https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-titul-alej-roku-se-utka-93-stromoradi-z-cele-cr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O titul Alej roku se utká 93 stromořadí z celé ČR

2.11.2021 00:38 | BRNO (ČTK)
Loni soutěžilo 132 alejí, vyhrálo stromořadí stoletých lip u Velkých Opatovic na Blanensku.
Loni soutěžilo 132 alejí, vyhrálo stromořadí stoletých lip u Velkých Opatovic na Blanensku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Hana Rozbořilová / Alejroku.cz
Zájemci mohou počínaje dnešním polednem hlasovat v 11. ročníku soutěže o nejkrásnější alej roku. O titul se utká 93 stromořadí ze všech krajů republiky, uvedla mluvčí pořadatelského sdružení Arnika Kristýna Dušák. Loni soutěžilo 132 alejí, vyhrálo stromořadí stoletých lip u Velkých Opatovic na Blanensku. Cílem ankety je podnítit zájem veřejnosti o stav veřejné zeleně.
reklama

 

Hlasování začíná v úterý ve 12:00 na www.alejroku.cz, končí 11. ledna. Jedenáctou nejkrásnější Alej roku i nejoblíbenější stromořadí v jednotlivých krajích Arnika vyhlásí v polovině ledna 2022.

"Mám radost, že se naše anketa i samotné aleje těší tak velkému zájmu a oblibě. Nominovaná stromořadí nám ukazují, že lidé oceňují aleje nejen pro jejich krásu či zajímavý příběh, ale také z toho důvodu, že k nim mají svůj osobní vztah, což mě velmi těší," uvedla koordinátorka ankety Klára Ondrigová. Perličkou letošního ročníku podle ní je, že poslední nominace, Alej na Pohoří v Zašové, se v systému objevila pouhé tři vteřiny před ukončením nominační fáze.

Loni o desátý titul soutěžilo 132 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, pro které hlasovalo bezmála 7000 lidí. Vítězná alej roste mezi místní částí Velkých Opatovic Svárov a místní částí Letovic Chlum, lemuje silnici druhé třídy 372. Je dlouhá asi 600 metrů a vysazena byla zřejmě v roce 1920 při celonárodní výsadbě Stromů svobody. Tvoří ji 85 lip. Část jich ale zřejmě půjde k zemi kvůli plánované opravě silnice, která je úzká a nesplňuje bezpečnostní parametry.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

2.11.2021 08:04
co takhle titul o zničenou alej roku, o vysázené aleje kde se ujal jen každý třetí strom a další jen živoří,
stromy v aleji ,která vyhraje vyrostly v jiné době a jiném světě, dnes již takové nevyrostou
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.11.2021 11:07
Smysluplnost podobných anket je podobná jako soutěž o titul Miss. Ta jedna bude středem pozornosti a o zbytek si nikdo "neopře ani kolo". Přitom je
třeba věnovat stejnou pozornost všem a často právě těm méně hezkým a nebo
těm ohroženým. Oslavovat něco dokonalého je zcestné ve všem, protože se
tím vyplýtvá pozornost, která pak schází pro ty ostatní. Já to tudíž
bojkotuji a nebudu podporovat vytváření ikon na úkor toho zbytku. Ta
ikona bude přitahovat pozornost snobů a pak tu bude zase pláč, jak je
tam narváno a budou lidi odtamtud vyhánět, jako se to stává u mnoha
jiných reklamou zprofanovaných míst.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

2.11.2021 12:29 Reaguje na Břetislav Machaček
Máte pravdu, že někdy je lepší na hezký málo neznámý objekt, přírodu apod., neupozorňovat.
Na fb ve skupině myslím Úžasná místa, jsem dával fotky, ale bez lokalizace. Zpravidla jsem schytal kritiku, že lokalitu musím uvádět, jinak je to v rozporu s pravidly skupiny.

Nicméně - přihlásit alej v místě, kde je návštěvnost prakticky vysoká, například v městě, podél silničního tahu, v kulturní památce, areálu, by nemělo být problémem.
Ale vážně bych zvažoval alej "za vsí", kde není prostor pro parkování, místní mají svůj klid apod.

Naštěstí - lidská paměť je krátká, za chvilku na takovou alej zapomenou, a jdou jinam.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist