https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-dotace-nova-zelena-usporam-light-na-zatepleni-zazadalo-20.631-lidi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O dotace Nová zelená úsporám Light na zateplení zažádalo 20 631 lidí

20.3.2023 12:46 | PRAHA (ČTK)
Lidé nejčastěji žádají o dotace na výměnu starých netěsnících oken, měnit se jich bude více než 100 000, či o zateplení fasády.
Lidé nejčastěji žádají o dotace na výměnu starých netěsnících oken, měnit se jich bude více než 100 000, či o zateplení fasády.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
O dotace z programu Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light) zažádalo k dnešnímu dni 20 631 lidí. Celkově požadují 2,3 miliardy Kč, vyplacena byla zhruba třetina. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) se o dotaci přihlásili převážně senioři. Hladík představil novinky jako identifikační průkazy energetických poradců a informační příručky, díky nimž si žadatelé mohou ověřit, že nabízené poradenství není podvod. Úřad se chystá aktivně oslovovat s nabídkou ty, kteří pobírají příspěvek na bydlení. Zaměřit se hodlá i na strukturálně znevýhodněné kraje.
reklama

 

Zatím nejvíce žádostí eviduje úřad ze Středočeského a Moravskoslezského kraje. Lidé nejčastěji žádají o dotace na výměnu starých netěsnících oken, měnit se jich bude více než 100 000, či o zateplení fasády. "Z důvodu velikého zájmu jsme už museli alokaci dokonce jednou navyšovat na tři miliardy korun a chtěl bych opět zdůraznit, že jsme připraveni do programu další peníze přidat," nastínil Hladík.

Hladík zdůraznil, že veškeré poradenství k podání žádostí je pro veřejnost zdarma. Ministerstvo podle něj zaznamenalo případy nekalých praktik. Resort proto připravil identifikační průkazy energetických poradců a informační příručky, které pomohou případům zneužití zamezit.

"Abychom ochránili naše seniory a další oprávněné žadatele před těmito tzv. šmejdy, nově se budou naši poradci prokazovat průkazkami, které umožní zájemcům o dotace jednoduše ověřit, že mají oprávnění poskytovat poradenství k Nové zelené úsporám Light," řekl Hladík.

Poradci programu NZÚ Light nabízejí podle ministerstva komplexní pomoc s vyřízením dotace, mimo jiné žadatelům potvrdí odborný posudek nebo jim poradí při výběru vhodných opatření. Zájemci mohou poradce kontaktovat na webových stránkách programu. V nových informačních příručkách pak podle resortu najdou žadatelé praktické rady k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. "Žadatelé si také díky příručce mohou ohlídat, zda stavební firma realizuje opatření správně. Například, zda používá správnou tloušťku izolace," doplnil Hladík.

Příjem žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám Light začal v pondělí 9. ledna, program je financován z evropského modernizačního fondu. Dotace mají podpořit zejména domácnosti v rodinných domech obývaných invalidními důchodci třetího stupně, starobními důchodci nebo lidmi, kteří od 12. září 2022 pobírali příspěvek na bydlení.

Podle Hladíka nyní resort přijímá přibližně 300 žádostí denně, lidé v průměru žádají o 112 000 korun. Z žádostí, které MŽP přijalo, jich je 97 procent před realizací, zbylé tři procenta domácností již daná opatření učinila a tak o peníze žádají zpětně. Do budoucna hodlá ministerstvo rozšiřovat nabídky tohoto programu.

"V současné době vyhodnocujeme pilotní fázi programu a do budoucna počítáme i s rozšířením nabídky možných opatření. Není důvod, aby domácnosti s nízkými příjmy neměly přístup například k vlastní fotovoltaice určené třeba na ohřev vody," nastínil Hladík a dodal, že novinky hodlá představit na jaře letošního roku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist