https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-zahony-v-tyrsovych-sadech-v-pardubicich-se-budou-starat-i-dobrovolnici?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stačí umět držet motyčku. O záhony v Pardubicích se budou starat i dobrovolníci

17.5.2021 11:05 | PARDUBICE (ČTK)
"Lidé se nám přihlásili, jednáme s nimi, jak často by chodili. Stačí, když budou umět držet motyčku, my mu poradíme, co má vyplet a co má v záhonu nechat. Úvazek je podle dohody, pár hodin denně, pár dní v týdnu."
"Lidé se nám přihlásili, jednáme s nimi, jak často by chodili. Stačí, když budou umět držet motyčku, my mu poradíme, co má vyplet a co má v záhonu nechat. Úvazek je podle dohody, pár hodin denně, pár dní v týdnu."
O záhony v Tyršových sadech v Pardubicích se budou také starat dobrovolníci. Služby města Pardubice již zájemce mají. Zvažují rovněž, že záhony dají do adopce. ČTK to řekla Jitka Češková, která má na starosti údržbu zeleně v krajském městě.
reklama

 

"Záhony jsou zaplevelené, protože hodně prší, jsou vyšší teploty, záhony jsou přihnojené, tak se daří i plevelu. Údržba je časově náročná, záhonů je hodně, nás je málo. Proto jsme dali výzvu, aby lidé přišli na brigádu," řekla Češková.

Na záhonu u promenády jsou okrasné traviny a echinacea. Trvalkové záhony jsou v sadech ještě z kakostů a japonských sasanek. Plevel je pampeliška nebo nálety z okolních stromů. Zahradnické vzdělání brigádníci mít nemusí.

"Lidé se nám přihlásili, jednáme s nimi, jak často by chodili. Stačí, když budou umět držet motyčku, my mu poradíme, co má vyplet a co má v záhonu nechat. Úvazek je podle dohody, pár hodin denně, pár dní v týdnu," řekla Češková.

Služby města Pardubice mají na stálý úvazek čtyři zahradníky. Od letoška se nově starají ještě o univerzitní areál, areál v Doubravicích, náměstí Čsl. legií a Polabiny. Protože je práce hodně, divize zeleně také možná záhony v Tyršových sadech takzvaně nabídne k adopci.

"Inspirovali jsme se v českých a zahraničních městech, kde to funguje. Občané by si adoptovali kus záhonu nebo celý. Chodili se o něj starat, pleli, hnojili, prostě by si ho vzali za svůj a starali se o něj," řekla Češková.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist