskovat, například se bezostyšně vrhali k hromadám pytlů s odpadky a dalším potenciálním místům, kde se mohli stravovat.

Ale v poslední době, kdy se chování lidí vrátilo k něčemu, co se blíží normálu, se potkani a krysy nevrátili ke svým starým zvykům, jen rozšířili svou taktiku. Dál se prohrabávají odpadky a utíkají s kousky pizzy, a navíc mohou také častěji vykazovat vzácné a neobvyklé chování, jako je napadání a hodování na jiných městských zvířatech, jako jsou holubi a dokonce i jiné krysy, říká doktor Parsons.

Zvýšená aktivita krys a potkanů v autech i všude jinde je podle doktora Parsonse příznakem širších sociálních problémů. "Naše zvyky určují, kolik hlodavců se v naší oblasti vyskytuje," řekl.

"Všechny ty pachy vycházející z pytlů na odpad, odpadky a drobky - to stačí k tomu, aby se všechno rozjelo. Musíme změnit způsob, jakým přemýšlíme o tom, jak se staráme o své okolí. Pak budeme schopni se potkanů zbavit," dodal.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.11.2022 08:58
Rozsáhlý systém katakomb pod městem je patřičně využíván. Nahoře bydlí Kris, dole rodinka krys. Dokonalý svět...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.11.2022 14:32 Reaguje na Karel Zvářal
Jenže tady se nejedná o krysy, ale potkany. To by ale autor neměl používat automatický překladač, ale spíše mozek.
A mimochodem, zkuste najít jméno, které by se rýmovalo s názvem tohohle hlodavce, aby se jednalo o dokonalý svět. :-))))
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.11.2022 15:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Potkan sice početně silně převyšuje, ale ta krysa žije na východním pobřeží také. A ano, nesdílejí s potkanem katakomby, ale žijí někde ve "vyšších patrech", což mohou být i auta. Pokud se nasouká někam mezi plechy, je před útokem potkana chráněná, bo ten je mnohem větší. Pokud schází dokumentační foto, nezbývá, než přijmout verzi redakce. Ale že k záměnám často dochází, to není nic nového.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.11.2022 15:42 Reaguje na Karel Zvářal
Hezky jste vybruslil z toho hledání jména, které by se rýmovalo s názvem potkan.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2022 07:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vzkázal jsem dnes po tchánovi, vyřiď prosím potkanovi, ať už toho nechá, děravá je střecha. Je to jako Pol Pot klan, náš domácí pan Potkan. Žere, kouše, šoustá, je jich proto spousta. Nahoře má kámoše, ten je hodný nekouše. Jeho hlava lysá, možná je to krysa...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.11.2022 09:09 Reaguje na Karel Zvářal
Máte skvělé básnické střevo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2022 14:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Říkají, že nepatřím do dnešní doby, ale spíše do Renesance:-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 09:21 Reaguje na Karel Zvářal
Renesanci bych možná bral taky. Třeba i proto, že v této době se už lidé i myli. -)))
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.11.2022 07:10 Reaguje na Karel Zvářal
A hlavně krysa dává přednost suchému teplému prostředí, na rozdíl od potkana. Vytlačení krys potkanem se udává také jako jedna z příčin ústupu moru z městských aglomerací, i když nikoliv jediná.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2022 07:56 Reaguje na pavel peregrin
Vy máte v autě vlhko?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.11.2022 08:35 Reaguje na Karel Zvářal
Ne, ten příspěvek jsem napsal mimo souvislost, omlouvám se.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2022 08:44 Reaguje na pavel peregrin
To nic, to byla jen řečnická otázka. A té paní, co měla v motoru několik svačin, se tam možná usadil skunk či mýval, podobně jak u nás kuna. Ta tam právě schovává zbytky pečiva, kosti a jiné sběratelské kuriozity.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.11.2022 09:13 Reaguje na Karel Zvářal
Zažil jsem jednoho, který měl v autě skutečně permanentní vlhko. Na místě spolujezdce měl prohnilou podlahu a když jel přes louže, v autě to čvachtalo. Jednou jsem takhle jeli přes podjezd po silném dešti a v tom místě nefungovala kanalizace. Naráz bylo v autě 10 centimetrů vody. Ještě že jsem stihl zvednout nohy. Hned bych měl mokro v polobotkách.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.11.2022 14:28
Jestli ta častější anexe aut není o tom, že hlodavci se učí a odkoukali od lidí, že cestují. Takže v kabině jedou lidi, v kufru nebo motorovém prostoru hlodavci.
A ještě jedna podstatná připomínka - krysy jsou ve městech vzácné, protože je vyhubili silnější a adaptabilnější potkani. Jenže to by musel autor používat při psaní mozek, stejně jako u toho článku s tím obřím zlatým karasem, což byl vlastně Koi kapr.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.11.2022 14:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pane Šeděnko, poněkud poláškovatíte:-) Krysa žije mimo domovinu JENOM ve městech (synantropní), je sice mnohem vzácnější než potkan, ale dokázala se na jeho přítomnost adaptovat. Níže je video. Vy myslíte, že v tom městě nejsou potkani? Mají v chrámu potravu, přesto to zde ovládají krysy. Dobrou chuť!

https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/asie-a-oceanie/chram-obsadily-krysy-pry-jde-o-reinkarnovane-lidi_254521.html
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist