https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-z-posumavi-chtely-vyradit-z-lokalit-pro-jaderne-uloziste-mpo-nesouhlasi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce z Pošumaví chtěly vyřadit z lokalit pro jaderné úložiště, MPO nesouhlasí

23.1.2023 15:00 | CHANOVICE (ČTK)
Lokalita Březový potok.
Lokalita Březový potok.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Chanovice
Obce z Pošumaví požádaly ministra průmyslu Jozefa Síkelu (za STAN), aby byla lokalita Březový potok vyřazena ze čtyř zvažovaných území v ČR pro vybudování úložiště radioaktivních odpadů. Dopis starostů má ČTK k dispozici. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) po doporučení odborníků ale nadále podporuje průzkumné práce ve všech čtyřech lokalitách a nabídlo obcím z Pošumaví dialog s MPO nebo Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Nový šéf SÚRAO už se v lednu se zástupci obcí setkal.
reklama

 

Starostové všech devíti obcí a města Horažďovice, v jejichž katastrech stát stavbu trvalého úložiště vyhořelého jaderného paliva a radioaktivních odpadů zvažuje, v dopise argumentují tím, že zařazení lokality do záměru bylo učiněno bez součinnosti s nimi a že to SÚRAO obcím pouze direktivně oznámilo. Zájmová oblast byla navíc předloni už potřetí zvětšena. Uvedli, že od roku 2003, kdy stát záměr oznámil, všechna zastupitelstva nesouhlasila s úložištěm v lokalitě a vždy odmítala provádění průzkumů a výzkumů v jejich správních územích. "A nesouhlasíme s nimi ani nyní," uvedli starostové. Zopakovali, že za 20 let nepřijali zákonodárci žádný zákon, který by řešil práva obcí v této problematice.

Podle mluvčího MPO Davida Hluštíka starostové odpovědi na své výtky znají, ministr se se zástupci všech čtyř vytipovaných lokalit setkal v prosinci. "Představil jim nového ředitele SÚRAO, plány a aktivity v oblasti přípravy hlubinného úložiště a potvrdil zájem o intenzivní komunikaci se zástupci obcí. Výběr čtyř lokalit, tedy zahrnutí lokality Březový potok do zúženého výběru nezpochybnil a dal na doporučení odborníků," řekl. MPO tedy podporuje průzkumné práce ve všech čtyřech lokalitách. Nový šéf SÚRAO se se zástupci obcí setkal v Horažďovicích. "Moc jsme nepochopili, proč to iniciovali, nic nového jsme se tam nedozvěděli. Snaží se jezdit na lokality, má zřejmě úkol od ministra, ale pro nás to nemělo žádný smysl," řekl Petr Klásek, do loňska starosta Chanovic, který nadále za obce bojuje proti úložišti.

Plán činnosti SÚRAO, schválený vládou letos 11. ledna, podle Hluštíka předpokládá podání žádostí o stanovení průzkumného území pro zásah do zemské kůry ve čtyřech lokalitách v prvním čtvrtletí 2023 a hydrogeologický monitoring se má zahájit koncem třetího čtvrtletí. Veřejné soutěže na geologické práce - vrty, geofyziku a další, začnou po technických specifikacích, jejichž příprava začne v prvním čtvrtletí 2023.

Vláda schválila 11. ledna návrh zákona o řízeních o hlubinném úložišti. Upravuje práva a lhůty dotčených obcí v jednotlivých řízeních. Podle obcí, které se úložišti dlouhodobě brání, pravomoci obcí příliš nezvyšuje. Platforma proti hlubinnému úložišti, která sdružuje 52 obcí a spolků, požádala vládu o zásadní přepracování návrhu zákona. Místo úložiště má být vybráno v roce 2030.


reklama

Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

23.1.2023 22:50
NIMBY, nic víc.

Pár starostů se snaží hodit problém na někoho jiného, protože oni chtějí z energetiky jen pozitiva, práva, výhody - to ostatní ať si řeší někdo jiný.

Vcelku mne to neudivuje, sobectví je poměrně běžná lidská vlastnost, ale proč tak dlouhý článek jen o tom, že se někdo nechce podílet na fungování státu?
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist