https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-dotaci-na-vysadbu-stromu-je-rekordni-zajem.mzp-ji-navysi-o-100-milionu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O dotaci na výsadbu stromů je rekordní zájem. MŽP ji navýší o 100 milionů

5.3.2021 11:59 | PRAHA (ČTK)
O podporu na výsadbu listnáčů může požádat "prakticky kdokoliv", jedinou podmínkou je prokazatelný vztah k místu výsadby.
O podporu na výsadbu listnáčů může požádat "prakticky kdokoliv", jedinou podmínkou je prokazatelný vztah k místu výsadby.
Foto | Lubomirkin / Unsplash
O 100 milionů korun navýší Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dotaci na výsadbu listnatých stromů v městech a obcích. Původních 200 milionů korun zájemci vyčerpali za necelý rok a půl. Peníze mohou získat města, obce, spolky, školy, firmy i občané, uvedla za MŽP Dominika Pospíšilová. Stromy mají pomoci sídlům v adaptaci na změnu klimatu.
reklama

 

"Jen za první dva měsíce letošního roku nám dorazilo 456 žádostí o podporu v objemu téměř 100 milionů korun. To jsou skutečně rekordní čísla. V dotační výzvě jsme do dnešního dne rozdělili už 200 milionů korun, díky kterým poroste téměř 50 tisíc nových stromů," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Pospíšilová uvedla, že o podporu na výsadbu listnáčů může požádat "prakticky kdokoliv", jedinou podmínkou je prokazatelný vztah k místu výsadby. "Aktuálně lze z výzvy podpořit výsadbu stromů na veřejně přístupných místech měst a obcí umístěných v zástavbě, kde to technické podmínky dovolují a kde výsadba dává smysl," popsala Pospíšilová. Stromy mohou lidé vysadit i v uzavřených vnitroblocích a na společných dvorech bytových domů. Peníze z programu pak dostanou nejen na sazenice, ale i na zakoupení substrátu, kotvení, hnojiva, ochrany kmene, zavlažovacích vaků či zajištění odborného posudku.

Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana může dotace pokrýt celý výdaj na výsadbu a následnou péči. Jeden žadatel dostane maximálně 250.000 korun.

Dotace spadá pod Národní program životní prostředí. Resort podporuje výsadbu stromů mimo lesy i v Programu péče o krajinu - tam na tuto oblast letos vyčlenil 20 milionů korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

5.3.2021 14:02
To jako že bez dotací by se nesázelo ?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist